Voiculescu RĂMÂNE la Sănătate. Orban: „Asta e realitatea, politica momentului. Dacă nu-și revine, USR PLUS să renunțe la el sau îl schimbă oricum Cîțu. Trebuie să îmbunătățim unele situații”

Președintele PNL Ludovic Orban a declarat luni, întrebat fiind de ce îl menține premierul Florin Cîțu în funcție pe Vlad Voiculescu, având în vedere criticile aduse acestuia, că „asta este realitatea, politica momentului”:

„Îmi puneți mie întrebări despre gândurile premierului Florin Cîțu”, a spus Ludovic Orban, întrebat la cine se referea premierul când vorbea despre demisia de onoare.

Răspunderea menținerii în funcție a domnului Vlad Voiculescu este o răspundere politică exclusiv a USR PLUS. Doi, în momentul în care premierul consideră că este necesară o schimbare a unui ministru are deplinul drept constituțional să inițieze procedura de schimbare. (…) Responsabilitatea pentru buna funcționare a Guvernului este în primul rând responsabilitatea premierului. Bineînțeles, că există o responsabilitate politică a fiecărei formațiuni politice, dar în ultima instanță trebuie să fie evaluarea premierului, care poate să decidă în consecință”, a adăugat Ludovic Orban.

Întrebat de ce nu-l schimbă pe Vlad Voiculescu, din moment ce se delimitează de acțiunile acestuia, Ludovic Orban a răspuns: „Practic, asta e realitatea, politica momentului. Premierul când va considera imperios necesar să demareze procedura de schimbare a unui ministru sunt convins că o va face”.

Orban a mai declarat luni că liberalii sunt nemulțumiți de activitatea lui Vlad Voiculescu, dar că decizia menținerii sau schimbării unui ministru revine partidului care l-a propus. Pe de altă parte, se poate ajunge la schimbarea lui Voiculescu dacă acesta nu demonstrează o „îmbunătățire semnificativă” a activității, prin decizia premierului de demitere a ministrului:

Am fost ca orice cetățean român afectat de ceea ce s-a întâmplat la spitalul Foișor. Înțelegem nevoia de creștere de paturi la ATI dar orice decizie de transformare a unui spital în spital COVID trebuie să urmeze niște pași și transformarea unui spital trebuie să permită tratarea pacienților în cele mai bune condiții. Le-am spus foarte clar colegilor de la USR PLUS că răspunderea politică exclusivă pentru menținerea lui Vlad Voiculescu în funcție revine alianței care l-a propus. În ceea ce ne privește, privim extrem de îngrijorați modul în care este gestionat Ministerul Sănătății, că exigența noastră este maximă. Vreau să lămuresc o problemă, noi susținem foarte clar dreptul premierului ca atunci când un ministru generează situații care pot pune în pericol buna funcționare a guvernului, premierul are dreptul de a propune schimbarea ministrului respectiv. Cred că fiecare formațiune trebuie să aibă propria evaluare a miniștrilor și când nu-și face treaba partidul care l-a propus să fie cel care solicită schimbarea. Premierul are dreptul atunci când are suficiente argumente să propună schimbarea unui ministru indiferent din ce partid provine. Ministerul Sănătății este unul din ministerele unde au apărut foarte multe probleme și unde nevoie de o analiză extrem de obiectivă și exigentă și dacă nu se constată o îmbunătățire semnificativă a activității ministerului se poate ajunge chiar la schimbarea ministrului”.

Orban a mai declarat astăzi că liberalii vor discuta în partid pentru a vedea dacă vor vota sau nu moțiunea simplă pe care PSD a depus-o deja la adresa ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu.

Astăzi mi s-a comunicat că PSD s-a sucit și nu mai depune moțiune împotriva ministrului Muncii, ci depune o nouă moțiune la adresa  ministrului Sănătății”, a declarat Orban. Întrebat dacă PNL va vota moțiunea, Orban nu a spus nu, ci a declarat că „Vom lua o decizie legat de acest subiect”.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, este de părere că Guvernul condus de Florin Cîţu ar avea nevoie, în unele domenii, de o refomă şi o îmbunătăţire. Cu toate acestea, Orban pledează în abordarea sa pentru stabilitate, astfel încât coaliţia să-şi îndeplinească promisiunile electorale.

Suntem la patru luni de la instaurarea noului Guvern. Cu siguranţă trebuie să îmbunătăţim unele situaţii. Pe de altă parte noi trebuie să implementăm programul de guvernare. Dar în acelaşi timp stabilitatea în guvernare e importantă, deoarece noi avem programe importante de implementat. Din punctul meu de vedere demiterea lui Voiculescu nu ar zdruncina coaliţia de guvernare. Din punctul meu de vedere lucrurile sunt foarte clare. Există un punct cu privire la susţinerea fiecărui partid politic şi există un punct al premierului. Premierul trebuie să facă evaluări periodice”, a spus Ludovic Orban.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.