Violeta Alexandru îi îndeamnă pe patroni să angajeze persoane tinere sau cu vârste peste 50 de ani. „Criza nu a trecut în totalitate!”

Ministerul Muncii a finalizat un prim bilanț referitor la acordarea șomajului tehnic în perioada stării de urgență și a stării de alertă, aflată în desfășurare. Ministrul Violeta Alexandru a avut miercuri declarații de presă și a precizat că, până în prezent, statul a acordat, pentru șomajul tehnic, 2,8 miliarde lei, pentru aproximativ 1,8 milioane de angajați. Potrivit ministrului, o bună parte din acești bani vor fi acoperiți din fonduri europene.

„La sfârșitul lunii mai, România a reușit – prin comparație cu alte țări europene – un rezultat foarte bun, în sensul în care de la reglementare până la efectuarea plăților a reușit să mobilizeze nu mai puțin de 2,8 miliarde lei, pentru aproximativ 1,8 milioane de angajați și profesioniști. De la idee până la trimiterea banilor s-au scurs doar câteva săptămâni, timp în care atât ANOFM cât și ANPIS s-au mobilizat. Știu că s-a comunicat poate imperfect, dar s-au făcut toate eforturile de comunicare cu beneficiarii acestei măsuri acordată în perioada de criză și ulterior de alertă. Mai știu că cei care au întâmpinat dificultăți cele două echipe au căutat soluții să rezolve de îndată și banii au ajuns. La Ministerul Muncii atenția noastră este acordată angajaților, așa încât am lucrat cu angajatorul – care îi reia acum în activitate pe angajați, dar fondurile puse la dispoziție se adresează angajaților, profesioniștilor. S-a făcut un efort considerabil. În paralel, am căutat să recuperăm acești bani din bugetul public pentru alte cheltuieli necesare, semnând deja cu Ministerul Fondurilor Europene un contract de finanțare pentru ca o parte din fondurile de șomaj tehnic să fie preluate din fonduri europene. ANOFM pregătește acum ultimele proceduri în vederea accesării acestor fonduri. Ne-am dorit să venim cât mai repede în sprijinul celor care au nevoie de fonduri și am pregătit toate documentele de plată și am efectuat plăți din resurse naționale dar mă bucur să văd că prin mobilizarea ANOFM redistribuim fondurile din bugetul de șomaj către alte măsuri de sprijin. O parte din bani deja îi recuperăm de la Comisia Europeană”, a spus Violeta Alexandru.

Potrivit ministrului, șomajul tehnic se va acorda în continuare angajaților din domeniile care nu și-au reluat activitatea în ultima perioadă.

„Din statisticile epidemiologilor, pandemia este în acest moment ținută sub control, dar criza nu a trecut în totalitate și fac un apel către toți care revin la muncă să păstreze măsurile de protecție, de prevenție, să aibă grijă de sănătatea lor și de sănătatea celor dragi. Ministerul Muncii a fost primul minister care a emis – imediat ce am trecut din starea de urgență în starea de alertă și s-au ridicat anumite măsuri de restricție – un ordin prin care am explicat care sunt măsurile de prevenție. Suntem conștienți că unele domenii trebuie să rămână închise, este vorba despre domenii care presupun participarea unui public numeros și de aceea rămânem în continuare în sprijinul acestor domenii, prin acordarea în continuare a șomajului tehnic. Este vorba de activitățile de tip spectacole, concerte, cu public de peste 500 de persoane, atât în spații deschise și închise, restaurantele cu spații închise, mall-urile cu suprafață de peste 15.000 mp, activitățile sportive tip fitness, piscine în spații închise, sporturi de contact, grădinițele, creșele și transportul aerian. Pentru că aceste activități sunt închise, Ministerul Muncii rămâne alături de cei care sunt afectați de aceste măsuri, oferind șomajul tehnic”, a mai spus Violeta Alexandru.

Sprijin pe piața muncii

Ministrul Violeta Alexandru a mai arătat că Guvernul pregătește un set de măsuri de sprijin pentru angajatori și angajați, care merg, în cazul persoanelor cu vârste până la 29 de ani sau peste 50 de ani, la acoperirea a 50% din costul salarial, evident cu o serie de condiții.

„Guvernul știe că în această perioadă prin care am trecut nu se termină imediat, în continuare aceste firme se află în fața unei serioase provocări și vine cu o măsură direct în sprijinul lor, prin acordarea unui procent de 41,5% din costul salarial mediu brut al fiecărui angajat, pe care anterior angajatorul l-a avut în șomaj tehnic, i-a suspendat temporar contractul de muncă. Condiția minimă pe care am pus-o este ca respectivul angajat să fi fost 15 zile în această situație de suspendare temporară a contractului de muncă, pentru a putea avea o continuitate în măsurile guvernamentale. (…) Condiția pe care o solicităm angajatorului este să mențină relația contractuală cu angajatul până la sfârșitul anului, ca atare după cele 3 luni în care guvernul asigură acest sprijin fix, următoarele 4 luni angajatorul are obligația de a menține contractul de muncă activ cu respectiva persoană. Sunt convinsă că cele două părți și-au dat seama că doar împreună pot depăși această perioadă”, a spus Violeta Alexandru.

În privința acordării unei sume de maxim 50% din costul salarial al unui angajat – până la 2.500 lei – pentru fiecare persoană angajată, aceasta este valabilă pentru cei care se încadrează în categoria de vârstă 16 – 29 de ani sau au peste 50 de ani.

„Această măsură vizează segmentul de forță de muncă tânără și pe cei care depășesc 50 de ani și întâmpină serioase situații de dificultate în a-și găsi un loc de muncă. Ne așteptăm ca angajatorii să se uite cu atenție și cu reală dorință de a cuprinde în activitatea lor persoane aparținând celor două categorii de vârstă. (…) Această măsură se adresează și celor care au avut contracte de muncă în străinătate și au fost întrerupte în această perioadă din motive neimputabile lor. Ne adresăm românilor care s-au aflat în situația de desfacere a contractului de muncă în străinătate și care s-au întors în țară. Încurajăm angajatorii să îi aibă în vedere. Măsura va acoperi o perioadă de 12 luni, cu obligația ca angajatorul să mențină fiecare angajat pentru o perioadă de încă 12 luni”, a mai spus Violeta Alexandru.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.