ZIUA ARMATEI ROMÂNE: Cele mai importante 3 victorii ale militarilor români

Armata Română este despre o istorie plină de jertfă și fapte eroice din partea militarilor care și-au sacrificat viața pentru a apăra teritoriul României și drepturile și libertățile cetățenilor noștri. În fiecare an, pe 25 octombrie, celebrăm ziua Armatei Române și ne amintim de cei care au luptat pentru formarea statului în care trăim astăzi. Chiar dacă uneori nu am avut forța militară a inamicilor noștri, am reușit să rezistăm atacurilor și să câștigăm pentru că am luptat până la ultimul om. 

Războiul de Independență

Războiul de Independență, dintre anii 1877-1878, a fost un moment crucial pentru formarea României, deoarece Armata Română a reușit să ne obțină independența față de turci. Războiul era între Imperiul Rus și Imperiul Otoman, iar România a intrat în luptă pentru a-și apăra teritoriul. Peste 66.000 de militari români au fost imediat mobilizați, sub conducerea lui Carol I, pentru a apăra sudul țării, pe malul Dunării, de un eventual atac al turcilor.

„Turcii, adunând cele mai mari mase de trupe la Plevna, ne zdrobesc. Rog să faci fusiune, demonstrațiune și, dacă se poate, să treci Dunărea cu armata după cum dorești. Între Jiu și Corabia demonstrațiunea aceasta este neapărat necesară pentru înlesnirea mișcărilor mele”, scria marele duce Nicolae într-o scrisoare către Carol I, prin care îi cerea să intre în acest război, de partea rușilor.

Armata Română a atacat la Plevna trupele otomane, iar Osman Pașa a capitulat și otomanii s-au retras după mai multe lupte. Această victorie se datorează participării românilor. A urmat imediat bătălia de la Vidin, unde militarii români s-au deplasat pe un ger de -25 de grade. Sacrificiul soldaților români a fost imens în acea perioadă. În ianuarie 1878 a fost atacat Vidinul, iar după mai multe săptămâni de luptă otomanii au cerut un armistițiu. Abia în luna februarie trupele române au pătruns în Vidin, iar pe 13 iulie 1878 marile puteri au obligat Imperiul Rus să recunoască independența României. În urma recunoașterii independenței, România a primit Dobrogea, Delta Dunării, portul Constanța și insula Șerpilor, iar această împărțire nu a fost pe placul lui Carol I. În Războiul de Independență, Armata Română a avut 4.302 morți, 3.316 răniți și 19.904 bolnavi. 

Bătălia de la Mărășești: „Pe aici nu se trece!”

Când vorbim despre mari victorii ale Armatei Române, Bătălia de la Mărășești (1917) este un eveniment istoric foarte important pentru istoria noastră și pentru progresul națiunii. Această bătălie rămâne celebră pentru lozinca: „Pe aici nu se trece”

În primul război mondial, România a fost constrânsă să intre în luptă pentru a-și apăra teritoriile și să nu stea la mâna marilor puteri. Era anul 1917, iar militarii români se vedeau nevoiți să lupte alături de Republica Rusă pentru a apăra ofensiva armatei germane. Dacă în prima etapă a luptei românii și rușii au suferit mari înfrângeri, în etapa a doua au reușit să se regrupeze. 

Armata Română a arătat că este capabilă de o forță de organizare incredibilă, având o strategie prin care să țină piept inamicilor în bătălia de la Mărășești. Lupta a durat 14 zile, iar militarii români s-au apărat până la ultimul om, luptând uneori la baionetă, pentru a împiedica Armata Germană să înainteze și să se regrupeze. În memoria colectivă, bătălia de la Mărășești va fi un exemplu de eroism și cu toții ne vom aminti de sacrificiul sublocotenentului Ecaterina Teodoroiu.  

Bătălia de la Odesa

În cel de-al doilea război mondial, România a decis să fie la început de partea Germaniei naziste. Astfel, Armata Română a participat la bătălia de la Odesa. Era considerată o bătălie foarte dificilă, deoarece Odesa era bine apărată de sovietici, mai ales că aveau ieșire la Marea Neagră și oricând își puteau deplasa forțele militare mult mai ușor. 

Victoria de la Odesa a venit după ce mareșalul Ion Antonescu a forțat lupta, insistând să atace punctele strategice ale sovieticilor, chiar dacă nu avea toate informațiile necesare. Între timp, Hitler cucerea Kievul, datorită eforturilor Armatei Române. URSS s-a văzut constrâns să facă o retragere strategică de la Odesa, nu o capitulare. Militarii români i-au constrâns pe sovietici să se retragă, pentru a evita o înfrângere directă și consumarea resurselor. Sacrificiul militarilor români a fost apreciat de Hitler și Mussoliniv, care au considerat că Odesa era un obiectiv important pentru URSS. 

„După lupte grele, într-o zi din octombrie 1941, pe la orele 16-17 a început un cumplit bombardament asupra pozițiilor noastre. Se revărsa asupra noastră o ploaie de obuze trase de pe uscat şi mare de pe vasele de război sovietice. Fusese un adevărat infern mai ales atunci când şi aviaţia lor intrase în luptă”, mărturiseau militarii români care au participat la Odesa, într-un document din Arhivele Armatei, citat de istoricul Octavian Silivestru. 

„Patrulele trimise au înaintat, cu prudenţă, până în marginea oraşului Odesa, fără a primi foc. Liniile de apărare ale inamicului erau părăsite. Faţă de ştirile primite de la patrule, infanteria noastră a ocupat Odesa fără incidente, dar totuşi au avut pierderi în oameni, din cauza câmpului minat. Oraşul era pustiu”, povesteau militarii români. 

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

2 comentarii la „ZIUA ARMATEI ROMÂNE: Cele mai importante 3 victorii ale militarilor români

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *