Viorica Dăncilă, propunerea PSD pentru funcția de premier. Dragnea: „Nu va genera acțiuni care ne vor duce în situațiile din care am ieșit”! Dobre și Stroe, în analize. Opoziția, în organizare pentru tratativele cu Iohannis

Comitetul Executiv Național al PSD reunit, din nou, a decis ca europarlamentarul Viorica Dăncilă să fie noua propunere a PSD pentru funcția de premier, după demisia din funcție a lui Mihai Tudose, produsă luni seară.

Marți, CExN al PSD a analizat două propuneri, respectiv Viorica Dăncilă și Ecaterina Andronescu, ultima renunțând pe parcurs la intenție și, astfel, europarlamentarul a fost votat cu o largă majoritate, existând o singură „abținere”.

Dăncilă este propunerea de premier pe care PSD o va înainta miercuri preşedintelui Klaus Iohannis la consultările de la Palatul Cotroceni.

CITEȘTE ȘI:

CEx de pomină la PSD. Dragnea, remiză în meciul cu Tudose. Dobre: „Se speculează foarte mult, nu a pus nimeni pe hârtie nici o propunere”

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, că l-a desemnat pe Mihai Fifor ca premier interimar și că a convocat pentru miercuri la consultări partidele parlamentare. Președintele doreşte o procedură rapidă pentru instalarea unui nou govern, întrucât „criza politică să nu se transforme într-o instabilitate politică”.

„Am cerut colegilor mei să fie de acord să avem un dialog cu doamna Dăncilă înainte de a supune la vot propunerea. Eu am pus foarte multe întrebări, colegii mei la fel, întrebări generate de o mare parte din cauzele care au făcut să ajungem în această situație. (…) Doamna Dăncilă a fost propusă de Niculae Bădălău. Au susținut și colegele din organizația de femei. O discuție care sper să aibă finalitate la președintele României. (…) Se simte nevoia, foarte serios, ca relația Guvernului cu Comisia Europeană să fie mult mai bună, să nu uităm că anul viitor vom prelua președinția Uniunii Europene și trebuie să ne pregătim foarte bine. Va fi o oportunitate uriașă pentru România faptul că cunoaște oficialii de acolo, procedurile. (…) Nu a avut conflicte cu colegii din partid și asta este o garanție că nu va genera acțiuni care ne vor duce în cele două situații din care am ieșit”, a spus președintele PSD, Liviu Dragnea.

În contextul în care se află astăzi PSD, viziunile de guvernare nu mai coincid cu cele ale fostului premier, Mihai Tudose, liderul social-democrat confirmând faptul că tabăra care a pierdut nu își mai găsește locul în actuala traiectorie.

„Mihai Tudose nu a primit o evaluare serioasă din partea miniștrilor a secretarilor de stat. În foarte scurt timp vom avea o evaluare a fiecărui secretar de stat și, mai ales, să vedem fiecare cum a ajuns acolo. (…) Fiecare ministru va fi analizat! Fiecare actual ministru va fi analizat cu toată seriozitatea. Dacă vom decide să îi propunem doamnei Dăncilă ca un membru actual să rămână va fi când vom avea argumente seriose. Va fi o discuție poate pentru unii dureroasă, dar necesară. (…) Sunt foarte puțini colegi care nu au o proprie evaluare a fiecărui ministru, dar, în afara de asta, vom vedea cum au respectat programul de guvernare”, a mai spus Liviu Dragnea.

Vizați de aceste verificări sunt și cei doi miniștri pe care i-a avut Constanța în guvernul condus de Mihai Tudose, respectiv Mircea Titus Dobre, la Turism și Felix Stroe, la Transporturi, ultimul mergând alături de premier până în clipa demisiei acestuia, inclusiv la vot.

CITEȘTE ȘI:

Mișcare strategică marca Stroe și Tudose, în prag de război cu Dragnea: s-a semnat contractul pentru construcția podului suspendat de la Brăila. „Este un element de siguranță națională, care leagă provinciile istorice”

Viorica Dăncilă este președintele Comitetului Executiv al Organizatiei femeilor social democrate din România și este membru al partidului din 1996. În perioada 2004-2008 a fost președinte al Organizației de Femei PSD Videle și consilier local în aceeași localitate. Din 2005 până în 2009 a fost președinte al Organizației Județene de Femei a PSD Teleorman și membru în Consiliul Național al PSD.

Liberalii nu au propunere de premier, vor alegeri anticipate

Viorica Dăncilă ar putea fi un nou motiv de tensiuni politice, întrucât și aceasta, ca și Carmen Dan, provine din Teleorman, județul de origine al președintelui PSD, Liviu Dragnea. Aspectul este speculat deja de liberali, președintele PNL, Ludovic Orban, anunțând marți că „chiar am pus pariu că va fi din Teleorman, fie Carmen Dan, fie Viorica Dăncilă. Singura mea întrebare era dacă va fi Carmen Dan, eroina debarcării premierului Tudose, sau doamna Dăncilă”.

„Nu are nici un argument care să susțină această propunere. N-are nici experiență, nici background profesional, nici anvergură politică, nici notorietate. Nu va fi mai mult decât o marionetă mai mult sau mai puțin docilă. (…) Obiectivul nostru este ca PSD să nu mai fie la guvernare. Am hotărât să nu participăm la nicio formulă de guvernare cu PSD. De asemenea, am hotărât să votăm împotriva oricărui guvern care conţine în structura guvernamentală PSD”, a spus Ludovic Orban.

Delegația PNL care va participa la discuțiile de miercuri cu Klaus Iohannis are un singur mandat: solicitarea de alegeri anticipate! Liberalii nu vor înainta o propunere de premier, ci vor cere alegerile prin care, speră ei, vor obține desființarea majorității parlamentare a PSD și ALDE existentă în prezent.

USR vrea un premier de „dreapta”

La unison cu liberalii, președintele USR, Dan Barna, a anunțat că va cere formaţiunii pe care o conduce „orice formulă care exclude PSD din varianta guvernării”, dar, totodată, va propune un nume de premier la consultările de la Cotroceni.

„Noi considerăm că varianta decentă ar fi aceea a alegerilor anticipate. Ar exista şi varianta unei majorităţi alternative care să scoată PSD de la guvernare pentru că, în ultimul an, ne-au arătat că nu sunt capabili. (…) Eu voi merge în faţa colegilor mei cu această propunere de a alege orice formulă care exclude PSD din varianta guvernării”, a spus Dan Barna.

PMP rămâne consecvent: ar putea fi propus din nou Siegfried Mureșan

PMP nu a stabilit marți după amiază o propunere de premier care va fi înaintată la consultările de la Cotroceni, dar, potrivit deputatului de Constanța, Robert Turcescu, varianta ar fi aceeași din perioada în care Sorin Grindeanu a preluat funcția de la Palatul Victoria: Siegfried Mureșan.

„Deocamdată nu există, rămâne să discutăm în această seară, probabil că noi vom merge cu propunerea de premier pe care am mai avansat-o o dată, probabil Siegfried Mureșan rămâne varianta. (…) Avem de-a face cu un clan Dragnea care încă rezistă, iar eu cred că o alegere mai proastă decât Viorica Dăncilă nu putea fi făcută. Este jenant că în anul Centenarului defilăm cu un astfel de posibil premier”, a spus Robert Turcescu, pentru TOMIS NEWS.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.