Zelca (SNPPC Constanța): „Împuternicirile înseamnă BELCIUG ÎN NAS, fac foarte mult RĂU Poliției Române!”

La nivelul Jandarmeriei Române, al Poliţiei Române şi al Poliţiei de Frontieră au fost făcute, în primele patru luni ale acestui an, 250 de împuterniciri pe diverse funcţii de conducere. Situația a fost declarată anormală vineri de ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode și semnalată recent de TOMIS NEWS.

În privința Constanței, mai exact la nivelul IPJ Constanța, ministerul are la dispoziție mai puțin de două săptămâni să organizeze concursul pentru funcția de conducere. Și alte instituții din subordinea MAI din județul Constanța sunt într-o situație similară. Având în vedere faptul că nu au organizat respectivele concursuri în ultimele șase luni, este greu de crezut că vor avea loc până la 1 iunie.

Nici sindicatele din MAI nu se împacă cu această situație, întrucât efectul este următorul: nici un șef nu își permite să ia măsuri sau să facă schimbări, de teamă că va fi zburat din funcție pentru că a deranjat politic. Este și motivul pentru care numele Adrian Glugă nu spune nimic nici unui constănțean, deși acesta este șeful IPJ Constanța din iunie 2020… Pentru cei mai mulți dintre șefii de inspectorate, s-au depășit inclusiv termenele prevăzute de lege pentru împuternicire, de un an de zile. Este termenul maxim și nu se mai pot schimba nici între ei, șeful cu adjunctul și invers.

Potrivit președintelui SNPPC Constanța, Vasile Zelca, aceste împuterniciri înseamnă belciug în nas, pentru că șeful de inspectorat județean, municipal, orășenesc etc. nu are curajul să își asume implementarea unor măsuri necesare și se resemnează cu ideea că oricum plec repede de pe funcție:

Împuternicirile înseamnă „belciug în nas”! Managerul împuternicit nu are nici curajul să își asume implementarea unor măsuri care să-i urmărească propria viziune. De asemenea, managerii împuterniciți pot face foarte mult rău unei organizații pentru că unii au o atitudine dezastruoasă față de oamenii din subordine, atitudine de tipul „după mine potopul” sau „nu mă interesează consecințele acțiunilor mele manageriale pentru că oricum nu sunt definitiv pe funcție”. Tot managerul împuternicit își poate „netezi” calea spre funcție „operând” sau declanșând cercetări disciplinare care scot din cursă pe eventualii contracandidați. Împuternicirea face foarte mult rău unei organizații, mai ales Poliției Române. Spre exemplu, la nivel de posturi de poliție sunt situații în care nu mai există polițiști să îi poți împuternici pe funcție, existând situații când sunt împuterniciți polițiști cu 1,5-2 ani vechime în sistem, tocmai pentru că celor cu vechime le-au expirat cele 12 luni (2 mandate de 6 luni) de împuternicire. De asemenea, împuternicirea la nivel de inspector general IGPR, adjuncții acestuia și sefii direcțiilor sunt foarte toxice, total  contraindicate și neavenite pentru bunul mers al organizației, dar mai ales pentru inițierea, implementarea, coordonarea implementării și evaluarea planurilor de măsuri care ar trebui sa  vizeze îmbunătățirea serviciului polițienesc”, a spus Vasile Zelca, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.