Spread the love

Banca Naţională a României (BNR) a votat miercuri regulamentul care prevede impunerea unor grade maxime de îndatorare pentru creditele acordate persoanelor fizice, iar măsura se va aplica atât în cazul creditelor ipotecare, cât şi în cazul creditelor de consum.

Astfel, gradul maxim de îndatorare va fi de 40% pentru creditele în lei şi 20% pentru cele în euro, indiferent de destinaţia creditului. De asemenea, în cazul creditelor ipotecare pentru achiziţia unei locuinţe, gradul maxim creşte cu 5 puncte procentuale în situaţia în care debitorul nu are sau nu a avut altă locuinţă proprietate personală, iar pragurile nu sunt aplicabile în cazul refinanţărilor.

O astfel de măsură pentru politica bancară nu poate fi luată întâmplător. Plafonarea gradului de îndatorare ar putea să prevestească vremuri grele în acest domeniu, fiind cunoscut faptul că piața bancară din România este mai vulnerabilă la fluctuațiile cursului față de alte piețe.

În ciuda faptului că sistemul bancar din România înregistrează o creștere constantă a activelor totale, accesul la creditare din partea populației devine tot mai grea.

Mihu: „Nu se face așa, să îngrădești la toată lumea!”

Din partea puterii, senatorul PSD Constanța, Ștefan Mihu, consideră că măsura BNR este luată pentru a stopa avântul creditării, practic o înfrânare din partea Băncii Centrale pentru băncile care, așa cum știm cu toții, se bucură de profituri colosale în România grație creditării.

„Cred că aici ar trebui făcută o analiză pentru fiecare persoană în parte! Dacă vorbim de un grad de îndatorare mare e clar că banca nu își poate recupera banii, creditul nu poate fi garantat. Dacă nu, nu este nici o problemă. După părerea mea, nu se face așa, să îngrădești la toată lumea! Trebuie un calcul la fiecare… (…) Dacă e dată de BNR, probabil ideea este alta. Băncile nu trăiesc din credite? Băncile, în goana lor după credite, nu mai țin cont de anumite criterii, vor doar să își ia banii, cu dobânzile respective. Practic, așa se mai înfrânează puțin elanul extraordinar al băncilor, care, după câte știm, cele mai profitabile instituții din țara asta sunt vreo trei bănci!”, a spus senatorul Ștefan Mihu, pentru TOMIS NEWS.

Huțucă: „Gradul de îndatorare trebuie stabilit în funcție de venituri și istoricul datoriilor”

Decizia BNR l-a luat prin surprindere pe președintele PNL Constanța, deputatul Bogdan Huțucă. Acesta suspectează că există o motivație probabil negativă în spatele deciziei BNR și ne-a precizat că va studia măsura în detaliu.

„Nu știu să răspund acum exact, trebuie să verific care au fost motivele care au generat o astfel de idee. Dar, ca principiu, extra măsurii BNR, cred că gradul de îndatorare al cetățenilor ar trebui calculat de la situație la situație, în funcție de istoricul datoriilor pe care le are fiecare individ sau le au fiecare familie, în funcție de venituri, în funcție de predictibilitatea acestor venituri. Dacă BNR a luat o astfel de decizie trebuie văzut neapărat ce a stat în spate, pentru că sunt decizii de politică bancară și au un scop întotdeauna de asigurare a unui echilibru, ori macroeconomic, ori pe piața monetară”, a spus Bogdan Huțucă, pentru TOMIS NEWS.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *