Zelenski, din nou dezlănțuit la adresa Occidentului: „Dacă nu îl opriți pe Putin, va AJUNGE și la VOI!”

Preşedintele Ucrainei i-a avertizat, marţi, pe liderii Forţei expediţionare comune (JEF), condusă de Marea Britanie, că Europa va avea de suferit dacă „Ucraina nu va rezista”, iar ajutorul pe care statele europene îl oferă statul ucrainean reprezintă, de fapt, ajutor pentru întreg continentul, conform CNN. „Cu toţii suntem ţinta Rusiei şi, prin urmare, totul va merge împotriva Europei dacă Ucraina nu va rezista, aşa că aş dori să vă ajutaţi oferindu-ne ajutorul vostru”, s-a adresat Volodimir Zelenski JEF prin intermediul unei conferinţe video.

În cea de-a 20-a zi a războiului din Ucraina, Zelenski a spus: „Facem tot posibilul pentru a obţine avioanele de luptă cu reacţie şi sistemele de apărare antirachetă” de care ţara are nevoie. „Vrem să avem garanţii de încredere pentru noi şi, prin urmare, pentru dumneavoastră”, a spus el la întâlnirea de la Londra, găzduită de premierul britanic, Boris Johnson. În cadrul reuniunii au participat şi liderii Danemarcei, Finlandei, Estoniei, Islandei, Letonia, Lituaniei, Ţărilor de Jos, Suediei şi Norvegiei.

„Încă putem să oprim uciderea oamenilor şi asta este ceva ce putem face împreună – să oprim distrugerea democraţiei şi să o facem acum, pe pământul nostru, altfel, vor veni şi la voi”, a avertizat el. În apelul său pentru asistenţă, liderul ucrainean a adăugat că propagandiştii ruşi „continuă să spună că războiul din Ucraina este doar începutul… ei instaurează frică şi vor urma alte ţări europene, spun asta acum şi îi menţionează pe mulţi dintre cei care mă ascultă chiar acum”.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat, marţi, în cadrul videoconferinţei cu liderii Forţei expediţionare comune (JEF), condusă de Marea Britanie, că unii membri NATO sunt „hipnotizaţi de agresiunea rusă”. De aceea, Ucraina se bazează mai degrabă pe sprijinul partenerilor internaţionali, decât pe cel al alianţei NATO. De asemenea, el a solicitat un embargo comercial complet şi a precizat că armamentul livrat de statele occidentale este folosit în 20 de ore, conform BBC.

„Desigur, Ucraina nu este membră NATO, înţelegem asta. Am auzit de mulţi ani despre uşile deschise, dar am auzit şi că nu putem intra pe acele uşi”, a precizat Zelenski, referindu-se la politica porţilor deschise. El a spus că alte ţări care se învecinează cu Rusia ar trebui să se gândească la „capacităţile lor independente de apărare” în afara NATO.

Cantitatea pe care o primim pe săptămână este folosită de obicei de noi în 20 de ore”, a adăugat el, făcând referire la furnizarea de provizii din Marea Britanie şi alte state, care se epuizează rapid. Drept urmare, echipamentul rusesc capturat şi echipamentul vechi din era sovietică au fost puse în funcţiune, a spus el.

Şeful statului ucrainean a salutat sancţiunile occidentale, dar a spus că nu sunt suficiente pentru a pune capăt agresiunii ruse şi a cerut un embargo comercial complet. El a criticat firmele care au continuat să facă afaceri cu Rusia.

„Navele marinei ruse ar trebui să aibă interdicţie să acceseze porturile din întreaga lume şi toate băncile ruse să fie excluse din sistemul internaţional SWIFT”, a mai menţionat el.

Zelenski a spus că NATO este „cea mai puternică alianţă din lume”, dar „unii dintre membrii acestei alianţe sunt hipnotizaţi de agresiunea rusă”.

Auzim o mulţime de conversaţii despre cel de-Al Treilea Război Mondial, despre care se presupune că ar putea începe dacă NATO va închide spaţiul ucrainean pentru rachete şi avioane ruseşti şi, prin urmare, zona umanitară de excludere aeriană nu a fost încă stabilită”, a spus el. „Acest lucru permite armatei ruse să bombardeze oraşe paşnice şi să arunce în aer blocuri de locuinţe, spitale şi şcoli. Patru clădiri cu mai multe etaje din Kiev au fost bombardate dimineaţa devreme, zeci de morţi”, a subliniat liderul ucrainean.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marţi că, deşi NATO este „cea mai puternică” alianţă de apărare „din lume”, unii dintre membrii acesteia „sunt parcă hipnotizaţi de agresiunea rusă” într-un mesaj adresat prin videoconferinţă unor lideri europeni reuniţi la Londra, potrivit EFE şi Liga.net.

Intervenţia lui Zelenski a avut loc la o reuniune a liderilor ţărilor nordice şi baltice convocată de premierul britanic, Boris Johnson, – aşa-numita Forţă expediţionară comună (Joint Expeditionary Force /JEF) – pentru a discuta despre securitatea în nordul Europei în faţa ameninţării tot mai mari din partea Rusiei. Preşedintele ucrainean şi-a exprimat din nou regretul că Alianţa Nord-Atlantică nu instituie o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei pentru a împiedica atacurile ruseşti şi a subliniat că sancţiunile internaţionale aplicate împotriva Rusiei până în prezent „nu sunt suficiente”, pledând pentru un „embargo comercial” complet împotriva Moscovei.

Se vorbeşte mult despre un al Treilea Război Mondial care ar începe dacă NATO ar închide cerul ucrainean în faţa rachetelor şi avioanelor ruseşti, astfel că un coridor umanitar de excludere aeriană nu a fost stabilit”, a deplâns el. „Aceasta permite armatei ruse să bombardeze oraşe paşnice şi să arunce în aer blocuri, spitale şi şcoli”, le-a transmis el liderilor adunaţi la palatul Lancaster House din Londra.

De asemenea, Zelenski şi-a exprimat frustrarea că, în pofida pretinsei politici a „uşilor deschise”, NATO nu a admis ţara sa ca membru, situaţie pe care Ucraina trebuie „să o accepte”, întrucât nu are altă opţiune. Totodată, el a îndemnat Alianţa Nord-Atlantică să caute alte căi de colaborare cu ţara sa.

„Ucraina nu este membră NATO, înţelegem asta, suntem nişte oameni adecvaţi. Ani de zile am auzit despre uşa presupus deschisă, dar am început să înţelegem că nu putem intra pe acolo. Acest lucru este adevărat şi trebuie să-l recunoaştem. Mă bucur că oamenii noştri încep să admită aceasta şi să se bazeze pe ei înşişi şi pe partenerii noştri care ne ajută”, a spus preşedintele Volodimir Zelenski, citat de agenţia de presă ucraineană Liga.net.

Zelenski a criticat şi faptul că numeroase companii nu s-au retras încă de pe teritoriul Federaţiei Ruse şi a chemat guvernele să blocheze intrarea navelor ruseşti în porturile lor şi ca toate băncile ruse să fie excluse din sistemul de transfer bancar SWIFT. Preşedintele ucrainean a cerut Occidentului mai mult armament – „ei ştiu deja tipul de care avem nevoie, toată lumea o ştie” – indicând că armele pe care le primeşte în prezent Ucraina sunt utilizate în decurs de numai 20 de ore.

El ne provoacă pe bună dreptate să facem mai mult şi ştim cu toţii că putem şi trebuie să facem mai mult„, a reacţionat Johnson, după ce a recunoscut încă o dată curajul liderului şi poporului ucrainean.

JEF, condusă de Marea Britanie, este o coaliţie de securitate din nordul Europei, care reuneşte Danemarca, Finlanda, Estonia, Islanda, Letonia, Lituania, Ţările de Jos, Suedia şi Norvegia, câteva dintre ele având frontieră comună cu Rusia. Premierul britanic va îndemna marţi această coaliţie, unii din membrii căreia fac parte din NATO, „să depună eforturi comune pentru o mai mare rezilienţă împotriva ameninţărilor din partea statelor ostile”, care presupune o mai mare colaborare în domeniul apărării.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *