Vrabie, undă verde pentru… ÎNCĂLCAREA LEGII. Slujba Ramadan Bairamului, pe stadionul din Medgidia

Guvernul României a aprobat, la 18 mai 2020, hotărârea privind instituirea stării de alertă, în conformitate cu prevederile Legii 55/2020. Potrivit hotărârii, starea de alertă se instituie pe întreg teritoriul ţării, începând cu data de 18 mai, pe o durată de 30 de zile. În prezent, starea de alertă în România este reglementată de două acte normative: OUG nr. 68 din 14 mai 2020, în baza căreia, în aceeaşi zi, a fost declarată starea de alertă de către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU), şi Legea nr. 55 din 15 mai 2020. De asemenea, miercuri, Parlamentul României a încuviințat instituirea stării de alertă.

Printre măsurile privind creşterea capacităţii de răspuns şi cele pentru asigurarea rezilienţei comunităţilor se află: restrângerea sau interzicerea organizării şi desfăşurării unor mitinguri, demonstraţii, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri, în spaţii deschise, precum şi a unor întruniri de natura activităţilor culturale, ştiinţifice, artistice, religioase, sportive sau de divertisment, în spaţii închise; restrângerea sau interzicerea circulaţiei persoanelor şi vehiculelor în locurile sau intervalele orare stabilite; închiderea temporară a unor puncte de trecere a frontierei de stat; limitarea sau suspendarea pe durată determinată a activităţii unor instituţii sau operatori economici etc. În această perioadă sunt interzise mitingurile, demonstrațiile și toate adunările care presupun un număr mare de persoane. Organizatorii unor astfel de evenimente riscă să fie sancționați cu până la 15.000 de lei, în timp ce participanții pot fi amendați cu până la 2.500 de lei. De asemenea, potrivit Legii nr. 55, activitatea cultelor religioase se exercită liber la propunerea CNSU și doar cu avizul Secretarului de Stat pentru Culte, prin Ordin comun al ministrului Sănătății și al ministrului Afacerilor Interne.

A doua zi după adoptarea HG privind instituirea stării de alertă, pe 19 mai, Uniunea Democrată Tătară, condusă de Naim Belgin, a solicitat sprijinul autorităţilor pentru a putea sărbători Bairamul în toată țara, cerând prefectului Constanței, George Niculescu, să elibereze o hotărâre prin care fiecare localitate din judeţ să aibă permisiunea de a desfăşura această rugăciune pe stadionul din localitate sau un spaţiu deschis cu respectarea regulilor.

„Subliniem că nu este un eveniment al organizaţiei noastre ci al comunităţii musulmane din România în întregul ei”, precizat Naim Belgin.

În aceeași zi, într-un punct de vedere preliminar, prefectul a oferit șanse reduse organizării unui astfel de eveniment. Zilele au trecut și, în lipsa unui răspuns al prefectului, primarul Valentin Vrabie a dat curs solicitărilor și UDT și geamia Abdul Medgid au sărit, joi, la unison, anunțând că Primăria Medgidia „a răspuns afirmativ cererii enoriașilor musulmani de a oficia slujba sfintei sărbători a Ramadan Bairamului”, evenimentul urmând a avea loc duminică, 24 mai, începând cu ora 07.00, pe Stadionul Municipal „Iftimie Ilisei” din oraș.

naim
abdul

Reprezentantul legal al Cultului Musulman din România este muftiul Muurat Iusuf, singurul îndreptățit să analizeze și să ia o astfel de inițiativă. Din partea muftiului nu există, până în prezent, o astfel de solicitare pentru autorități.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.