VOT FINAL în Parlament: Se reduce vârsta de pensionare pentru muncitorii din sectorul de construcții nave

Parlamentarii constănțeni social-democrați au votat marți o iniţiativă legislativă în Camera Deputaților, for decizional, prin care se solicită recunoaşterea muncii în condiţii speciale pentru lucrătorii din sectorul de construcţii nave, completându-se astfel Legea 263/2010 privind sistemul de pensii publice.

parlamentari

În cadrul noului act normativ s-a introdus o nouă categorie de persoane care poate ieși anticipat la pensie, fără a fi penalizată, respectiv pentru lucrătorii din sectorul de construcții nave care își desfășoară activitatea în următoarele domenii: control nedistructiv cu radiații ionizante, izolare cu vată minerală, galvanizare, șablare/zincare, vopsitorie, sudură, montare/demontare schele, lăcătușerie montaj, tubulatură montaj, polizare montaj, mecanică montaj, electrică montaj, așa cum TOMIS NEWS a relatat după votul din Senat.

Reducerea vârstei de pensionare pentru navaliştii ţine cont de condiţiile speciale zilnice pe care aceştia le îndură – vânt, ploaie, frig, expunere constantă la gaze toxice. Aceste condiţii nu permit menţinerea în piaţa muncii a lucrătorilor din domeniul naval până la o vârstă înaintată, deoarece starea de sănătate nu le mai permite să mențină o productivitate competitivă.Stagiul complet de cotizare propus pentru această categorie va fi astfel de 25 de ani, iar vârsta minimă de pensionare va fi de 50 de ani pentru femei şi 52 de ani pentru bărbaţi.

„Încă de la debutul inițiativei legislative, parlamentarii PSD de Constanța s-au implicat în mod activ în susținerea și elaborarea proiectului, în primul rând prin întălnirile și discuțiile de lucru cu  sindicatele navaliştilor din Constanţa. Proiectul de lege vine să rezolve o problemă socială ce vizează o categorie de salariaţi, care sunt angajaţi în sectorul privat şi reprezintă în toate zonele în care lucrează un pilon de stabilitate pentru comunităţile locale”, au transmis marți reprezentanții PSD Constanța.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *