Vot PENTRU desființarea SIIJ, în comisia juridică a Camerei

Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ) va fi desființată ca structură. Decizia aparține Comisiei Juridice din camera Deputaților care a decis prin vot – 18 Pentru, 7 Împotrivă și nici o abținere Raportul. Proiectul de lege urmează să fie programat la votul final în Camera Deputaților.

Proiectul de lege, iniţiat de Ministerul Justiţiei, prevede că se desfiinţează SIIJ, iar competenţele sale vor fi preluate de Parchetele obişnuite, cauzele urmând a fi instrumentate de procurori anume desemnaţi.

Cauzele aflate în curs de soluţionare la nivelul acestei secţii se vor transmite pe cale administrativă, în termen de 60 de zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a legii, prin grija Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, parchetelor competente, care vor continua soluţionarea acestora, urmând ca cele soluţionate, aflate în arhiva secţiei, să se transmită în termen de 180 de zile lucrătoare de la data de intrare în vigoare a legii”, prevede proiectul.

Un amendament acceptat este acela prin care judecătorii CCR și magistrații asistenți din cadrul CCR vor fi cercetați doar de Parchetul General. Proiectul este susținut de majoritatea parlamentară, dar este contestat de USR care susține că toate cauzele de corupție indiferent de cine săvârșește faptele trebuie re-trecute în competența DNA.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *