Zelenski RENUNȚĂ la negocierile cu Putin: „Timpul de a sta la aceeaşi masă cu Rusia s-a TERMINAT!”

Emmanuel Macron încearcă „în van” să dialogheze cu omologul său, Vladimir Putin, consideră preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, apreciind că „nu este corect” ca preşedintele francez să fie pregătit, potrivit lui, „să facă concesii diplomatice” Rusiei, relatează AFP. „Nu trebuie căutată o cale de ieşire pentru Rusia, iar Macron o face în van”, şi-a exprimat regretul Volodimir Zelenski într-un interviu acordat joi seară postului de televiziune italian RAI 1, potrivit imaginilor difuzate vineri pe canalul său de Telegram.

Ştiu că voia să obţină rezultate în medierea între Rusia şi Ucraina, dar nu a avut”, a spus el. „Până când Rusia nu va dori ea însăşi şi nu va înţelege că este nevoie ca războiul să se încheie, ea nu va căuta nicio cale de ieşire”, a adăugat preşedintele ucrainean.

Emmanuel Macron a afirmat luni că, pentru a pune capăt războiului purtat în Ucraina de armata rusă, pacea va trebui să fie construită fără „a umili” Rusia. Însă din punctul de vedere al lui Zelenski, „Macron nu are nevoie să facă concesii diplomatice (Rusiei) acum”. El a considerat acest demers „nu foarte corect”, pentru că i-ar permite lui Putin „să evite umilirea”, într-un moment în care ruşii încearcă în continuare să preia controlul sudului şi estului Ucrainei.

Preşedintele ucrainean a estimat de altfel că „timpul de a sta la aceeaşi masă cu Rusia s-a terminat”. „Nu mai este posibil”, a subliniat Zelenski.

„Preşedintele Republicii nu a discutat nimic cu Vladimir Putin fără acordul preşedintelui Zelenski. El a spus mereu că ţine de ucraineni să decidă termenii negocierii lor cu ruşii”, a precizat vineri Palatul Elysée.

După mai multe sesiuni de convorbiri între Kiev şi Moscova în luna martie, discuţiile au încetat, poziţiile celor două părţi fiind prea îndepărtate. „Astăzi, dialogul (cu Moscova – n.r.) trebuie să fie pragmatic“, a adăugat el.

Volodimir Zelenski a spus încă o dată că doreşte să se întâlnească cu Vladimir Putin, „dar numai cu el, fără niciun mediator”. „Şi cu abordare de dialog, nu cu ultimatumuri”, a precizat el.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *