Vizită ministerială cu răfuieli personale: Țuțuianu a insistat pe dezvoltarea turismului, Murad îl avertizează pe Făgădău și candidează la Primărie, Trif l-a „tăvălit” pe Dobre

Ministrul Turismului, Bogdan Trif, a susținut vineri, la Constanța, o conferință de presă, alături de președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc, Mohammad Murad, pe tema încheierii unui protocol de colaborare în privința promovării României ca destinație turistică, precum și cu prilejul unui infotrip organizat pe litoral pentru mai mulți jurnaliști străini și români. La eveniment a mai participat și președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu.

„Îi mulțumesc ministrului Bogdan Trif pentru faptul că a inclus județul Constanța în cele șase regiuni de promovare turistică a României. Încă de la începutul mandatului am spus că voi susține strategiile de dezvoltare turistică. Constanța este una din cele mai vechi așezări urbane din România, cu multe obiective turistice, în ultima perioadă am demarat în ceea ce presupune renovarea, reconstituirea istorică și promovarea lor pe plan național și, bineînțeles, avem litoralul românesc, care oferă an de an atâtea bucurii turiștilor români și străini. (…) Eu îmi doresc ca județul Constanța să fie poziționat printre prioritățile turiștilor români și străini, dar, după cum se vede în ultimii ani, investițiile continua în turism, lucru benefic pentru turismul constănțean”, a spus Țuțuianu.

Trif: „Vecinii noștri, din păcate, au avut o strategie de marketing mai bună și ne-au luat fața”

Ministrul Turismului, Bogdan Trif, a venit la Constanța să spună ceea ce știe toată țara: turismul românesc se zbate pe ultimele locuri din clasament, dar… vor fi luate măsuri.

„Am organizat împreună cu colegii de la MAE un info trip cu jurnaliști străini, de prestigiu, care vor relata despre litoralul Mării Negre, despre frumusețile de aici. Este încă un mod de a aborda această promovare a României, pentru că trebuie să ne adaptăm cerințelor actuale ale pieței, să nu ne cantonăm doar în târgurile din anii trecuți, trebuie să facem info trip-uri, să intrăm foarte mult și pe zona de online. Spun că suntem pe drumul cel bun, împreună cu mediul privat cu care mă consult tot timpul și vreau să închei și un parteneriat, pentru că aproape 95% din industria turistică este privată și avem nevoie de expertiza lor. (…) Dorim să ajungem din nou lideri, ca atracție turistică în zona Balcanilor, pentru că știm: avem de recuperat destul de mult. Vecinii noștri, din păcate, în ultimii ani au avut o strategie de marketing, trebuie să recunoaștem, mai bună ca a noastră și iată că ne-au luat fața, neavând facilitățile și obiectivele turistice pe care noi le avem. Cu siguranță vom recupera timpul pierdut și Marea Neagră va redeveni ceea ce a fost, adică polul de atracție turistică în sezonul estival din regiune”, a spus Bogdan Trif.

Conferința de presă, un fiasco. Murad a „defilat” cu avertizări: „Românii nu mai au încredere în România. Birocrația pentru aducerea de străini ne omoară!” Țuțuianu s-a rugat de Trif să termine mai repede

Ceea ce trebuia să fie o semnare de protocol între minister și FPTR, cu zâmbetele și strângerile de mână de rigoare, s-a transformat în ring de răfuieli personale. Prima dată, președintele FPTR și-a exprimat vehement dezamăgirea față de primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău și i-a transmis mai multe mesaje, printre care și unul ambițios: Murad va candida pentru Primăria Constanța la alegerile viitoare! De asemenea, Murad și-a reluat discursul privind rezolvarea crizei locurilor de muncă prin aducerea de personal din țări mai sărace decât țara noastră, întrucât „românii nu mai au încredere în România”.

„În România, avem o problemă majoră – instabilitatea politică, în special și economică și vedeți foarte clar: astăzi, ca să luăm un credit, dobânda este 7%, dublu cât se percepe pe piața europeană. Este nevoie de comunicare cât mai frecventă, încredere reciprocă, pentru că chiar avem probleme care nu mai sunt în curtea noastră. Avem o lipsă a forței de muncă, ieri am vorbit, indirect, cu inspectorul șef de la Imigrări: birocrația ne omoară pe toți. Durează foarte mult… sunt foarte multe persoane care pun instituțiile să le servească pe ele, nu invers. Este un mod care nu se mai practică nicăieri în Europa, statul trebuie să se ridice cel puțin la nivelul țărilor vecine. În Constanța, ca să luăm autorizații de construcții durează un an și jumătate! Îi transmit un mesaj domnului Făgădău: arată foarte bine, m-aș bucura să arate și orașul bine ca el! Trebuie să ne ocupăm de problemele oamenilor. Avem 30 de ani de când ne-am asumat capitalismul, nu poate să rămână doar la nivel declarativ. (…) Românii nu mai au încredere în România și pleacă afară. Ca să faci un dosar pentru o persoană din afară, durează conform legii 30 de zile la fiecare semnătură… nu merge acest lucru! Statul pierde trei miliarde de euro datorită lipsei forței de muncă! (…) Momentan… poate în viitor vom avea! Dacă considerăm că un primar ne poate încurca, poate găsim o soluție prin care să avem și noi un reprezentant pentru primărie, oamenii de afaceri să aibă un candidat al lor, că altă variantă văd că nu se poate! Anunț că voi candida la Constanța, indiferent ce se va întâmpla și mă voi bate! Nu fac de acum campanie, că nu e corect, dar am ajuns la concluzia că nu se poate altfel. Constanța a fost pe locul 4 economic și astăzi e pe locul 11! Are un potențial fantastic, nicăieri în Europa nu există un oraș direct pe mare, să aibă economie atât de slabă!”, a spus Murad.

După acest discurs ambițios, Trif și-a adus aminte că este la Constanța și că nu poate lăsa niște polițe neplătite adversarului său, fostul ministru al Turismului, Mircea Titus Dobre.

„Doar China „exportă” anual 120 de milioane de turiști, este strigător la cer că noi reușim să atragem an de an un număr foarte mic, anul trecut au fost doar 35.000 de turiști din această țară. Avem un parteneriat special cu China, anul acesta am reușit să diminuăm perioada de emitere a vizelor pentru cetățenii chinezi, se pot face online, cu durată medie de 48 de ore. Venim cu măsuri concrete pentru a stimula această piață. (…) Sunt situații în care românii sunt „țepuiți” de niște „șmecheri”, firmele de rea credință le utilizează banii în alte scopuri, intră în insolvență, iar cetățeanul român rămâne și fără bani și fără vacanță, am avut cazuri anul trecut când au rămas și în alte colțuri ale lumii îndepărtate (sic!) și nu am avut nici bani să îi aducem înapoi, să îi repatriem. Prin acest viitor sistem de asigurare, cetățeanul român o să fie protejat 100%, iar în caz de probleme o să avem și un fond de repatriere. (…) Am moștenit bugetul, sumele sunt mici (pentru promovare externă – n.r.), undeva la 13 milioane lei, dar poți să faci și cu bani puțini lucruri mari. Dacă ai o strategie bine pusă la punct putem să realizăm ceea ce ne-am propus. Categoric, este o sumă care mă nemulțumește, din păcate… strategia de anul trecut… Și chiar nu vreau să dau vina pe greaua moștenire, mă opresc aici, dar ne descurcăm cu acești bani. În două luni jumătate o să avem și un clip de promovare a României”, a spus Bogdan Trif.

Voucherele de vacanță, în pericol. Țuțuianu s-a îngrozit!

Pe toată durata discursului lui Trif, președintele CJC l-a îndemnat constant în șoaptă să înceteze și să treacă la semnarea protocolului de colaborare. Atmosfera incomodă pentru Țuțuianu l-a determinat să fie vehement când s-a discutat despre voucherele de vacanță și despre care Trif a spus că urmează să fie stabilită efectiva eficiență a acestora.

„Așteptăm să facem o evaluare spre sfârșitul anului să vedem un pic, să ne dăm seama de eficiența acestor vouchere, la ce nivel a stimulat mediul privat și vom lua o decizie în acest sens”, a spus Trif, spre groaza lui Țuțuianu.

„La nivelul județului Constanța, spunea domnul Murad, gradul de ocupare este de 100% și în restul stațiunilor este un grad ridicat de ocupare, înseamnă că acest proiect este unul foarte bun, a luat amploare, românii vor și profită de turism și, cel mai important, nu mai pleacă afară și își fac concediile în România”, a completat Țuțuianu.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *