Violeta Alexandru: „Fac apel la primării să identifice DE URGENȚĂ toate persoanele vulnerabile și să le acorde sprijin. Fondurile sunt decontate din bani europeni”

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a organizat vineri o conferință de presă alături de secretarii de stat Mădălina Turza și Alin Ignat. În cadrul conferinței, ministrul a precizat că ține permanent legătura cu autoritățile locale în vederea sprijinirii celor mai vulnerabile categorii de persoane din societate. Pentru acest segment, s-au alocat bani europeni și, în acest context, Violeta Alexandru a făcut un apel la primăriile din țară să identifice categoriile defavorizate pentru a primi suportul necesar.

„Este o perioadă foarte dificilă prin care trecem și care are, din păcate, un impact direct asupra vârstnicilor, copiilor, copiilor cu dizabilități și toate aceste realități ne solicită nouă, ministerului și autorităților locale implicare din ce în ce mai activă. (…) Grupurile vulnerabile sunt cel mai bine cunoscute de autorități, primari, consiliile județene. Fac un apel la autoritățile locale să identifice de urgență toate situațiile vulnerabile din comunitate, să țină cont de recentele măsuri ale guvernului Orban, să beneficieze de ele și să se asigure că furnizează în cel mai scurt timp serviciile corespunzătoare pentru fiecare categorie de grup vulnerabil. (…) Le solicit să se implice activ pentru a putea răspunde prompt nevoilor acestora. Echipa pe care o coordonez va fi aici pentru orice sprijin solicitat de autoritățile locale în vederea oferirii mai departe a unor servicii de calitate pentru bătrâni, copii instituționalizați, suntem aici să sprijinim. (…) Recomandăm ca serviciile de consiliere psihologică sau juridice să fie oferite prin mijloace electronice sau prin telefon. Centrele de servicii sociale care primesc subvenții au primit de la mine un mesaj foarte clar: cele care au solicitat suspendarea activității, au fost antrenate la solicitarea autorităților locale la activitățile specifice combaterii răspândirii COVID – 19. În măsura în care autoritățile locale vor adresa aceste solicitări către centrele care furnizează servicii sociale mă aștept ca acestea să-și ofere toate serviciile și să fie prompți. (…) Persoanele aflate în carantină sau izolare, vârstnice din cămine, copiii și adulții din centrele rezidențiale și alte persoane vulnerabile pot primi la solicitarea autorităților locale pachete cu produse de igienă necesare în această perioadă și acestea putând fi decontate autorităților locale din fonduri europene puse la dispoziție României”, a spus Violeta Alexandru.

Potrivit ministrului Muncii, în domeniul asistenței sociale au fost suspendate, pentru această perioadă, executările silite.

„Am suspendat toate executările silite pentru toate drepturile de asistență socială pentru perioada crizei. Nu cred că este momentul ca în această perioadă să se procedeze la executări silite pentru niște oameni care cu siguranță se confruntă cu o serie de probleme”, a mai spus Violeta Alexandru.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *