Spread the love

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a avut vineri declarații de presă cu privire la acordarea șomajului tehnic, dar și referitoare la abordarea în viitorul apropiat pe piața muncii, având în vedere faptul că, până acum, s-au cheltuit 2,4 miliarde lei pentru șomajul tehnic, beneficiarii ajungând la 1,5 milioane de persoane. Totodată, ministrul a subliniat că angajatorii care au ocolit legea vor fi sancționați.

„Sunt foarte atentă să nu slăbim sub nici o formă ritmul de procesare a dosarelor, cererilor, pentru șomajul tehnic și am avut grijă să se facă plățile la timp. La ANOFM în acest moment sunt făcute plăți în valoare de 2 miliarde lei pentru 1,4 milioane de angajați; la ANPIS plăți în valoare de 430 milioane lei pentru aproximativ 130.000 de profesioniști. În total, vorbim de 2,4 miliarde lei și 1,5 milioane angajați și profesioniști. Este o dorință reală de a veni cu promptitudine în sprijinul românilor a căror activitate a fost întreruptă. Nu înseamnă că nu văd și anumite probleme în practică, fac apel către toți angajatorii să își plătească angajații! În trei zile de la primirea fondurilor aferente șomajului tehnic au obligația să își plătească angajații în cuantumul de 75% din câștigul salarial – mediu brut. Să se gândească la faptul că această perioadă a fost grea și pentru dânșii dar și pentru angajații lor. Am văzut că există cazuri excepționale, angajatori care au făcut cereri pentru fonduri publice și au chemat angajații la serviciu – toate sesizările sunt primite și tratate de promptitudine de ITM-uri. (…) În această perioadă, unul din obiectivele prioritare ale Inspecției Muncii trebuie să verifice aceste potențiale cazuri de abuzuri, pentru că legislația este foarte clară – șomaj tehnic înseamnă plata pentru angajatul care rămâne acasă și nu este chemat la serviciu”, a spus Violeta Alexandru.

Potrivit ministrului Muncii, angajatorii vor fi stimulați să reîncadreze în muncă angajații care, în ultimele luni, au avut contractele suspendate sau încheiate, subliniind faptul că 300.000 de oameni trebuie să își reia urgent activitatea profesională.

„Remarc interesul pe care mulți angajatori români îl au ca să revină în activitate. Este de apreciat efortul și seriozitatea celor care au muncit în această perioadă. Sunt angajatori care au fost pe poziții, oferind mâncare, combustibil, oameni care ca și noi au fost încărcați de emoție, au rămas la serviciu pentru a avea strictul necesar fiecare dintre noi. (…) O activitate care ne implică mult în aceste zile, vrem să elaborăm un set de propuneri care să genereze posibilitatea imediată de a sprijini revenirea în activitate a angajatorilor și angajaților. (…) Pentru cei care doresc să revină în activitate total sau gradual vom avea o măsură de sprijin imediată, în vederea susținerii unui procent din costul salarial pentru angajații acestora, cel mai probabil acest procent va fi de 41%. Se va acorda un sprijin și celor care angajează persoane ale căror contracte de muncă au fost întrerupte, vor fi încurajați angajatorii prin subvenții, să ia în considerare reactivarea acestor persoane. Sunt 300.000 de oameni apți de muncă, ale căror contracte au fost întrerupte. (…) Suntem preocupați pentru a sprijini activitatea sezonieră în domenii cheie, horeca, agricultură. Vom veni cu un sprijin financiar pentru angajatori și angajați, de așa manieră încât aceștia să fie încurajați pentru activitate”, a mai spus Violeta Alexandru.

PE ACELAȘI SUBIECT:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *