Zelenski, de față cu von der Leyen: „Ne vom confrunta cu o criză alimentară GRAVĂ și FOAMETE în multe țări!”

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avertizat sâmbătă că o continuare a blocadei ruse asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagră riscă să conducă la o criză alimentară mondială, transmit AFP şi dpa.

„Dacă nu ne putem exporta produsele alimentare, atunci lumea se va confrunta cu o criză alimentară gravă şi foamete în multe ţări din Asia şi Africa”, a declarat Zelenski în intervenţia sa prin videoconferinţă în cadrul forumului de securitate Dialogul Shangri La, organizat în Singapore.

Penuria de alimente ar putea cauza haos politic şi căderea guvernelor în unele ţări, a subliniat şeful statului ucrainean. De la începutul războiului din Ucraina, mai multe porturi ucrainene sunt supuse unei blocade din partea Rusiei, ceea ce împiedică exporturile de cereale. Ucraina este al patrulea exportator de cereale din lume. În prezent, milioane de tone de cereale sunt blocate în Ucraina.

Pe 24 februarie, Rusia a lansat o agresiune militară neprovocată şi nejustificată contra Ucrainei. Moscova susţine că este vorba despre o „operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.

Comisia Europeană va finaliza „săptămâna viitoare” avizul său cu privire la ambiţiile Ucrainei de a obţine statutul de candidat al aderarea la Uniunea Europeană, a anunţat sâmbătă şefa executivului comunitar, Ursula von der Leyen, aflată în vizită la Kiev, transmit AFP şi dpa.

Discuţiile de astăzi ne vor permite să finalizăm evaluarea noastră până la finalul săptămânii viitoare”, a declarat Ursula von der Leyen după o întrevedere cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

La rândul său, şeful statului ucrainean a spus că un răspuns afirmativ din partea UE la cererea de aderare formulată de Ucraina ar fi un moment istoric pentru Europa.

Un răspuns pozitiv din partea Uniunii Europene la cererea Ucrainei de aderare la UE ar fi un răspuns pozitiv la întrebarea dacă proiectul european are sau nu un viitor”, a afirmat Zelenski. Potrivit acestuia, poporul ucrainean „are deja o contribuţie enormă la apărarea libertăţii comune”.

Ucraina este recunoscătoare pentru al şaselea pachet de sancţiuni adoptat de UE contra Rusiei, dar din păcate războiul continuă, aşa că este necesar un al şaptelea pachet de sancţiuni, care ar trebui să fie şi mai dure”, a adăugat Volodimir Zelenski.

În urmă cu câteva zile, ministrul ucrainean al dezvoltării regionale, Oleksii Cernikov, a declarat că se aşteaptă ca, la summitul de la Bruxelles de la finalul acestei luni, cele 27 de ţări membre ale UE să aprobe acordarea statutului de candidat pentru Ucraina dacă săptămâna viitoare Comisia Europeană va face o recomandare în acest sens. Cernikov este unul dintre cei patru emisari speciali ai preşedintelui Zelenski care în prezent fac lobby în capitalele ţărilor UE pentru aderarea Ucrainei.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *