Spread the love

Deputatul social-democrat constănțean George Vișan anunță, luni, că potrivit previziunilor de vară publicate de Institutul de Economie Mondială (IEM) de la Kiel cele mai mari creşteri ale PIB în acest an sunt în Estonia, cu 4,4%, Ungaria şi România, ambele cu 4,3%. Creșterea medie a PIB în UE-28 în 2019 este de 1,4 %. în comparaţie cu media de 2,0% din 2018.

Potrivit acestor previziuni avansate de deputatul Vișan, la creşterea PIB, în trimestrul I 2019 faţă de trimestrul I 2018, au contribuit aproape toate ramurile economiei, contribuţii pozitive mai importante având următoarele ramuri: comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante s.a. O contribuţie negativă la creşterea PIB a avut-o exportul net (-3,3%), consecinţă a creşterii mult mai accentuate a volumului importurilor de bunuri şi servicii comparativ cu cel al exporturilor de bunuri şi servicii.

Totodată, pe partea de formare a PIB, industria a avut o contribuţie de 20,9%, cu o pondere de 0,2% în creşterea PIB. Comerţul a participat cu 20% la formarea PIB, având de asemenea o contribuţie de 1,3% la creştere.

„Deși, Agentia de rating Japan Credit Rating Agency (JCRA) se așteaptă ca avansul economic al României să încetinească până la 3% în 2019 și 2020, pe fondul încetinirii creșterii în Uniunea Europeană, principalul partener comercial al României, Guvernul României estimează o creștere de cinci procente. Se înregistrează niveluri mici ale datoriei guvernamentale, există contrângeri ale sistemului financiar, încă sunt în proces de îmbunătățire. De asemenea, agenția japoneză susține că, deși s-a înregistrat o creștere a deficitului de cont curent la 4,5% din PIB în anul 2018, finanțarea acestuia s-a realizat prin fluxurile stabile de capital, preponderent prin investiții străine directe și fonduri europene. În plus, premierul Viorica Dăncilă a afirmat că datoria publică a ţării a scăzut de la 37.3% din PIB la 34.9% din PIB, faţă de media europeană de 80% din PIB”, a mai spus deputatul George Vișan.

CITEȘTE ȘI:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *