Vine AUSTERITATEA: Se ELIMINĂ voucherele de vacanță, se TAIE din sporuri, călătoriile gratuite pentru studenți, pensiile NU mai cresc. „Am convenit cu Europa să rămânem în deficitul de 7%”

Președintele PNL Ludovic Orban a declarat luni că s-a decis în coaliția de guvernare „măsuri pentru restrângerea cheltuielilor bugetare”, acest lucru fiind în vizorul Comisiei Europene și a agențiilor financiare internaționale de rating. Ludovic Orban, liderul PNL și președintele Camerei Deputaților, a declarat că bugetul pe acest an trebuie să țină cont de ținta de deficit convenită și la nivel european – în jur de 7%, dar și de nevoia de investiții. Orban a mai spus că încă nu s-a luat o decizie în privința sporurilor bugetarilor, dar cel 30% dat prefecturilor nu se va mai acorda. O hotărâre finală în privința celorlalte sporuri urmează să se ia în urma unei analize.

Am discutat anumite măsuri pentru restrângerea cheltuielilor. Aici trebuie să fim foarte corecți, atât Comisia Europeană cât și agențiile de rating urmăresc nu doar atingerea deficitului, ci și evoluția deficitului structural adică a cheltuelilor pe termen lung, deci este evident că trebuie să scădem cheltuielile ca să arătăm sănătatea bugetară a economiei românești. (…) oate soluțiile vor fi comunicate de Guvern. Obiectivul nostru e să avem un buget care să respecte ținta de deficit bugetar pe care am convenit-o politic, dar și la nivel european. E o țintă de deficit în jur de 7%. Trebuie să fie un buget prin care să creștem investițiile și absorbția fondurilor europene. La fel ca anul trecut, ne-am propus ca 50% din investiții să fie finanțate din fonduri UE nerambursabile. Am discutat în linii mari, dar și despre cheltuieli. Comisia Europeană și agențiile de rating urmăresc nu doar ținta, ci și evoluția cheltuielor pe termen lung. Trebuie să realizăm o scădere a acestor cheltuieli. Toate detaliile vor fi comunicate public de Guvern, a spus Orban.

Liderul PNL a mai anunțat luni că în coaliția de guvernare s-a decis deja eliminarea unui spor din sectorul bugetar, urmând să fie ia o decizie legată de plafonarea/tăierea și a altor sporuri pentru angajații la stat.

Am discutat să se facă o analiză amplă a tuturor tipurilor de sporuri. Urmează să se ia o decizie justă. Există o decizie legată de sporul de 30% acordat prefecturilor și care nu se va mai plăti odată cu adoptarea legii bugetului de stat”, a spus Orban.

Este vorba de sporul COVID: angajaţii prefecturilor care se implică în combaterea şi prevenirea COVID-19 primesc acum un spor de 30% din salariul de bază. Acest spor va fi eliminat.

Bugetarii nu vor primi vouchere de vacanță în 2021

Ludovic Orban a declarat, luni, la Parlament, că s-a decis în coaliția de guvernare neacordarea tichetelor de vacanță pentru bugetari aferente acestui an. El a explicat că nu se mai acordă vouchere de vacanță pentru că rămân valabile voucherele de vacanță nefolosite anul trecut și care pot fi folosite în cursul anului următor: „Nu se emit noi vouchere de vacanță pentru că sunt vouchere de vacanță valabile în continuare”, a zis el.

Premierul Florin Cîțu a anunțat, în ședința Biroului Executiv al PNL, tăieri în mai multe zone, asta pentru ca prin noua Lege a bugetului, România să se încadreze în ținta de deficit de 7%. Astfel, Guvernul va limita numărul de călătorii gratuite pe care studenții le au în rețeaua CFR și se va reveni la modelul din anul 2016. Cel mai probabil, studenții vor avea doar 24 de călătorii gratuite pe an pentru a putea merge lunar acasă. Această măsură ar putea fi adoptată fie prin Ordonanță de Urgență, fie printr-un amendament depus la Legea Bugetului în Parlament.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.