VOT FINAL: Legea conversiei creditelor din franci elvețieni în lei a fost adoptată de Parlament

Camera Deputaților a votat, marți, Legea conversiei creditelor din franci elvețieni în lei. Actul normativ va pleca la promulgare, la președintele Klaus Iohannis.

Luni, Comisiile juridică şi de buget ale Camerei Deputaţilor au aprobat eliminarea plafonului de 250.000 de franci elveţieni din legea privind conversia creditelor, după rediscutarea făcută la solicitarea PSD şi au adăugat prevederi care să clarifice procedura de conversie a acestor credite.

La votul final de marți, din plen, actul normativ a fost votat cu 248 de voturi „pentru”.

Potrivit unui amendament introdus la solicitarea deputatului Ana Birchall, conversia creditelor va fi făcută printr-un act adiţional la contract, iar băncile nu vor avea posibilitatea de a refuza clienţilor această solicitare.

Proiectul adoptat de Parlament prevede conversia creditelor ipotecare în franci elveţieni la cursul de schimb al BNR valabil la data încheierii contractului. Alte amendamente aduse de liberalul Daniel Zamfir, consiliat în această chestiune de avocatul Gheorghe Piperea, vizează ca rambursarea anticipată a creditelor luate în franci elveţieni să se facă tot în lei, conversia să se facă prin act adiţional încheiat la contractul de credit sau prin hotărâre judecătorească şi, de asemenea, conversia să se aplice şi contractelor de credit cesionate de bancă, dar şi persoanelor supuse executării silite.

CITEȘTE ȘI:

Bătaie de joc marca PNL: au inițiat legea conversiei creditelor și… au fugit de la votul în plen!

Ședința plenului Camerei Deputaților de marți a fost suspendată  săptămâna trecută din lipsă de cvorum. Liberalii au plecat și, prin urmare, au rămas 141 de deputați. În cadrul ședinței ar fi trebuit să fie supuse votului moțiunea simplă pe Justiție, depusă de PSD sau proiectul de lege privind conversia creditelor în franci elvețieni.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *