Zelenski declară Insula Șerpilor simbol al unității naționale și cere mai multe arme: „Ca să încheiem războiul!”
Insula Șerpilor reprezintă un avertisment pentru Rusia că Ucraina „nu va fi ruptă”, a declarat Volodimir Zelenski, potrivit Reuters. Președintele Volodimir Zelenski a declarat că arborarea steagului ucrainean pe Insula Șerpilor din Marea Neagră a fost un semn că țara sa nu poate fi ruptă. În mesajul său nocturn de joi, Zelenski s-a adresat rușilor, spunând că operațiunea de două luni de recucerire a Insulei Șerpilor a fost un avertisment.
„Fiecare căpitan rus, la bordul unei nave sau al unui avion, să vadă steagul ucrainean pe Insula Șerpilor și să știe că țara noastră nu va fi ruptă”, a spus el. Insula Șarpelui, o bucată de teren la sud de portul Odesa, a devenit un simbol al determinării ucrainene. În februarie, când li s-a cerut să se predea, mica garnizoană ucraineană de pe insulă i-a înjurat pe atacatorii ruși. Ulterior, Rusia a obținut insula, dar a abandonat-o la sfârșitul lunii iunie, din cauza bombardamentelor venite din tabăra ucraineană.
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se arată încrezător în victoria ţării sale în războiul pornit de Rusia. „Cu cât este mai mare ajutorul pentru apărarea Ucrainei acum, cu atât mai repede războiul se va sfârşi cu victoria noastră şi cu atât mai mici vor fi pierderile tuturor ţărilor din lume”, afirmă el. Zelenski vorbeşte şi despre arborarea drapelului ucrainean pe Insula Şerpilor. „Şi acum să vadă orice căpitan rus – indiferent dacă este al unei nave sau aeronave – drapelul ucrainean pe Zmiinyi şi să ştie că statul nostru nu poate fi înfrânt”, subliniază el.
Zelenski a menţionat, în mesajul video transmis joi noapte, că s-a întâlnit, la Kiev, cu reprezentanţi ai Congresului SUA, senatorii Lindsey Graham şi Richard Blumenthal, reprezentanţi ai republicanilor şi ai democraţilor, ambii susţinând Ucraina. El a spus că aceştia sunt autorii rezoluţiei prin care au cerut Departamentului de Stat să recunoască Rusia ca stat sponsor al terorismului şi a adăugat că speră că acest lucru se va înfăptui.
Preşedintele ucrainean a arătat i-a informat pe senatori despre situaţia de pe linia frontului, despre ce pregătesc ocupanţii, despre Donbas, sudul ţării, regiunea Harkov. „Azi, armata rusă a lovit Kramatorsk din nou, din nou cu rachete. Ocupanţii au lovit şi Harkovul, oraşele din Donbas…”, a adăugat el.
Zelenski a spus că partenerii au informaţii exacte despre nevoile de apărare ale Ucrainei, fiind vorba despre apărare anti-aeriană, sisteme MLRS moderne. „Cu cât este mai mare ajutorul pentru apărarea Ucrainei acum, cu atât mai repede războiul se va sfârşi cu victoria noastră şi cu atât mai mici vor fi pierderile tuturor ţărilor din lume, pierderile Statelor Unite din cauza presiunii ruseşti asupra societăţilor democratice”, a subliniat el.
Zelenski a adăugat că vineri va continua apelurile către parlamentele europene, fiind rândul Sloveniei.
„Mâine (vineri – n.r.) vor fi, de asemenea, multe noutăţi pe plan intern din Ucraina – ne aşteaptă o zi plină de semnificaţii”, a punctat el.
Preşedintele ucrainean a arătat că, după conferinţa de la Lugano, dedicată reconstrucţiei Ucrainei, oficialii guvernamentali au stabilit deja un ajutor de urgenţă în valoare de peste 2 miliarde de dolari pentru această ţară. El a explicat că fondurile vor fi direcţionate pentru a întări bugetul şi pentru pregătirile pentru iarnă.
„Apropos, exportul de electricitate din Ucraina către ţările UE, care a început deja, este un sprijin semnificativ şi acum şi în sezonul de încălzire. Preţul electricităţii pe piaţa europeană este mai mare decât în Ucraina şi asta va permite companiilor din energie să folosească fondurile obţinute pentru a oferi servicii consumatorilor ucraineni. Mai mult, la tarife neschimbate”, a continuat el. Zelenski a mai spus că oficialii guvernamentali lucrează la logistica exporturilor agricole şi că vor face tot ce este posibil pentru a avea acces la piaţa internaţională, în pofida blocării porturilor ucrainene de către Rusia.
„Şi, desigur, astăzi vreau să îmi exprim recunoştinţa pentru etapa finală a luptei pentru Zmiinyi (Insula Şerpilor – n.r.) – steagul nostru naţional a fost arborat acolo. Operaţiunea a durat două luni. Serviciile Secrete, Forţele pentru Operaţiuni Speciale, unitatea Alpha a Serviciului de Securitate, grănicerii, artileriştii, Forţele Navale, Forţele Aeriene. Şi acum să vadă orice căpitan rus – indiferent dacă este al unei nave sau aeronave – drapelul ucrainean pe Zmiinyi şi să ştie că statul nostru nu poate fi înfrânt”, a conchis Zelenski.
Ucraina acuză Occidentul că a permis invazia Rusiei
Lipsa unui răspuns „puternic” la ocuparea Crimeii în 2014 a deschis „Cutia Pandorei”, iar războiul actual nu a apărut pe neaşteptate, a declarat, vineri, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov.
El a avut o intervenţie online la „Atlantic – Black Sea Security Forum”, eveniment organizat de Institutul Aspen România împreună cu German Marshall Fund of the US din Bucureşti, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apărării Naţionale şi Ambasada Franţei în România, la Clubul Diplomatic.
„Încă de la anexarea Crimeii, în 2014, Ucraina a spus neobosit lumii că Rusia înţelege doar forţa, nimic altceva. Am tot transmis lumii că lipsa de răspuns faţă de ocuparea Crimeii a deschis Cutia Pandorei, că ocuparea de facto de către Rusia a Mării Azov şi încercările sale de a ocupa Marea Neagră cu exerciţiile militare care închid părţi mari a fost un test pentru lumea liberă. Kremlinul a încălcat în mod brutal legislaţia privind navigaţia. Comunitatea internaţională nu a reacţionat. Kremlinul a văzut că poate merge mai departe”, a spus Reznikov.
Potrivit acestuia, actuala criză „nu a apărut brusc şi nu a început pe 24 februarie”. „Motivul principal a fost absenţa unui răspuns forte la acţiunile Kremlinului. Când Moscova vede că poate acţiona cu impunitate, continuă să facă lucrurile pe care le-a făcut până atunci”, a susţinut el.
Ministrul ucrainean a vorbit şi despre criza energetică, în contextul războiului din ţara lui şi al sancţiunilor impuse Rusiei.
„În prezent, Nord Stream 2 este o armă. Asistăm la şantajul brutal din partea Rusiei, prin limitarea furnizării (de gaze – n.r.) prin Nord Stream 1. Va continua atât timp cât funcţionează. Kremlinul ţine o armă la tâmpla UE. Trebuie să scăpăm de această armă, să ne desprindem de dependenţa economică şi să ne asigurăm că şantajistul nu va mai apela la presiune”, a adăugat el.
Oleksii Reznikov a completat că „agresiunea rusă va dura până când va fi contracarată de o rezistenţă puternică”.
„Kremlinul va fi deschis la compromis când va realiza că lumea liberă are mijloacele şi dorinţa de a înfrânge agresorul, aşa cum luptă Ucraina acum. În prezent, Rusia seamănă teroare pe pământ şi pe mare”, a mai spus ministrul Apărării, care a evidenţiat că „teroarea nu poate fi oprită doar prin mijloace diplomatice”.
Vorbind despre perspectivele ţării sale, Reznikov şi-a amintit de un dialog avut în urmă cu un an cu secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană. El a relatat că Geoană i-a spus că „nu toţi au crezut în succesul României de a adera la NATO”, dar „el a fost sigur că într-o zi steagul ţării sale va flutura alături ce cele ale celorlalte ţări aliate, în faţa sediului (NATO – n.r.)”. „Şi s-a întâmplat. Sunt sigur că Ucraina va fi esenţială pentru spaţiul de securitate NATO”, a adăugat ministrul de la Kiev.