Voucherele de vacanță pentru bugetari, acordate și în următorii doi ani! Inițiatorul legii, Mircea Dobre: „Un ochi îmi râde, iar altul îmi plânge! Se vede incompetența Guvernului, pentru că valoarea trebuia să fie a salariului minim pe economie“

Guvernul a decis, vineri, 7 decembrie, ca toți salariații din sistemul public să beneficieze de vouchere de vacanță în valoare de 1.450 de lei și în următorii doi ani. Voucherele de vacanță au reprezentat, în 2018, cel mai important sprijin acordat industriei de profil din ultimii ani, având în vedere că cei 1,2 milioane de români din sistemul public au putut deconta aceste vouchere exclusiv în unități de cazare situate pe teritoriul României. Astfel, până în luna noiembrie a acestui an au fost emise vouchere în valoare de peste un miliard de lei.

CITEȘTE ȘI:

 

„Pentru că este o măsură care și-a dovedit eficacitatea, Guvernul a decis să acorde vouchere atât în 2019, cât și în 2020. Datorită voucherelor, numărul de turiști din România a crescut simțitor. De exemplu, doar pentru luna septembrie, a crescut cu 14 procente numărul turiștilor români care au înnoptat într-o unitate autorizată față de aceeași perioadă a anului precedent. La nivel național, numărul total al turiștilor a crescut cu aproximativ 6%, date valabile pentru perioada de la începutul anului până în septembrie, raportat la anul trecut. A fost o măsură apreciată de către industrie, motiv pentru care reprezentanții acesteia ne-au solicitat să o prelungim și în următorii ani sub aceeași formă”, a declarat ministrul Turismului, Bogdan Trif.

Executivul spune că un efect secundar al acestei măsuri a constat și în creșterea cererilor de autorizații pentru unitățile de cazare din România.

„În medie, la nivelul întregii țării, a fost înregistrată o creștere de 10% a cererilor față de aceeași perioadă a anului trecut. Decizia acordării voucherelor de vacanță pentru următorii doi ani vine după ce Ministerul Turismului și Ministerul Muncii și Justiției Sociale au inițiat o Ordonanță de Urgență care modifică și completează OUG nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanță, în sensul prorogării termenelor“, spune Guvernul.

Decizia Guvernului de a continua acordarea de vouchere de vacanță a fost comentată și de fostul ministru al Turismului, deputatul constănțean al PRO România, Mircea-Titus Dobre, inițiatorul acestei măsuri.

„Un ochi îmi râde altul îmi plânge! De ce? În primul rând, un ochi îmi râde pentru că a rămas măsura în continuare. Consider că, la momentul respectiv, am luat decizia corectă, să se introducă după nouă ani ordonanța de acordare a tichetelor de vacanță prin care am reușit să îndreptăm această nedreptate. Pe de altă parte, un ochi îmi plânge din cauza faptului că se vede incompetența Guvernului Dăncilă și a ministrului Trif, care nici măcar de zero nu este, pentru că măsura în ceea ce privește contravaloarea voucherelor de vacanță trebuia să fie raportată la salariul minim pe economie (1.900 de lei, în prezent), exact cum se precizează în ordonanță. Decizia luată astăzi în ședința de Guvern arată că bugetul României stă foarte prost și cred că există pericolul ca, la un moment dat, să rămânem și fără bani. Asta se vede prin politica Ministerului de Finanțe începând cu acest an, când statul se împrumută cu aproximativ un miliard de euro pe lună. Dar, totuși, mă bucur că a rămas această măsură și asta s-a întâmplat pentru că în Comisia de dialog social patronatele și asociațiile de profil din turism au insistat ca acordarea tichetelor să rămână în picioare“, a spus Mircea Dobre, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.