Zelenski cere Europei – mai ales Germaniei – să RUPĂ TOTAL comerțul cu Rusia: „NU mai sponsorizaţi armele de război!”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut luni Uniunii Europene, mai ales Germaniei, să înceteze orice comerţ cu Rusia şi în special să refuze resursele energetice ale acesteia, conform unui mesaj video postat pe reţeaua Telegram. „Niciun euro pentru ocupanţi, închideţi toate uşile, nu le mai trimiteţi bunuri, refuzaţi resursele energetice”, a pledat şeful statului ucrainean.

Fără comerţ cu voi, fără companiile şi băncile voastre, Rusia nu ar mai avea bani pentru acest război”, a atras atenția Volodimir Zelenski, luni, într-un mesaj video postat pe reţeaua Telegram, scrie AFP.

Intervenţia sa survine în contextul în care luni are loc la Bruxelles o reuniune a miniştrilor de externe şi ai apărării din UE pentru a analiza posibile noi sancţiuni împotriva Moscovei, la aproape o lună de la începutul invaziei ruse la 24 februarie. Statele din UE, extrem de dependente de hidrocarburile ruseşti, au exclus până acum sancţionarea acestui sector, foarte important pentru economia Rusiei.

Vă rog, nu mai sponsorizaţi armele de război ale acestei ţări, Rusia”, a spus Zelenski, înainte de a se adresa apoi direct Germaniei: „Aveţi forţă, Europa are forţă”.

Germania a fost criticată pentru opoziţia faţă de un embargou imediat asupra hidrocarburilor din Rusia, de care este extrem de dependentă. Kremlinul a transmis luni că un potenţial embargou european asupra petrolului rus ar afecta „întreaga lume”, mai puțin SUA.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a lansat un apel către Germania pentru a salva capitala Kiev, într-un discurs televizat adresat națiunii luni. Kievul, obișnuit să fie numit „noul Berlin”, este similar în spiritul său de „deschidere, emoție, libertate în piețe, sinceritate a oamenilor, cluburilor și petrecerilor”, a spus Zelensky. „Acum Kievul este închis. Este tăcut în așteptarea unei noi sirene de raid aerian care va forța oamenii să intre în adăposturi.”

Zelenski a redat un clip de 20 de secunde al unei sirene de raid aerian, numind-o un sunet pe care ucrainenii îl aud „de ore, zile și săptămâni”.Sunetul sirenei este ceva cu care ucrainenii trăiesc, lucrează și încearcă să doarmă. Ei își tratează rănile, dau naștere copiilor și mor”, a adăugat el.

Atât Europa, cât și germanii „au puterea” de a face presiuni asupra Rusiei, a spus Zelenski, spunând că „fără comerțul vostru, companiile și băncile voastre, Rusia nu va avea bani pentru a finanța acest război”.

El a reiterat apelurile din partea Ucrainei de a închide porturile europene pentru Rusia, de a renunța la sursele de energie ruse și de a întrerupe furnizarea de mărfuri către Rusia.

Sunt sigur că pacea este posibilă. Dar trebuie să acționați pentru a ajunge la ea. Fiecare dintre voi în Germania, în Europa. Pentru ca Kievul să poată fi numit din nou un nou Berlin, astfel încât străzile și piețele noastre să fie la fel de sigure ca ale voastre”, a spus Zelenski.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *