Spread the love

Viitorul electoral al PSD nu sună prea bine, inclusiv la Constanța… Asta deoarece partidele de dreapta încep să-și unească forțele. Semnalul este dat de la malul mării, unde USR și PNL au realizat un proiect de hotărâre care ar urma să fie promovat în Consiliul Local și care face referire la bugetarea participativă, instrument prin care locuitorii sunt încurajați să participe activ la viața comunității prin definirea priorităților și a obiectivelor de investiții de către ei înșiși.

Cei de la USR Constanța spun că, deoarece orașul Constanța înregistrează decalaje evidente față de tot ceea ce înseamnă instrumente moderne, în trend cu noile tendințe de dezvoltare și nedorind ca acestea să se acutizeze, au inițiat proiectul, PNL Constanța s-a alăturat, iar prin conlucrarea celor două organizații, inițiativa va fi promovată în prima ședință de Consiliu Local al Municipiului Constanța din luna Decembrie 2018.

„Ne dorim să schimbăm modul de gestionare a fondurilor publice și să coagulăm toate energiile din comunitate, pentru a decide modul în care se distribuie bugetul local. În cadrul acestui proces, cetățenii vor putea să colaboreze cu actorii politici și să decidă împreună asupra chestiunilor publice. Bugetul Participativ este un instrument de management deschis, inclusiv și transparent, instrument care permite participarea reală a cetățenilor la guvernarea orașului, aceștia putând decide în mod direct cum se va cheltui bugetul de dezvoltare”, susține deputatul USR Stelian Ion.

Reprezentanții USR mai spun că resursele financiare ale unei comunități urbane în raport cu nevoile acesteia, de cele mai multe ori, sunt deficitar valorificate de decidenții administrativi aleși politic o dată la patru ani, deseori neonorându-se nici agendele de campanie pentru care respectivii au fost mandatați de cetățeni. În plus, cei de la USR mai opinează că bugetarea participativă este o soluție modernă la acestă problemă, implementată deja cu real succes în țările dezvoltate, dar mai nou, chiar și în România.

La rândul său, deputatul liberal Bogdan Huțucă afirmă că prin intermediul Bugetului Participativ, cetățenii pot trimite propuneri de proiecte și pot decide prin vot proiectele de anul viitor, stabilind astfel prioritățile de investiții pe fiecare cartier al Constanței. Cu alte cuvinte, Bugetul Participativ presupune și transferul către cetățeni a responsabilității decizionale pentru un procent alocat din bugetul de investiții al orașului.

„Aleșii noștri locali, dar și simpli membri ai PNL Constanța înțeleg să devină parteneri activi ai comunității în procesul bugetării participative, să promoveze și să susțină politic proiectele selectate de cetățeni prin intermediul consilierilor săi locali. Urmărim identificarea unui număr de proiecte de interes local care vor putea fi asumate și implementate de Consiliul Local Municipal Constanţa începând cu anul 2019, acesta fiind un prim și important pas în complexul proces de bugetare participativă”, subliniază Huțucă.

În consecință, cele două formațiuni politice spun că vor întreprinde toate demersurile necesare pentru ca proiectul „TU DECIZI PENTRU CONSTANȚA!” să fie inserat în proiectul de buget al municipiului pentru anul 2019, și aprobat astfel încât 10% din resurse să fie alocate pentru implementarea proiectelor rezultate din Bugetarea Participativă.

„PNL Constanța și USR Constanța, prin echipele de proiect conduse de Bogdan Bola (Consilier Județean PNL) și Remus Negoi (Președinte Filiala Județeană USR), invită toate filialele locale ale celorlalte partide politice să susțină implementarea acestui proiect începând chiar cu anul 2019. Totodată, dincolo de susținerea politică, invitația este lansată și către organizațiile neguvernamentale și simplii cetățeni pentru a contribui activ la reușita acestui demers necesar. Prin bugetarea participativă locuitorii municipiului decid direct asupra modului în care se cheltuie o parte din banii pe care ei îi trimit anual către bugetul local prin plata taxelor și impozitelor“, mai subliniază cei de la USR.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *