Vremuri grele pentru sistemul bancar? Proiect: amenzi pe cifra de afaceri! Vișan (PSD Constanța): „Să facă băncile ce? Câinele pleacă de la măcelărie?”

Prima dată a venit taxa pe lăcomie, iar sistemul bancar tună și fulgeră. Acum vine amenda pe cifra de afaceri, întrucât Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a publicat un proiect de Ordonanță de Urgență din care reiese că amenzile pentru bănci și retaileri ar putea crește de la 50.000 – 100.000 lei, la 4% din cifra de afaceri.

CITEȘTE ȘI:

Proiectul înăsprește practic pedepsele în cazul în care o bancă sau un retailer încearcă să inducă în eroare clienții. Totodată, odată cu aplicarea sancțiunii amenzii contravenționale, agentul constatator poate dispune una sau mai multe dintre următoarele obligații: respectarea clauzelor contractuale care au fost încălcate începând cu data încălcării; restituirea sumelor încasate fără temei legal, într-un termen de maximum 15 zile de la data înmânării sau, după caz, a comunicării procesului-verbal de constatare a contravenției; aducerea contractului în conformitate cu prevederile legale, în termen de maximum 15 zile de la data înmânării sau, după caz, a comunicării procesului-verbal de constatare a contravenției și corectarea oricăror neconformități cu prevederile legale constatate prin procesul-verbal, în termen de maximum 15 zile de la data înmânării sau, după caz, a comunicării procesului- verbal de constatare a contravenției.

Furtuna pentru bănci vine de la… Constanța

În susținerea și completarea acestei inițiative, senatorul ALDE Daniel Zamfir a înaintat un proiect de lege, aflat în prezent în dezbatere la Senat, prin care ANPC capătă puteri sporite, iar tot acest val a pornit tocmai de la Constanța, unde un funcționar al Protecției Consumatorilor a acuzat conducerile succesive ale ANPC că ar fi sprijinit și protejat băncile în defavoarea consumatorilor.

Ideea de amendare pe cifra de afaceri surâde, evident, politicienilor constănțeni, precum deputatul social-democrat George Vișan, care ne-a explicat de ce ideea este bună:

„Așa sunt amendați toți agenții economici, de ce ele să difere? Mi se pare că e discriminatoriu. Atâta timp cât un agent economic, o companie, sunt amendați la cifra de afaceri, la ele de ce să fie în cuantum fix?”, a spus Vișan, pentru TOMIS NEWS.

Este evident că, așa cum au obișnuit constant, băncile vor demara o furibundă campanie de presă în care se vor plânge de toate relele și ne vor explica de ce și cum apocalipsa financiară se va abate peste capul tuturor dacă acestea nu vor fi tratate preferențial.

„Să facă ce? Așa și? Câinele pleacă de la măcelărie? Lași loc în piață, vine altcineva și ți-l ia! S-au bătut pentru cote de piață până acum, să dea credite, am văzut că nu se bat să dea procente mari la depozite pentru cei care fac economii”, a mai spus deputatul Vișan, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *