Violeta Alexandru, despre șomajul tehnic: „Documentele se depun online. NU se fac CONTROALE în această perioadă! Ne propunem, după criză, să RECUPERĂM o parte din sume”

Guvernul a reușit să pună la punct un sistem de rapid de acordare a banilor pentru șomajul tehnic, iar angajatorii au posibilitatea să depună online, începând de miercuri, 1 aprilie, cererile pentru obținerea fondurilor guvernamentale. Cererile acoperă perioada 16-31 martie și, de la 1 mai, perioada 1 aprilie-16 aprilie.

Certificatele de situație de urgență nu mai sunt necesare pentru obținerea șomajului tehnic. Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a organizat marți o conferință, alături de secretarii de stat Victor Picu și Alin Ignat, în cadrul căreia a anunțat faptul că procedura este simplificată, iar angajatorii pot să depună cererile online. Potrivit ministrului Muncii, procedurile sunt atât de simplificate, încât… se merge pe încredere. Violeta Alexandru a atras însă atenția asupra faptului că declarația pe propria răspundere are consecințe penale, în cazul declarațiilor false.

„AJOFM-urile din județul în care angajatorul are sediu social vor primi prin mijloace electronice, de mâine, solicitările pentru acoperirea fondurilor pentru angajații intrați în șomaj tehnic. Angajatorul trebuie să depună electronic la AJOFM o cerere, declarație pe proprie răspundere și lista angajaților pentru care solicită fondurile guvernamentale. La AJPIS, unde persoanele au alte forme decât formele de angajare – PFA, PFI, contracte de muncă de drepturi de autor dar și cluburile sportive cu angajați în alte forme de muncă. Toate aceste categorii vor depune electronic o cerere și o declarație pe proprie răspundere. Nici una dintre aceste categorii, că vorbim de angajatori cu angajați care se prezintă la AJOFM sau la AJPIS, nu va prezenta certificat de urgență. Guvernul a înțeles să elimine orice barieră birocratică. (…) Nu plătesc angajatorii, nu avansează celelalte categorii, nici un ban de la dânșii. Guvernul va plăti aceste fonduri din care vor face plăți către angajați. (…) Fondurile vor fi primite în maxim 15 zile. De îndată ce angajatorul primește fondurile guvernamentale – 75% din câștigul salarial mediu brut, va face plata către angajat în termen de 3 zile. Cei care au alte forme contractuale, vor depune solicitările începând de mâine, se vor procesa în regim de urgență – termenul este de 10 zile, dar nu vom aștepta până în ultimul moment. Toate documentele se depun online. Am cerut ANOFM și ANPIS să se organizeze temeinic, astfel încât comunicarea să se desfășoare electronic. (…) Angajatorii care au posibilitatea să suplimenteze sumele acoperite de stat, o pot face. Nu se fac controale în această perioadă. Am vorbit de încredere pentru că statul trebuie să fie aproape în aceste momente delicate față de angajator sau angajat. Declarația pe propria răspundere arată responsabilitatea pentru informațiile prezentate. Prezentarea eronată înseamnă fals în declarații, cu sancțiune penală! Dorința guvernului Orban este ca fondurile să ajungă la cei aflați în nevoie. Nu se fac controale, avem încredere în cei care depun aceste solicitări, dar ulterior – pentru că ne propunem ca stat să recuperăm o parte din sume de la Comisia Europeană – vom face verificări prin sondaj, ulterior perioadei de criză”, a transmis Violeta Alexandru.

Angajatorii pot să depună solicitări pentru decontarea plăţilor privind şomajul tehnic. Companiile, IMM-urile, cât și persoanele fizice autoizolate și interprinderile individuale vor primi la cerere șomaj tehnic, valoarea acoperită de stat fiind de 75% din salariul mediu brut, adică în jur de 2.300 de lei. Suma va fi acordată doar pe perioada stării de urgență. Angajatorii care depun documentele la ANOFM primesc banii în termen de 15 zile de la depunerea documentelor, iar obligația acestora este ca în termen de 3 zile să plătească sumele primite angajaților aflați în șomaj tehnic.

În prezent, numărul contractelor de muncă suspendate şi încetate se ridică la peste 600.000, majoritatea fiind în industria prelucrătoare, hoteluri, restaurante sau comerţ. Statul este pregătit pentru acoperirea indemnizaţiei de şomaj tehnic pentru un milion de persoane.

CITEȘTE ȘI:

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru: „Persoanele care au mai multe contracte și unul este activ NU beneficiază de fondurile aferente șomajului tehnic”

Florin Cîțu, despre OUG privind amânarea ratelor la bănci: „Am EXTINS perioada de depunere a cererii”

Klaus Iohannis, mesaj pentru antreprenori: „REPROFILAȚI-VĂ! Este o oportunitate să promovăm produse românești”

România se digitalizează: Instituțiile de stat, OBLIGATE să folosească documente electronice

Ministerul Agriculturii REFUZĂ plafonarea prețurilor la raft. Ministrul Oros: „Dacă fixăm prețul, primii afectați vor fi micii producători”

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.