Violeta Alexandru speră la un număr maxim de 600.000 de șomeri și anunță CONTROALE după 15 mai. „Să nu mai aud de concedieri printr-un SMS!”

În România, marți, 5 mai, se înregistrează 915.237 de contracte suspendate și 313.000 de contracte încetate. Șomajul tehnic continuă să fie acordat în această perioadă, dar va fi și după 15 mai, pentru ca angajatorii să suporte mai ușor trecerea de la activitate oprită sau redusă la o revenire graduală. În acest context, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a arătat marți seară într-o intervenție la postul public de televiziune că după încetarea stării de urgență vor fi verificate declarațiile depuse de angajatori în privința angajaților, pentru a fi depistată veridicitatea lor.

„Fac apel la angajatori să fie conștienți de faptul că vor exista controale ulterior acestei măsuri de sprijin și am încredere că datele pe care le depun sub semnătură sunt corecte. În paralel, am dispus Inspecției Muncii să verifice sesizările pe care le-am primit de la angajați care spun că sunt chemați la serviciu, deși li s-a plătit șomaj tehnic din bani publici. Este o chestiune foarte gravă! Nu fac diferențe, e vorba despre orice angajator, Inspecția Muncii este pe teren și se confirmă unele dintre informațiile primite, așa că sper ca mesajul meu să fie foarte bine înțeles. Este obligația angajatorului ca îndată ce intră banii în cont în trei zile să facă plățile către angajați. Nu-mi explic de ce am foarte multe mesaje de la oameni care îmi atrag atenția, aceste sesizări sunt în descreștere dar le-am primit, sunt conștientă că mai există practici în care angajatorii au uitat de cele trei zile, sunt convinsă că urmează să facă plățile și le solicit să le facă de urgență dacă au depășit termenul! (…) Nu spun că peste tot în țară lucrurile sunt perfecte, dar le urmăresc îndeaproape, există adrese de e-mail, telefoane, la care colegii din AJOFM-uri și AJPIS-uri răspund prompt și preiau aceste probleme. Dacă sunt persoane care sunt angajați cu contracte suspendate și se lovesc de aceste situații trebuie să se adreseze ITM-urilor”, a spus Violeta Alexandru.

Ministrul Muncii s-a arătat dezamăgită de modul în care s-au făcut o serie de concedieri pe perioada stării de urgență, făcând un apel în acest sens la angajatori pentru înțelegere. Totodată, ministrul speră ca numărul de șomeri din țară să nu depășească cifra de 600.000.

„Atrag atenția angajatorilor că soluția nu este să înceteze contractele de maniera în care știu că s-a făcut, adică de pe-o zi pe alta, peste noapte, unii trimițând un singur SMS. Eu știu că este foarte greu să ții o afacere pe picioare, dar este de datoria noastră în aceste săptămâni în care cu toții am suferit și cele două părți nu trebuie să se privească cu ostilitate. Este de datoria noastră să avem înțelegere față de toți cei care lucrăm și pe care îi trimitem peste noapte într-o situație de disperare. (…) Nu fac un scop în sine din a dori un număr mare de șomeri, obiectivul meu este să pot comunica în scurtă vreme faptul că o bună parte dintre aceștia sunt deja recooptați în câmpul muncii. Cred că numărul acestora ar putea să crească, să se dubleze. Ține de noi să găsim cadrul și oferta ca acest număr să nu crească peste 500-600.000”, a mai spus Violeta Alexandru.

„Nu mai lucrați la negru!”

Ministrul Muncii a mai avut un ultim apel către cei care lucrează la negru și care, evident, în această perioadă au fost extrem de afectați. Violeta Alexandru a arătat că această activitate nu are perspectivă și i-a îndemnat pe acești români să se reorienteze din punct de vedere profesional.

„Această pandemie ne-a arătat că o bună parte dintre români practică acest mod de lucru. Eu nu dau lecții nimănui, vreau doar să spun un singur lucru: nu mai lucrați la negru! Nu mai acceptați să lucrați la negru! În primul rând, pentru sănătate, pentru că trebuie plătite contribuții ca să beneficiezi de servicii de sănătate, pentru a avea o pensie, nu vă gândiți doar la ziua de mâine! Ci și la poimâine ș.a.m.d. Știu că mulți sunt în situația de a se bucura de un ban pe care trebuie să îl ducă acasă și tind să neglijeze aceste aspecte. Nu mai lucrați la negru! Vă vulnerabilizați și astăzi și pe termen mediu și lung. Sper că au văzut ce se întâmplă și vor dori să nu mai accepte plată la negru și pentru cei care doresc să participe la programele de formare pe care ANOFM le va schimba radical, acordând sprijin financiar direct angajatorilor pentru a putea să-și identifice în piață potențial de muncă și să îl califice în consecință, vor trebui să se orienteze, să fie proactivi și să vadă ce se întâmplă acum în economie și să se reorienteze către a se forma și a se îndrepta cu calificări suplimentare spre locuri de muncă unde nu va exista sub nici o formă plata la negru”, a mai spus Violeta Alexandru.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.