„Watergate” în Bulgaria: Adversarii politici ai fostului premier ar fi fost SPIONAȚI ILEGAL de serviciile secrete

Parchetul bulgar a anunţat vineri deschiderea unei anchete pentru a verifica dacă membri ai opoziţiei împotriva fostului premier conservator Boiko Borisov au fost puşi ilegal sub ascultare înaintea alegerilor legislative din 4 aprilie, relatează agenţiile AFP şi BTA. Anunţul survine după ce un fost candidat a vorbit în faţa presei despre spionarea clandestină a 32 de politicieni susceptibili să pună obstacole în care menţinerii lui Borisov în postul de premier.

Unul dintre liderii opoziţiei, Atanas Atanassov, fost şef al contra-spionajului, susţine şi el că principalii adversari ai lui Borisov au fost supravegheaţi de serviciile de informaţii şi vorbeşte despre un „Watergate” bulgar.

Ministrul de interne din actualul guvern interimar, Boiko Rashkov, a declarat la rândul său joi agenţiei BTA că mai mulţi politicieni au fost interceptaţi de către două servicii secrete bulgare, respectiv agenţia pentru securitate naţională (SANS) şi agenţia pentru operaţiuni tehnice (SATO). Acelaşi ministru a mai susţinut că a primit informaţii despre distrugerea unor materiale de către SANS. Actualul guvern interimar, condus de premierul Stefan Ianev, un apropiat al preşedintelui Rumen Radev, a fost numit de acesta din urmă să conducă Bulgaria până la anticipatele din 11 iulie, după ce niciun partid nu a reuşit să formeze o majoritate după scrutinul de pe 4 aprilie. Preşedintele Rumen Radev este un adversar înverşunat al fostului premier Boiko Borisov.

Scandalul Watergate a zguduit Statele Unite în anii ’70. O investigație jurnalistică a cotidianului The Washington Post a condus la demisia președintelui în funcție, Richard Nixon, în anul 1974 și ulterior la condamnarea a 48 de persoane, marea majoritate membri ai administrației care au pledat vinovat. Cu știința lui Nixon, principalele sedii ale opoziției au fost împânzite cu microfoane și membrii opoziției au fost interceptați ilegal. Înregistrările ilegale ajungeau la Casa Albă.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *