Virgil Popescu, despre construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă: „Suntem într-o mare întârziere…”

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a fost prezent luni în Parlament, la solicitarea Grupului parlamentar al USR, cu tema „Măsurile economice post-covid și perspective de însănătoșire a economiei românești”. Cu acest prilej, Virgil Popescu a vorbit și despre faptul că reprezentantul ministerului din Consiliul de Administrație al Societăţii Naţionale Nuclearelectrica S.A a fost mandatat să iniţieze procedurile privind încetarea negocierilor cu China General Nuclear Power Group (CGN), precum şi a efectelor juridice în ceea ce priveşte memorandumul de înţelegere încheiat în 2015 pentru construirea şi operarea unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă.

Statul a rupt Acordul cu compania chineză care urma să construiască reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, iar Virgil Popescu a transmis parlamentarilor faptul că suntem într-o mare întârziere și că în curând va fi prezentată o nouă… strategie.

„Da, am spus-o de nenumărate ori: cred că după șapte ani cu un proiect care nu a mers mai departe trebuie să înceteze. De aceea am luat decizia de a mandata reprezentantul ministerului în AGA să voteze pentru finalizarea negocierilor cu consorțiul chinezesc. Acest lucru s-a întâmplat și de aceea CA este mandatat să găsească o nouă strategie și vă asigur că veți vedea că avem această strategie și veți vedea când ne vom apuca efectiv de pornirea construcției reactoarelor 3 și 4. Nu de alta, dar suntem într-o mare întârziere. Dacă mai stăteam mult înțepeniți în negocierile cu compania chinezească riscam să avem probleme din punct de vedere al sistemului energetic național. Reactorul 1 trebuie intubat în 2026”, a spus Virgil Popescu.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.