ZIUA ARMATEI ROMÂNE, marcată la Constanța

Vineri, 25 octombrie, este marcată Ziua Armatei României! Militarii Brigăzii 9 Mecanizată ,,Mărăşeşti” şi ai unităţilor subordonate au pregătit o expoziţie inedită de tehnică, armament şi echipamente militare, dar şi alte surprize.

armata 2 1

Aceștia participă la activităţile care se desfășoară vineri, după următorul program:

– 10:00 – ceremonie militară şi religioasă cu depuneri de coroane şi jerbe de flori, la ,,Monumentul Eroilor din cel de-al Doilea Război Mondial” de la Casa de Cultură din localitatea Cumpăna;

– 11:00 – ceremonie militară şi religioasă cu depuneri de coroane şi jerbe de flori la ,,Monumentul Victoriei” din Parcul Arheologic Constanţa;

– 13:00 – 17:00 – expoziție de tehnică, armament şi echipamente militare, în parcarea exterioară a VIVO Mall:
– Brigada 9 Mecanizată ,,Mărăşeşti”, Constanţa;
– Centrul 39 Scafandri, Constanţa;
– Centrul 110 Comunicatii si Informatică – Mamaia Sat.

armata 2 2

La ceremonia militară şi religioasă cu depuneri de coroane şi jerbe de flori la ,,Monumentul Victoriei” din Parcul Arheologic Constanţa au participat, alături de militari, veterani sau activi, reprezentanții Ligii Militarilor Profesioniști și oficialitățile locale, precum prefectul județului Constanța, Dumitru Jeacă; președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu; primarul Constanței, Decebal Făgădău, dar și parlamentari, precum George Vișan sau Ștefan Mihu ș.a.

oficialitati

„Aici, într-un oraș graniță al Uniunii Europene și al Alianței Nord-Atlantice, militarii au fost, sunt și vor fi la ei acasă! Încă sunt încărcat de emoții, după ce, ieri, am avut bucuria și privilegiul să particip la ceremonia de depunere de jurământ a celor mai noi membri ai familiei Armatei Române. Dacă astăzi, în spectrul public, se vorbește de iubire de țară, naționalism, aș vrea să știu câți înțeleg cu adevărat semnificația jurământului de credință față de patrie și popor. Pentru mine, toți cei ce au depus acest jurământ sunt adevăratele modele ale României, fie că vorbim de eroi, de veterani, de cei activi, acest exemplu trebuie dus mai departe. Știm foarte bine că, în general, fiecare armă are identitatea proprie, orgoliul propriu și sunt puține puncte de confluență unde toate armele se înțeleg între ele. Constanța este un oraș binecuvântat de Dumnezeu și aici toate armele se înțeleg între ele”, a spus Decebal Făgădău.

CITEȘTE ȘI:

După actul de la 23 august 1944, potrivit Convenției de Armistițiu, semnată abia la 12 septembrie, Națiunile Unite recunoșteau drepturile României asupra nord-vestului Transilvaniei, pierdut în vara anului 1940. Alături de armata sovietică, constant neîncrezătoare în capacitatea armatei române, militarii români au eliberat provincia, ultimul oraș eliberat fiind Carei. Ziua Armatei Române este aniversată în fiecare an, încă din 1959, pe 25 octombrie, un omagiu adus acestei zile în care, în 1944, au fost eliberate orașele Carei și Satu Mare, fiind anulat de facto Diktatul de la Viena. După această bătălie, armata română participă în continuare pe Frontul de vest, contribuind la eliberarea Ungariei și Cehoslovaciei.

rezervisti

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.