Vot categoric în Parlamentul finlandez pentru aderarea la NATO: 188 de voturi „pentru” şi doar 8 „împotrivă”. Încă 1.300 km de graniță a Rusiei cu Alianța

Parlamentul finlandez a votat în favoarea cererii de aderare a naţiunii nordice la NATO, cu 188 de voturi pentru şi 8 împotrivă. Anunţul Finlandei vine în contextul în care Casa Albă a comunicat că preşedintele finlandez, Sauli Niinisti, şi premierul suedez, Magdalena Andersson, se vor întâlni joi cu preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, să discute despre cererile lor de aderare la NATO, relatează The Guardian. Propunerea a fost adoptată cu 188 de voturi pentru şi 8 împotrivă.

„Parlamentul sprijină cererea Finlandei de aderare la NATO. Parlamentul a adoptat poziţia în conformitate cu raportul Comisiei pentru Afaceri Externe, cu 188 de voturi pentru şi 8 împotrivă”, a transmis Parlamentul finlandez pe contul oficial de Twitter.

Finlanda urmează să semneze o cerere oficială şi să o depună la sediul NATO în zilele următoare, alături de Suedia, al cărui Guvern a anunţat, marţi, că va solicita aderarea la Alianţa Nord-Atlantică. Anunţul Parlamentului Finlandei vine în contextul în care Casa Albă a comunicat că preşedintele finlandez, Sauli Niinisto, şi premierul suedez, Magdalena Andersson, se vor întâlni joi cu preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, pentru a discuta despre cererile lor de aderare la NATO. Finlanda şi Suedia vor depune cererea de aderare la NATO miercuri, a declarat premierul suedez Magdalena Andersson într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele finlandez Sauli Niinisto la Stockholm, relatează CNN.

„Democraţia a câştigat”, a afirmat preşedintele finlandez Niinisto. „Toată această primăvară a fost un triumf pentru democraţia finlandeză”, a mai spus el, referindu-se majoritatea covârşitoare pe care a obţinut-o cererea Finlandei de aderare la NATO în Parlament, marţi, şi la sprijinul oferit de poporul finlandez.

Suedia aşteaptă cu nerăbdare să coopereze cu Turcia în cadrul NATO”, a afirmat premierul suedez Andersson.

Afirmaţia ei a făcut referire la declaraţia preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan de luni potrivit căreia Ankara nu va aproba aderarea Suediei şi Finlandei la Alianţa Nord-Atlantică din cauza sancţiunilor impuse Turciei. De asemenea, el a acuzat ambele ţări nordice că adăpostesc „organizaţii teroriste” kurde, respectiv gruparea militantă Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi adepţii lui Fethullah Gulen, pe care Ankara îl acuză că a orchestrat o tentativă de lovitură de stat în 2016. Suedia şi Finlanda au aplicat embargouri asupra exporturilor de arme Turciei după incursiunea sa în Siria în 2019.

Ministrul suedez de Externe Ann Linde a declarat, sâmbătă, înaintea discuţiilor cu omologul său turc în cadrul unei reuniuni a NATO de la Berlin, că Suedia, la fel ca restul Uniunii Europene, consideră PKK ca fiind o organizaţie teroristă.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *