Virgil Popescu, despre construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă: „Trebuie să formăm un consorțiu euroatlantic”

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a făcut parte din echipa premierului Ludovic Orban care a vizitat joi județul Constanța. Prima oprire în Constanța a fost la Cernavodă, la centrala nucleară mai exact, unde, recent, statul român a rupt acordul cu compania chineză care ar fi trebuit să construiască reactoarele 3 și 4 ale instalației nuclearelectrice. Deși, vorbim de valul euroatlantic anti Republica Populară China, ministrul Popescu a arătat că unul din motivele de reziliere a acordului a constat în faptul că ne-am făcut că negociem de 7 ani. Astfel, ministrul a insistat vineri pe ideea că cele două reactoare și retehnologizarea reactorului 1 se vor face cu un consorțiu euroatlantic, din care obligatoriu trebuie să facă parte canadienii, care sunt constructorii centralei.

„Am renunțat la parteneriatul cu compania chineză pentru faptul că trena de 7-8 ani de zile. Dacă în 7 ani nu s-a putut avansa în mod vizibil, am ajuns la concluzia că totuși e mai important să realizăm aceste unități 3 și 4, decât să mai stăm încă 2-3 ani să mai discutăm. O să vedem ce s-a întâmplat și cu acei bani (cheltuiți în cei 7 ani – n.r.), deocamdată gândul nostru este să refacem un consorțiu, un partener eurotlantic, în așa fel încât să putem continua din mers proiectul reactoarelor 3 și 4. În același timp avem și unitatea 1 care trebuie retehnologizată și acest lucru se va întâmpla din 2026, tocmai acesta a fost factorul declanșator al renunțării la cooperarea cu chinezii și la găsirea unei soluții rapide. Suntem în discuții, nu pot spune public unde ne aflăm, când vom finaliza, vom ieși public și vom anunța. Am avut în calcul mai multe scenarii, unul din ele era să facem exclusiv pe cont propriu, cu finanțare obținută de Nuclearelectrica, fără să aibă nevoie de o asociere. Evident, trebuie să lucrăm cu canadienii care au tehnologia, know-how-ul… au tehnologia și licențele pentru reactoarele CANDU. Sunt convins că într-un timp foarte scurt vom ieși… Eu cred că trebuie să formăm un consorțiu, care să fie capabil să atragă o finanțare în așa fel încât acest proiect – reactoarele 3 și 4 să poată să meargă mai departe și să le construim. (…) Retehnologizarea este în linie dreaptă, ea există, are aprobarea Comisiei Europene, Nuclearelectrica se ocupă de ceva timp. (…) Va trebui să aibă licența de la cei care dețin CANDU”, a spus ministrul Virgil Popescu.

În ceea ce privește suma la care se ridică investițiile, aceasta are un caracter confidențial.

„Nu am dat niciodată cifre referitoare la această investiție și nu aș vrea să avansez cifre care nu sunt reale, nu că nu le-aș ști, le știu, dar au un caracter mai confidențial, a mai spus ministrul Economiei.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *