Zi de POMINĂ în PSD! Premierul a IEȘIT din ședința CExN: „Îi dați Guvernul lui Iohannis!” PSD i-a RETRAS sprijinul lui Grindeanu!

După Mircea Geoană, Victor Ponta, Florin Iordache, Valeriu Zgonea sau Mihai Chirica, Liviu Dragnea continuă RĂZBOIUL DEMENT printre colegi! România a intrat, miercuri seară, complet inutil, într-o situație în care… nu știe cum a ajuns! Coaliția de guvernare nu este doar în pericol, ci dinamitată. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a întreținut astăzi o ședință cu scop de cafteală împotriva colegului său, premierul Sorin Grindeanu. Stabilă politic, social și economic, România este astăzi aruncată în aer în urma ședinței PSD, marcată de orgolii exagerate, în care interesul de grup a primat în fața interesului național.

Radiografia unei zile conflictuale

În prima parte a zilei, fostul premier, deputatul Victor Ponta, le-a cerut membrilor Comitetului Executiv Naţional al PSD să se opună lui Liviu Dragnea şi să nu trântească propriul guvern. Într-un text de o duritate fără precedent, Ponta ameninţa inclusiv cu ruperea unui grup din PSD care să voteze în Parlament împotriva unei eventuale moţiuni de cenzură a partidului împotriva propriului Guvern!

„Conducerea unui partid care, fără niciun motiv obiectiv și nicio criză sau presiune politică, pune la dispoziția Președintelui țării mandatul de Prim Ministru pe care îl deține – este o Conducere care greșește! (…) Conducerea unui Partid care folosește abuziv un document abstract și cu multiple imperfecțiuni – „Programul de Guvernare” – ca pe o Biblie sau Coran pe baza căruia se stabilesc „credincioșii și ereticii” și se decid „excomunicările” este o Conducere care greșește! (…) Conducerea unui Partid ai cărui membrii vorbesc în șoaptă sau pe la colțuri că „șeful chiar greșește dar ce putem să facem” după care ridică mâna și votează în unanimitate deciziile pe care și ei le consideră eronate este o Conducere greșită. (…) Atenție mare – Liviu Dragnea nu a luat PSD de la 20% și l-a dus la 40% / dar invers de la 40 la 20 sunt toate premisele să reușească!”, a spus Ponta, printre altele, în scrisoarea sa.

Din tabăra lui Liviu Dragnea, cățelul penibil de serviciu al PSD, Codrin Ștefănescu, a explicat în cadrul unei intervenții televizate exact contrariul deznodământului ședinței de miercuri!

„Niciodată nu a vrut Dragnea să îi ia capul lui Grindeanu. Este cea mai mare bazaconie. Avem o tradiție”, a spus Codrin Ștefănescu.

În același registru, fostul ministru al Justiției, Florin Iordache, a lansat în cadrul unei emisiuni televizate un atac la adresa premierului Sorin Grindeanu, pe care îl vede „responsabil” pentru minusurile anumitor miniștri sau pentru neîndeplinirea unor măsuri din programul de guvernare și că formula firească pentru o remaniere este demisia.

„Nu credeți că principalul realizator al celor care nu au fost îndeplinite sau al minusurilor care sunt în acest moment este premierul? Nu este premierul repsonsabil pe problemele anumitor miniștri? PSD a câștigat alegerile împreună cu ALDE avem o coaliție și ceea ce e foarte important înaintea unui nume este programul de guveranre dacă constatăm că are minusuri în punerea în aplicarea cea mai bună soluție este remanierea”, a precizat Iordache.

Grindeanu A IEȘIT DIN ȘEDINȚĂ! RĂZBOI TOTAL cu Dragnea!

Miercuri a fost ziua în care s-a tranşat soarta Guvernului Grindeanu, în şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD. În aşteptarea deciziei, premierul a luat din nou decizia de a-şi anula programul oficial.

Neoficial, liderii PSD au fost negri de supărare în această perioadă pentru că, de când a fost numit premier, Grindeanu n-a făcut altceva decât să-i îndepărteze de butoanele puterii. Surse din conducerea PSD au furnizat constant informații potrivit cărora Liviu Dragnea a luat decizia de a-l mazili pe Sorin Grindeanu, dar această misiune nu este una tocmai facilă, dacă premierul se agață de scaun.

Conducerea lărgită a PSD s-a întâlnit, miercuri, de la 16:00, la Palatul Parlamentului, pentru a decide dacă se impune schimbarea Guvernului condus de Sorin Grindeanu. Oficial, președintele PSD, Liviu Dragnea, a prezentat o evaluare a activității guvernamentale din care să rezulte că nu a fost îndeplinit programul de guvernare.

În aşteptarea unei „execuţii publice”, aşa cum le-a mărturisit deja jurnaliştilor de la Guvern, premierul Sorin Grindeanu nu a fost de acord ca decizia în privinţa Guvernului să fie luată de CExN al PSD, aşa că, din unele informații, se pare că va propune convocarea unui Congres extraordinar al partidului, care ar urma să decidă dacă premierul mai are sprijin politic pentru a conduce Guvernul sau nu. Totuşi, este greu de crezut că membrii CExN ar fi de acord cu o asemenea mişcare, având în vedere că, potrivit statutului, Comitetul are competenţa de a lua toate măsurile care se impun.

Sursele TOMIS NEWS din PSD ne-au precizat, înaintea ședinței, că spiritele se vor calma în această ședință. Cel puțin așa se spera și că nu va exista o „execuție publică”, așa cum a invocat premierul. Se pare că ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, conduce detașat „plutonul” eventualelor remanieri. De asemenea, ministrul constănțean al Turismului, Mircea Titus Dobre, va fi evitat de presupusul val de remanieri.

„Sunt chestiuni care nu s-au îndeplinit, conform programului. Cred că se exagerează cu „execuția publică”. Dar, prima remaniere cred că va fi la Finanțe (Viorel Ștefan – n.r.)! (Despre Dobre – n.r.) nu cred! Este un minister mult prea tânăr ca să fie executat. El a avut de muncă foarte mult ca să îl reorganizeze, a plecat la drumul reorganizând o agenție națională. Până faci de la nivel de agenție la nivel de minister, durează. Legea salarizării cât de cât a intrat într-o linie dreaptă, sper să o promulge președintele, dar sunt și altele: prefecții nu au fost încă schimbați! Sunt aspecte care nu s-au încadrat în planul stabilit de la bun început între cei doi (Dragnea și Grindeanu – n.r.)!”, a spus un social-democrat pentru TOMIS NEWS.

Miniștrii partidului care se agață de ciolanul PSD, ALDE, și-au retras sprijinul politic și și-au manifestat dorința de a pleca din Guvern, cu condiția debarcării lui Grindeanu. După discuții încinse, premierul Sorin Grindeanu a părăsit ședința Comitetului Executiv al PSD și nu a participat la votul colegilor săi, eveniment care va decide, cel mai probabil, retragerea sprijinului politic pentru actualul Guvern.

„Aștept decizia Comitetului Executiv și plec la Guvern. Cel mai probabil voi face declarații de la Guvern”, a spus Grindeanu.

Totodată, Grindeanu i-a declarat război lui Liviu Dragnea în cadrul ședinței și i-a cerut demisia liderului PSD, după ce a aflat că CEx va vota retragerea sprijinului politic pentru funcția de premier. Premierul a argumentat că miniștrii nu au fost aleși de el, ci de Dragnea. În plus, Grindeanu a spus în CEX că va demisiona doar dacă președintele Klaus Iohannis va spune clar că va desemna un alt premier tot de la PSD.

„A fost OUG 13 şi nu aţi făcut nimic, eraţi aceiaşi în CEx. L-am trezit pe Klaus Iohannis cu ordonanţa de urgenţă. Acum îi daţi Guvernul. De ce?”, a spus Sorin Grindeanu în şedinţa CExN, înainte de a ieși furtunos din sală.

Ce i-a reproșat Dragnea lui Grindeanu

Iată care sunt cele 15 capete de acuzare la adresa lui Sorin Grindeanu, din partea lui Liviu Dragnea:

 1. Lipsa coordonării între minister/ministere și prim-ministru
 2. Neînțelegerea viziunii programului de către majoritatea celor împuterniciți cu implementarea sa.
 3. Ritm de implementare precar a măsurilor prezentate în programul de guvernare.
 4. Lipsa unui control strict, zilnic al implementării măsurilor, din partea persoanei desemnate de către coaliție să conducă echipa ministerială.
 5. Nereușita în asigurarea suportului din partea aparatului de specialitate pentru adoptarea unor măsuri noi/revoluționare.
 6. Abandonarea în totalitate a aplicării principalelor măsuri de reformă.
 7. Întârzieri majore în implementarea calendarului de investiții.
 8. Adoptarea unor măsuri contrare celor din programul de guvernare.
 9. Senzația de abandonare a luptei cu marea evaziune.
 10. Comunicarea incompletă a a motivelor pentru care s-au luat anumite măsuri, dar și a țintelor urmărite.
 11. Inexistența unei strategii de dezvoltare a principalelor secctoare/motoare economice.
 12. Opacitate în derularea actului de guvernare.
 13. Neprezentarea la timp a unui program vizând sărbătorirea Marii Uniri.
 14. Incapacitatea atragerii suportului societății pentru sprijinirea proiectelor majore ale coaliției.
 15. Neprezentarea publică a situației existente la preluarea mandatului.

Mai mult, raportul  privind stadiul realizării programului de guvernare, pe primul semestru din 2017, prezentat în ședința de miercuri a PSD de Darius Vâlcov, este unul dezastruos pentru Guvern. Dragnea a invocat faptul că doar 13% dintre măsuri, adica 50, au fost îndeplinite, 27%, adică 107, sunt realizate parțial, iar 60% dintre măsuri, adică 236, sunt neîndeplinite!

În altă ordine de idei, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a lansat un atac extrem de dur la adresa premierului Sorin Grindeanu, în ședința Comitetului Executiv al PSD, acuzându-l pe Grindeanu că a trecut în barca opozanților PSD și susține că de o bună perioadă de timp Guvernul nu mai este al PSD.

„L-am crezut atunci pe domnul Dragnea, care a garantat că domnul Grindeanu și echipa de guvernare sunt în slujba românilor. Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu, noi toți eram în strare să mergem la o acțiune extremă pentru a-i susține pe primul ministru Grindeanu și echipa sa pentru a pune în aplicare programul de guvernare pentru care ne-au votat românii. Domnul Grindeanu părea că a înțeles că va conduce Guvernul într-o perioadă agitat, o furtună. Știa la ce se înhamă, ce își asumă, nu era deloc ușor. Suntem într-o ședință în care încercăm să luăm cele mai bune măsuri pentru ca votul românilor să nu fie confiscat. Eu spun că, de la o vreme, guvernarea nu ne mai aparține”, a spus Gabriela Firea.

Deznodământ: Grindeanu, OUT!

Doar două filiale au optat pentru susținerea lui Sorin Grindeanu, pe parcursul zilei, printre care organizația municipală a PSD Iași. Astfel, la votul dat după circul social-democrat, concluzia a fost covârșitoare: 68 de voturi au fost „pentru” retragerea sprijinului politic!

Printre primii miniștri care au demisionat sunt Petre Daea, de la Agricultură și Marius Dunca, de la Ministerul Tineretului și Sportului.

Contre Dragnea vs. Grindeanu, după CExN. Premierul: „NU DEMISIONEZ!”

„Analiza a fost anunțată imediat după ce a fost instalat noul Guvern, în ianuarie, anul trecut! Sigur că exista varianta în care să facem o evaluare superficială, în care lucrurile care nu merg să fie ascunse, cum de obicei s-a întâmplat în România sau varianta nu foarte confortabilă: să spunem adevărul, indiferent cât ar fi de crud! Nu a fost o evaluare care să aibă de la început ca obiectiv anumite persoane, care să fie promovate sau demise. S-a lucrat la un document, nu a fost o acțiune ușoară, care să ne arate unde suntem, în acest for statutar al partidului, să luăm decizia corectă, să stabilim calea de urmat! Este o acțiune în premieră, când un partid are curajul să își facă această radiografie după șase luni de guvernare, pentru că nu cred că ceea ce s-a mai întâmplat în România când, din diverse motive politice, au rămas guverne care au ruinat țara. Mult mai important decât un interes politic, care poate să fie îndreptățit, este important ca această țară să beneficieze de prevederile unui program votat masiv de români! Ritmul de implementare, acum, este destul de scăzut! (…) România are o fereastră de oportunitate uriașă, ca ritmul de dezvoltare să fie semnificativ. (…) Vorbim de măsuri care sunt deja adoptate, care au generat creșteri de salarii, de pensii, o serie mică de facilități fiscale pentru mediul de afaceri. S-a discutat și despre situația în care unele măsuri urmau să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018, ori pentru asta ele trebuiau adoptate până la 1 iulie a.c. Vorbim de fondul suveran de dezvoltare și investiții, legea prevenției, reglementări fiscale care să diminueze birocrația și care să crească veniturile firmelor ș.a.m.d. Analizând acest document, majoritatea colegilor au tras concluzia, inclusiv eu, că o parte din membrii Guvernului, din păcate nu o parte mică, nu au luat în serios programul de guvernare. Unii nu l-au luat deloc! (…) Au fost colegi care mi-au spus ieri și azi să nu prezentăm toată situația, public! Eu nu am fost de acord. Eu nu cred că în România cineva își mai permite să guverneze pe ascuns. Trebuie să fie o guvernare 100% transparentă, cu plusuri, cu minusuri! Am arătat exact care este situația de astăzi și de la instalarea actualului Guvern fiecare întârziere să fie analizată public!”, a spus Liviu Dragnea, în cadrul conferinței de presă de la Palatul Parlamentului, după ședința CExN, întreținută alături de președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

„Biroul Central al ALDE s-a reunit astăzi pentru a discuta pe marginea raportului de evaluare privind angajamentele pe care noi ni le-am luat și, din păcate, analiza ne-a dus la niște concluzii pe care nu ni le-am dorit, adică o slabă performanță a actualului Executiv. Suntem conștienți că există o discrepanță majoră între percepția publică generală și probabil majoritară legată de performanța Guvernului și a premierului și realitate. Percepția publică una mai degrabă pozitivă, dar această analiză, făcută în amănunțit, relevă o situație care devine mai mult decât preocupantă și ne dă temerea că în loc să ne îndeplinim angajamentele, mai degrabă riscăm să eșuăm! Așadar, sunt obligat să spun câteva considerente dincolo de analiza cantitativă și calitativă pe diferitele secțiuni. Am să încep cu o remarcă, necesară, nu discutăm, încercăm să ținem lucrurile în interior și timpul rezolvă… Vreau să subliniez un lucru: în politică, timpul nu rezolvă nimic! Problemele nerezolvate vin mai târziu și se răsfrâng brutal și generează crize! De aceea am hotărât să punem realitatea pe masă pentru a se înțelege că decizia noastră de a retrage sprijinul Guvernului nu e un capriciu al cuiva, nu ține de o conjunctură politică… (…) Ce face premierul? Urmărește realizarea programului de guvernare, pentru care a primit votul de încredere al Parlamentului și care îl obligă la îndeplinirea prevederilor! El conduce acțiunea Guvernului, premierul dirijează o echipă căreia îi spune care sunt prioritățile, care dă direcția pe care merge Guvernul, care stabilește cu fiecare ministru ce are de făcut, ca să poată monitoriza modul în care obligațiile se duc la îndeplinire… Premierul face arbitrajul final între cei care sunt în dispute, coordonează agențiile, instituțiile în subordinea Guvernului. Din analiza mai atentă ne-a dus la concluzia că Guvernul de astăzi este alcătuit de un număr de miniștri care, fiecare, lucrează într-o relativă libertate și independență! Fiecare a făcut cât a considerat că e nevoie! Rolul premierului care mai e? Premierul e mâna forte care conduce un Guvern și care, în final, face evaluarea!”, a spus Tăriceanu.

După prestația celor doi, Grindeanu a susținut o conferință de presă de la Guvern, în care a anunțat că NU VA DEMISIONA!

„Le mulțumesc tuturor românilor pentru susținere! Le mulțumesc primarilor și membrilor PSD care m-au sunat și mi-au trimis mesaje! Le mulțumesc românilor care nu au nici o legătură cu politica! Au însemnat foarte multe pentru mine! Sunt în acest partid de 25 de ani! Colegii mei care mă cunosc foarte bine, din Timiș, știu că le spuneam: PSD nu este pe CF-ul nimănui! Nici al lui Grindeanu, nici al lui Dragnea, Bădălău, Stănescu ș.a. Forța acestui partid a stat și stă, drept dovadă alegerile din 11 decembrie, în sutele de mii de membri care au muncit, care ne-au dus spre victorie! Le mulțumesc lor pentru toată susținerea pe care au dat-o pe parcursul anilor, pentru partidul din care fac parte! (…) Am văzut nuanțe care nu au fost chiar așa (din CExN – n.r.) și e bine să le spunem corect! Îmi pare rău pentru colegii care au trecut prin această experiență neplăcută și care nu e prima! Dacă ne uităm în spate, au mai existat în ultimul an, un an și jumătate, în partid… (…) Îmi cer scuze pentru faptul că și datorită acestei situații au ajuns să trăiască o asemenea experiență. L-am auzit mai devreme pe domnul Dragnea, spunând că nu era sigur că acest CExN se va termina cu încercarea de a mă demite. Eu, acum, spun că lucrurile nu stau așa… vă spun cum stau: s-a propus șefia mai multor instituții ale statului, doar ca să îmi dau demisia sau chiar să fac parte din viitorul Guvern, vicepremier ș.a.m.d. L-am văzut pe domnul Dragnea spunând că nu ar fi vrut să plec, dar a încercat să mă convingă să accept alte funcții! Asta ca sa clarificăm această situație care merită atenție! Mai departe: NU ÎMI DAU DEMISIA! Vă spun de ce: am obligația să mă comport responsabil față de România și partidul din care fac parte! Acest Guvern e al României, nu al CExN-ului! Trebuie să ne simțim responsabili de acest lucru și eu mă simt responsabil! Îmi voi da demisia atunci când președintele Iohannis, după consultări cu partidele, va numi un premier de la PSD! E normal față de acele sute de mii de oameni, de scorul pe care PSD l-a obținut în alegeri, ca lucrul să se întâmple! Eu nu vreau ca alte scenarii să poată să intre în discuții! (…) Am înțeles că eu sunt de vină că nu avem diverse lucruri enunțate de domnul Vâlcov în ședință… Nu mă agăț de acest scaun! Îmi dau demisia în acele condiții! Sper că această criză să se termine cât mai rapid! Am văzut 390 spre 400 de măsuri care trebuiau făcute în primul semestru al anului… am văzut că sunt de vină că nu am dus la îndeplinire măsuri care au termen anul 2018… (…) Un caz: dezvoltarea relațiilor cu Federația Rusă! Eu știu că suntem țară membră a UE și trebuie să respectăm sancțiunile UE, cred că domnul Vâlcov și ceilalți știu altceva! Deși avem o economie care merge foarte bine, nu spun eu asta, ci organismele europene, i-am propus, după toate aceste lucruri, domnului Liviu Dragnea să ne asumăm împreună acest presupus eșec! Anume să ne dăm amândoi demisia! Nu a vrut!”, a spus Sorin Grindeanu, la Palatul Victoria.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *