Spread the love

Cultura voluntariatului a pătruns destul de timid în România, mulți dintre compatrioții noștri preferând mai degrabă să stea comozi în fotoliu decât să se implice în ceva din care nu iese banul. După integrarea în Uniunea Europeană, lucrurile s-au schimbat, iar românii, în special cei tineri, și-au schimbat părerea în ceea ce privește acțiunea de voluntariat.  Pentru a asigura voluntarului cât mai multe drepturi, în special celor care participă în diferite situații de urgență, așa cum este în UE, 44 de deputați și senatori de la mai multe partide (PSD, ALDE, UDMR și PNL) au inițiat un proiect de lege pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul asigurării pentru accidente de muncă. Concret, aleșii vor completarea articolului 5 din Ordonanța Guvernului nr. 88/2001 privind înființarea, organizarea și funcționarea serviciilor publice comunitare pentru situații de urgență.

Legiuitorul dorește introducerea următorului cuprins: „În timpul desfășurării activităților de voluntariat în situații de urgență, voluntarii beneficiază de drepturile profesioniștilor în domeniu, cu excepția drepturilor salariale; în caz de accident suferit în timpul desfășurării activităților de voluntariat în situații de urgență, se aplică în mod corespunzător, asigurarea pentru accidente de muncă și boli profesionale”.

De asemenea, parlamentarii mai vor ca în cazul celor care au suferit un accident de muncă în timpul desfășurării activităților de voluntariat în situații de urgență, cuantumul indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă să fie de 100% din salariul minim brut pe țară garantat în plată!

„Activitatea de voluntariat în domeniul situațiilor de urgență este o formă de activitate a voluntariatului desfășurat în condițiile legii. Voluntarii din acest domeniu de activitate acționează în scopul înlăturării cauzelor și efectelor unor calamități naturale sau a altor situații de urgență și au un rol deosebit de important în societate, deoarece contribuie, în mod esențial, la salvarea de vieți omenești sau a bunurilor membrilor societății. Această activitate de voluntariat este o componentă de bază a modului de manifestare și a societății civile, prin intermediul căruia pot fi promovate și întărite valori umane legate de comunitate și grija față de soarta semenilor. Pentru prevenirea, monitorizarea și gestionarea situațiilor de urgență, în conformitate cu legislația în vigoare, la nivelul multor localități au fost constituite servicii voluntare pentru situații de urgență. Intervenția pentru situații de urgență se poate solda oricând cu accidente care pot duce la invalidități, temporare sau permanente, mergând până la pierderea vieții voluntarilor. Prin pierderea totală sau parțială a capacității de muncă, voluntarii, în lipsa reglementării, nu au asigurat dreptul la o pensie de invaliditate, drept de care ar trebui să beneficieze, chiar dacă activitatea nu constituie obiectul unui raport juridic de serviciu sau de muncă în temeiul unui contract individual de muncă“, se arată în expunerea de motive.

În acest caz, parlamentarii de la putere și opoziție nu s-au mai ciondănit și au votat proiectul, cot la cot, inițiativa trecând de Camera Deputaților, for decizional în acest caz, cu 289 de voturi „pentru“ și unul „împotrivă“. Legea va merge la președinție pentru promulgare.

„La nivel național vorbim de 3.119 servicii voluntare pentru situații de urgență, în cadrul cărora activează 104.681 de persoane, dintre care 100.835 sunt voluntarii. Din total, 76.325 de oameni au încheiat contracte de voluntariat și sunt beneficiarii acestei legi“, a declarant, după votul final, deputatul PSD Corneliu Buicu.

CITEȘTE ȘI:

Înființarea Gărzii Civile și realizarea serviciului militar pe bază de voluntariat, vot NEGATIV în Parlament

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *