Voiculescu (Sănătate) NU demisionează: „Vom construi spitale. Nu a avut cine să le facă”

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a transmis vineri, pe pagina sa de Facebook, după incendiul de la Spitalul Matei Balș din București în care au murit 5 oameni, că se va înființa „un fond important pentru investiții în spitale” și actualul Guvern „va construi spitale”:

România este, din păcate, țara în care în ultimii 30 de ani nu s-a construit niciun spital public mare. Spitalele noastre au 50 de ani sau peste. Medicina a evoluat enorm în timpul ăsta. Nu ne putem aștepta ca un soft IT de secol 21 să funcționeze fără probleme pe un computer 386 de anii 90. O astfel de așteptare nu e doar o naivitate, ci o inconștiență aproape criminală. Am început în cele 7 luni petrecute în 2016 la MS proiectele de spitale regionale. În ultimii patru ani s-a făcut munca ce trebuia făcută într-unul singur. Și asta nu pentru că nu au fost bani ci pentru că nu a avut cine. În țara asta s-au construit mall-uri, benzinării, clădiri de birouri, ba s-au construit și câteva spitale… dar private. Statul nu a fost în stare, pentru că cei care l-au condus au avut alte treburi sau alte interese. Vom construi spitale. Vom crea în acest guvern condus de Florin Cîţu, cu sprijinul întregii coaliții, un fond important pentru investiții în spitale și o echipă direct responsabilă ca aceste spitale să devină realitate, să devină saloane curate, clădiri sigure. Vom construi spitale. Țara asta are nevoie de spitale noi. Țara asta are nevoie de vindecare, iar vindecarea de această dată nu va veni prin vorbe, ci prin fapte”, a transmis Voiculescu.

Ministrul a mai spus într-o intervenție televizată că pune că la Institutul „Matei Balș” nu era problemă cu agentul termic și că pacienții nu aveau de ce să vină cu surse de încălzire de acasă. Voiculescu contrazice, astfel, chiar declarațiile unor rude ale unor pacienți de la Institut, dar chiar și pe propria concubină, care a precizat că a avut mama internată la „Matei Blaș”, iar aceasta s-a plâns de frig. Voiculescu a precizat că nu i-a cerut niciodată demisia lui Raed Arafat și că nu are nimic să își reproșeze pentru mandatele de ministru al Sănătății.

Nu i-am cerut nici măcar o singură dată demisia lui Raed Arafat și am colaborat foarte bine. După tragedia de la Colectiv i-am cerut demisia ministrului, nu lui. Instalația de oxigen și de electricitate fuseseră verificate și nu era nicio problemă. Existau calorifere și sursa de încălzire funcționa. Nu era cazul ca oamenii să vină cu reșouri. Nu a fost o problemă cu căldura. (n.r. dacă are să-și reproșeze ceva) Personal mi-ar fi plăcut să pot să fac totul din prima zi de mandat: să verific toate spitalele, să iau toate măsurile și ele să fie implementate, să am buget nelimitat. Avem o limitare de timp și de buget. La Institutul ”Matei Balș” au fost alocate fonduri mereu. E un spital, dintre cele puține, care chiar au dus greul în această pandemie. Cea de-a cincea persoană decedată și găsită în baie (n.r. după 6 ore de la izbucnirea incendiului) nu putea fi salvată, chiar dacă ar fi fost găsită în același moment cu ceilalți. Stăm pe un butoi cu pulbere, spitalele sunt instituții în care un manager sau altul profitau. Trebuie făcută o reformă în sănătate, așa cum a spus președintele Klaus Iohannis, să luăm taurul de coarne și să evităm o altă nenorocire”, a spus Vlad Voiculescu.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.