Vizită de prestigiu la Secretariatul Rețelei Universităților de la Marea Neagră din Constanța

Directorul în cadrul EGI – Infrastructura Europeană de Calcul în GRID, Matthew Viljoen, a vizitat joi, 13 februarie, Constanța și a avut întâlniri la Universitatea „Ovidius” din Constanța (UOC), Institutul Național de Cercetare „Grigore Antipa” și Secretariatul Internațional Permanent al Rețelei Universităților de la Marea Neagră (SNR RUMN).

Viljoen a avut întâlniri cu domnul Prof.dr. Sorin Rugină, Rector al Universității „Ovidius” din Constanța și a discutat despre posibilitățile de cooperare cu EGI. UOC este membru al Infrastructurii Naționale de Calcul în GRID – NGI, coordonat de Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, care este membră a EGI. Au fost prezentate planurile de extindere a infrastructurii UOC cu un nou centru de date și oportunități de a dezvolta proiecte și servicii legate de sectoarele principale din regiune, precum lucrări de modelare și simulare a ecosistemelor din zona costieră, servicii de ecosistem și platforme de decizie bazate pe cunoștințe pentru ecosisteme, cum ar fi: gestionarea resurselor de apă, energie regenerabilă, pescuit și exploatări off-shore de petrol și gaze.

De asemenea, Viljoen a vizitat Centrul Național de Date Oceanografice și Centrul COSMOMAR pentru Tehnologii Spațiale, care sunt găzduite de INCD „Grigore Antipa”. În cadrul întâlnirii cu dr. Simion Nicolaev, Directorul General al Institutului și Dr. Tania Zaharia, Manager Științific, au fost evaluate nevoile și perspectivele din domeniul gestionării datelor pe diverse aspecte ale mediului costier și ale managementului integrat al zonei costiere.

Vizita la sediul SNR RUMN a fost în formatul unui atelier de lucru, în care domnul Matthew Viljoen a prezentat serviciile, platformele dedicate și diferitele aplicații care au fost dezvoltate în cadrul EGI și în cadrul diferitelor parteneriate pe care EGI le dezvoltă. Echipa condusă de Prof.dr.ing. Eden Mamut, Secretarul General al RUMN, a prezentat prioritățile și proiectele actuale care sunt dezvoltate în cadrul RUMN. Au fost evaluate posibilitățile de cooperare pentru organizarea de școli de vară, sesiuni de formare și activități demonstrative, în beneficiul universităților membre ale RUMN.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.