VIZITĂ ISTORICĂ Papa Francisc, în România. „Momentul este potrivit pentru a avea o privire de ansamblu asupra celor 30 de ani de când țara s-a eliberat de regimul care oprima libertatea civilă şi religioasă”

Papa Francisc a ajuns vineri în România, avionul aterizând pe Aeroportul „Henri Coandă” din București după ora 11:00. Un public numeros format din elevi de la şcoli catolice şi din credincioşi a scandat numele Papei şi a fluturat steguleţe tricolore cu însemnele papale. Copiii, unii îmbrăcaţi în costume populare, au pregătit felicitări şi desene făcute de ei, pentru a le oferi Sfântului Părinte. Sanctitatea Sa are programate întrevederi cu șeful statului și cu premierul Viorica Dăncilă. După ce a fost primit pe Aeroportul Otopeni, Papa Francisc a fost preluat de un Logan de culoare albastră și dus către Palatul Cotroceni, iar oamenii au coborât din mașini pe DN1, la intrarea în Capitală, ca să aplaude mașina în care se afla Sanctitatea Sa.

Suveranul Pontif se îndrepta spre Palatul Cotroceni, fiind întâmpinat cu onoruri militare de preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul unei ceremonii care a avut loc pe Platoul Marinescu. Francisc a salutat Garda de Onoare în limba română. „Bună ziua!”, a spus Papa, în fața militarilor.

Şeful statului l-a întâmpinat pe Papa Francisc alături de soţia sa, Carmen. Din delegaţia care l-a primit pe Suveranul Pontif au făcut parte toţi consilierii prezidenţiali şi de stat, dar și președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu și președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu sau foștii președinți Traian Băsescu și Emil Constantinescu. Papa a fost salutat, pe platoul de ceremonii, de un grup de copii şi tineri de la Consiliul Naţional al Elevilor, Alianţa Naţională a Studenţilor din România, Consiliul Tineretului din România, Şcoala Concordia, de la corurile Cantus Mundi şi Madrigal, Cercetaşii României şi Asociaţia Naţională a Surzilor din România, care au fluturat steguleţe ale României.

Cadouri de la Iohannis, pentru Papa Francisc

„Adresez salutul meu cordial și mulțumirile mele domnului președinte și doamnei premier pentru invitația de a vizita România. Îl salut pe membrii corpului diplomatic și pe membri societății civile. Pe fratele meu Daniel țin să îl salut cu iubire frățească. (…) Îl salut cu drag pe episcopi, preoții și toți membrii Bisericii Catolice. Sunt bucuros să mă găsesc în frumoasa dumneavoastră țară, la 20 de ani de la vizita Papei Ioan Paul al II- lea și când țara dvs deține președinția Consiliului UE, la 30 de ani când țara dvs s-a eliberat de la regimul comunist. (…) Momentul acesta este potrivit pentru a avea o privire de ansamblu asupra celor 30 de ani de când România s-a eliberat de un regim care oprima libertatea civilă şi religioasă şi o izola de celelalte ţări europene şi care, pe lângă aceasta, dusese la stagnarea economiei şi la epuizarea forţelor sale creatoare. În acest timp, România s-a angajat într-un proiect democratic, printr-un pluralism al forţelor politice şi sociale şi prin dialogul între acestea, având drept scop recunoaşterea esenţială a libertăţii religioase şi integrarea deplină a ţării în contextul internaţional mai larg. Se impune să recunoaştem că, în ciuda numeroaselor dificultăţi şi lipsuri, România a făcut mulţi paşi înainte pe acest drum”, a spus Francisc în discursul susținut în Sala Unirii de la Palatul Cotroceni.

papa francisc iohannis

Ulterior, Papa Francisc și președintele Klaus Iohannis au avut o discuție privată la Palatul Cotroceni. Președintele a pregătit pentru Francisc un cadou cu obiecte reprezentative din toate colțurile țării. Acestea sunt următoarele:

1. Covor/„scoarţă” – Oltenia

2. Brâu brodat cu mărgele – Transilvania

3. Brâu tricolor – specific național românesc

4. Ștergar – Muntenia

5. Tipare pentru caș – Moldova

6. Oua încondeiate – Bucovina

7. Ceramica de Horezu – Oltenia

8. Cavalul -– Moldova / Vrancea

9. Icoana Înălțării Domnului

10. Miere de salcâm – Transilvania / zona Blajului

11. Magiun / gem de fructe (Magiunul de Topoloveni)  – Muntenia

12. Vâslă – Pagaia lui Ivan Pazaichin

13. Minge şi tricou cu autograf Gheorghe Hagi

14. Vin de colecție Riesling Italian, podgoria Minis 1936– Banat / Crişana

15. Vin de vinoteca – Feteasca Regala – Dealurile Moldovei, 1998

16. Vin Golem Roșu, Crama Basilescu, 2013 – Muntenia

17. CD-uri cu lucrări din opera lui George Enescu

papa francisc dancila

Papa Francisc a avut o discuție și cu premierul Viorica Dăncilă. Șeful Executivului a mulțumit Sanctității Sale pentru atenția generoasă pe care o acordă relațiilor cu România și a evocat întrevederea avută cu ocazia vizitei la Vatican, din luna mai a anului trecut.

Întâlnire cu patriarhul Daniel și Sinodul Ortodox

La plecarea de la Palatul Cotroceni, Francisc a coborât din mașină și a salutat cele câteva sute de persoane care așteptau în curtea Palatului, apoi a plecat spre următoarea întâlnire, cea privată cu Patriarhul Daniel, la Palatul Patriarhal. Programul lui Francisc continuă cu o întâlnire cu Sinodul Permanent al Bisericii Ortodoxe Române, apoi o vizită la Catedrala Naţională, unde urmează să aibă loc rugăciunea „Tatăl Nostru”, alocuţiuni şi cântări pascale şi salutul Sanctităţii Sale.

La ora 18:00, Suveranul Pontif soseşte la Catedrala Romano-Catolică „Sfântul Iosif”.

Sâmbătă şi dumincă, Papa Francisc se va afla la Şumuleu Ciuc, Iaşi şi Blaj.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.