Zelenski cere ca Ucraina să fie primită de URGENȚĂ în UE. „Soldații noștri luptă pentru toată Europa!” Reacție: SLABE șanse!

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski cere ca țara sa să fie primită în Uniunea Europeană în procedură de urgență. El spune că soldații ucraineni nu luptă doar pentru țara lor, invadată de Rusia, ci pentru toată Europa.

Soldații noștri nu luptă doar pentru țara noastră, luptă pentru toată Europa. Pentru toți copiii din Europa. Suntem recunoscători partenerilor că sunt alături de noi, dar scopul nostru e să fim alături de toți europenii și cel mai important, să fim la egalitate. Sunt sigur că asta este corect, sunt sigur că asta am meritat. Sunt sigur că este posibil”,  a spus el într-un mesaj televizat.

Când am candidat la președinție, am spus că fiecare dintre noi este președinte. Pentru că toți suntem responsabili pentru starea noastră. Pentru frumoasa noastră Ucraina. Și acum s-a întâmplat ca fiecare dintre noi să fie un luptător. Și sunt încrezător că fiecare dintre noi va câștiga”, a mai spus președintele ucrainean.

El a avut un mesaj și pentru militarii ruși care participă la invazia în Ucraina: „Părăsiți tehnica militară și plecați, nu credeți în ce vă spun comandanții voștri, pur și simplu plecați”.

„Întreb mamele, copiii, tații din Rusia: mii de soldați de ai voștri au picat deja, pentru ce ați venit, de ce ați veni?”, a continuat el.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus duminică seara că Ucraina este „una dintre noi” și că „îi vrem (pe ucraineni) în Uniunea Europeană”.Avem un parcurs cu Ucraina care include, spre exemplu, integrarea pieței ucrainene în piața unică”, a continuat Von der Leyen. „Avem și o strânsă cooperare pe rețeaua energetică, spre exemplu”, a adăugat ea. „Avem atât de multe domenii în care lucrăm foarte strâns împreună și, într-adevăr, de-a lungul timpului, sunt de-ai noștri. Ucrainenii sunt de-ai noștri și îi vrem în Uniunea Europeană”, a mai spus ea.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a spus că va avea loc o dezbatere privind o viitoare aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană.

Aceasta este o dezbatere care, în orice caz, va avea loc”, a declarat Michel pentru postul de televiziune francez BFM TV. Bruxelles-ul a anunțat duminică că va trimite armament Ucrainei, că va interzice mass-media de stat ruseşti în Uniunea Europeană, precum și intrarea tuturor avioanelor rusești în spațiul aerian european.

UE, alături de SUA și alte țări, au decis de asemenea sancțiuni economice dure împotriva Rusiei, după invadarea Ucrainei, care includ scoaterea unor bănci rusești din sistemul de plăți bancare SWIFT și înghețarea rezervelor din străinătate ale Băncii Centrale a Rusiei. Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a anunţat luni că va avea loc o dezbatere privind o viitoare aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană, transmite Reuters.

Aceasta este o dezbatere care, în orice caz, va fi ţinută”, a declarat Michel pentru postul de televiziune francez BFM TV. El a adăugat că blocul comunitar are un „foarte solid” acord de asociere cu Ucraina, document care poate fi consolidat.

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a exprimat duminică în favoarea aderării Ucrainei la Uniunea Europeană. Ea a subliniat că există deja mai multe domenii de cooperare între UE şi Ucraina. Sâmbătă, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a insistat pentru o decizie rapidă în această privinţă.

Acordul de asociere UE-Ucraina, care include un acord de liber schimb aprofundat şi cuprinzător, a pus bazele unei asocieri politice şi unei integrări economice între UE şi Ucraina, oferind acces reciproc liber pe piaţă. Acordul a mai stabilit reguli de bază pentru cooperare în domenii ce includ energia, transportul şi educaţia. Totodată, a solicitat Ucrainei să implementeze reforme şi să respecte principiile democratice, drepturile omului şi statul de drept. UE este principalul partener comercial al Ucrainei, reprezentând peste 40% din comerţul internaţional al acestei ţări. Începând cu 2014, peste 17 miliarde de euro în granturi şi împrumuturi au fost mobilizate de instituţiile financiare ale UE pentru a susţine reformele din Ucraina, aplicând totodată condiţionalităţi în funcţie de progresul în realizarea acestor reforme. Pe 16 februarie acest an, PE a aprobat un împrumut macrofinanciar de 1,2 miliarde de euro pentru a ajuta Ucraina să-şi acopere nevoile de finanţare în 2022.

Aderarea la Uniunea Europeană, cerută luni de Ucraina, necesită un acord unanim al celor 27 de state membre, iar actualmente există „opinii diferite şi sensibilităţi” referitor la acest subiect în rândul celor 27, a afirmat preşedintele Consiliului European, Charles Michel, transmite AFP. „Aderarea o solicitare exprimată de multă vreme de Ucraina. Dar în interiorul UE există diferite opinii şi sensibilităţi cu privire la extindere. Ucraina va transmite o solicitare oficială, Comisia Europeană va trebui să formuleze un aviz oficial şi Consiliul se va pronunţa”, a explicat Michel.

Într-o înregistrare video difuzată în social media, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut apel luni la susţinătorii săi din Europa să permită aderarea „imediată” a ţării sale, printr-o „procedură specială”, exprimându-şi convingerea că Ucraina „şi-a câştigat” acest acces.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.