Violeta Alexandru: „Este necesară creşterea salariului minim”

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, a anunţat că este necesară creşterea salariului minim, însă preocuparea fiecărui angajator şi a sindicatelor trebuie să fie să crească competenţele oamenilor, menţionând că salariul minim trebuie să fie doar o etapă în viaţa profesională a fiecărui angajat. Alexandru a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că au loc dezbateri cu sindicatele şi patronatele în privinţa salariului minim pentru anul viitor, iar părerile sunt diferite pe acest subiect.

Suntem în dezbatere cu sindicatele şi patronatele cu privire la salariul minim pentru anul viitor. La finalul acestor consultări voi avea o prezentare publică cu privire la rezultatele obţinute şi sunt convinsă că şi partenerii vor comunica. Părerile sunt în acest moment nu aş spune radical, dar sunt destul de diferite. În mod evident patronatele susţin cauza şi vorbesc despre o contracţie în economiei şi despre o dificultate majoră pe care o resimt în eventualitatea unei creşterea a salariului minim peste posibilităţile dânşilor, iar sindicatele argumentează nevoia creşterii salariului minim pentru a asigura venituri suplimentare celor are câştigă salariul minim. Din punctul nostru de vedere, al liberalilor, este necesară creşterea salariului minim cu siguranţă, însă preocuparea fiecăruia angajator şi a sindicatelor trebuie să fie să crească competenţele oamenilor. Salariul minim trebuie să fie o etapă din viaţa ta profesională”, a mai afirmat Violeta Alexandru.

Confederaţia Naţională Sindicală “Cartel ALFA” reclamă „tergiversarea de către Guvern a stabilirii salariului minim garantat în plată pentru anul 2021” şi susţine că „nu există o justificare reală şi obiectivă” care să stea la baza deciziei de a nu majora salariul minim garantat la nivel naţional.

Într-o scrisoare deschisă adresată miercuri premierului Ludovic Orban, sindicaliştii de la CSN ”Cartel ALFA” susţin că grupul de lucru care ar trebui să se pronunţe asupra cuantumului salariului minim este întrunit de la mijlocul lunii septembrie, are la dispoziţie toate datele economice şi indicatorii sociali, precum şi o nouă prevedere legală privind utilizarea coşului minim de consum ca indicator de bază în stabilirea salariului minim, iar decizia privind stabilirea cuantumului salariului minim este una politică, ce aparţine Executivului.

În cadrul conferinței de miercuri, ministrul a mai spus că statul a plătit circa 2 miliarde de lei pentru acoperirea a 41,5% din salariile a aproximativ 600.000 de angajaţi.

„Până în acest moment am plătit două miliarde de lei pentru această măsură, fondurile ajungând pentru acoperirea costului salarial pentru aproximativ 600.000 de persoane. Cele mai multe solicitări pentru această măsură au venit din Bucureşti şi din judeţele Prahova, Sibiu şi Suceava”, a explicat Violeta Alexandru.

Ministrul Muncii a făcut apel către angajatorii care au făcut cereri incomplete să le completeze, în această situaţie fiind 750 de angajatori, pentru 7.800 de salariaţi.

Dorinţa mea este ca sprijinul Guvernului să ajungă la fiecare dintre aceşti salariaţi şi îi rog pe angajatori să-şi completeze actele. Am cerut agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă să lucreze cu fiecare angajator. Am verificat personal şi s-au trimis cel puţin 2-3 adrese pentru ei ca să-şi completeze aceste acte. Mi se pare important să folosim aceste fonduri pentru cât mai mulţi români care au nevoie de ele. Fac apel pentru angajatori să intre în legătură cu AJOFM să-şi completeze cererile, mai ales că ele nu sunt aşa de complicate”, a mai spus Alexandru.

Ministrul a subliniat că, dată fiind evoluţia lucrurilor, Guvernul ia în considerare ca măsurile de sprijin să fie continuate şi în 2021 şi, de aceea, este important să existe o evaluare corectă la finele acestui an privind nevoile pe care le au angajatorii şi angajaţii, o imagine completă asupra impactului acestor programe fiind de ajutor pentru planificarea sprijinului pentru anul viitor.

Toate aceste măsuri de sprijin, de la cele care vizează acoperirea a 75% din salariu până la 75% din câştigul salarial mediu brut pentru şomaj tehnic, fondurile pentru zilieri, această măsură de acoperire a 41,5% din costul salarial, sprijinul pentru sezonieri, sprijinul pentru românii care au revenit în ţara şi doresc să rămână în ţară şi să muncească, toate aceste măsuri de sprijin au însumat 7,2 miliarde lei.

Sunt 1,4 milioane de persoane pe care le-am sprijinit şi dorim să le sprijinim în continuare”, a punctat Violeta Alexandru.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *