Zelenski: „Rusia NU se va opri în Ucraina. Vrea să meargă împotriva membrilor estici ai NATO! Aveţi mii de avioane de luptă, dar NU ne-ați dat nici unul!”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat joi, în discursul său către liderii NATO în care le-a cerut ajutor militar „fără restricţii”, că următoarea ţintă a forţelor ruse vor fi statele membre ale Alianţei Nord-Atlantice din Europa de est, inclusiv, „cu siguranţă”, Polonia, a consemnat Reuters.

„Sunt sigur că înţelegeţi că Rusia nu are intenţia de a se opri în Ucraina. Vrea să meargă mai departe. Împotriva membrilor estici ai NATO. A statelor baltice. A Poloniei cu siguranţă”, a spus Zelenski în înregistrarea video a discursului difuzată de preşedinţia ucraineană. Acesta a insistat că Ucraina are nevoie de avioane de luptă, tancuri, arme antitanc şi sisteme de apărare aeriană pentru a respinge forţele ruse.

„Alianţa încă poate să împiedice uciderea de ucraineni în raidurile ruse, de către ocupaţia rusă dându-ne toate armele de care avem nevoie„, a spus preşedintele ucrainean.

Deşi este de aşteptat ca NATO să-şi sporească sprijinul pentru Ucraina, secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, a asigurat că aceasta nu va trimite trupe sau avioane în Ucraina, aminteşte Reuters. Similar cu Zelenski, premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat joi la Varşovia că, „dacă va zdrobi Ucraina”, preşedintele rus Vladimir Putin „va avansa spre Helsinki, Varşovia, Bucureşti, poate chiar Berlin”.

Ucraina are nevoie doar de o fracţiune din capacitatea de acţiune combinată a alianţei, a transmis preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski liderilor NATO reuniţi la summitul de la Bruxelles, joi, citat de CNN.

Puteţi să ne daţi un procent din toate avioanele voastre… Un procent din toate tancurile. Un procent!”, a spus Zelenski. „Aveţi mii de avioane de luptă, dar încă nu ni s-a dat unul… am apelat (la voi) pentru tancuri ca să ne putem elibera oraşele… aveţi cel puţin 20.000 de tancuri… dar nu avem încă un răspuns clar”, a mai precizat preşedintele Ucrainei. „Nu putem cumpăra pur şi simplu (aceste articole). O astfel de aprovizionare depinde direct de deciziile NATO, de deciziile politice”, a subliniat Zelenski.

El a mai spus că liderii NATO ar trebui să recunoască ce au demonstrat forţele armate ucrainene în războiul împotriva Rusiei.

Vă rugăm să nu ne mai spuneţi niciodată că armata noastră nu îndeplineşte standardele NATO. Am arătat ce standarde putem atinge. Şi am arătat cât de mult putem oferi securităţii comune a Europei şi a lumii”, a mai argumentat liderul ucrainean.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *