Vîlceanu (Fonduri Europene): „Am îndeplinit deja 6 obiective din PNRR. Se poate ajunge și la REZILIEREA contractului dacă vezi că nu se întâmplă nimic cu o investiție”
Ministrul Fondurilor Europene, Dan Vîlceanu, a anunțat vineri că România a îndeplinit 6 obiective din cadrul PNRR. „Până la finalul anului, mai sunt 21 de jaloane, dar le vom îndeplini fără emoții”, a precizat Vîlceanu. Guvernul a aprobat vineri ordonanța care stabilește modul în care pot fi cheltuiți banii din PNRR.
„Ordonanța specifică modul în care banii vor circula, este diferit circuitul față de cel al fondurilor europene… Ca element de noutate, anumite investiții vor fi efectuate prin agențiile de dezvoltare regională, mă refer la câteva investiții din cadrul componentelor social, sănătate și educație”, a spus Dan Vîlceanu.
Ministrul Fondurilor Europene a dezvăluit faptul că România a îndeplinit 6 obiective din PNRR și că până la finalul anului vor mai fi atinse 21 de obiective.
„Le vom îndeplini, nu am emoții foarte mari…. Monitorizăm îndeaproape, nu sunt elemente care să ne pună pe gânduri”, a explicat ministrul Vîlceanu.
Dacă vor fi probleme în realizarea investițiilor se poate ajunge până la rezilierea contractelor, a precizat Vîlceanu.
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, anunță că România va primi și restul de 1,95 miliarde de euro, din avansul din PNRR. El precizează că banii vor fi virați în contul BNR „în câteva zile”.
„Astăzi (vineri – n.r.) a fost semnat și acordul de împrumut pentru România. Ne mai vin și restul de 1,95 de miliarde de euro din partea de împrumut din PNRR”, spune, vineri, Dan Vîlceanu.
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a amintit că avansul din partea de granturi din PNRR este deja în contul din BNR.
„În scurt timp o să ne vină și partea de împrumut, aproximativ 1,95 de miliarde, care fac parte din 13% din cei 14,9 miliarde din componenta de împrumut. Vin anul ăsta, în câteva zile”, mai spune Vîlceanu.
Cea mai drastică sancțiune pentru nerealizarea unei investiții din PNRR este rezilierea contractului, a precizat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, vineri, la capătul ședinței în care Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență pentru stabilirea cadrului instituțional și financiar de gestionare a fondurilor europene în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență.
„OUG adoptată vineri de Guvern este una foarte importantă”, spune oficialul. „Este un text foarte tehnic, care se referă la instituțiile statului român implicate în PNRR și modul în care circulă, practic, financiar, banii între aceste instituții. Ce este de reținut este faptul că această ordonanță este și un jalon în cadrul celor 21 de jaloane pe care avem să le îndeplinim până la finalul anului și, practic, este al șaselea jalon pe care acum îl avem deja îndeplinit. Este o ordonanță care specifică foarte clar modul în care banii vor circula, așa cum vă spuneam. Este diferit circuitul față de fondurile europene clasice, aici avem de-a face cu un circuit prin buget, cu prevederi bugetare care sunt cuprinse și în legile bugetare, și ulterior raportări din trei în trei luni ale nevoilor și ale sumelor cheltuite. Coordonatorul de reformă raportează la MIPE și la Ministerul de Finanțe din trei în trei luni și sumele de care are nevoie, dar și sumele pe care le-a cheltuit. MIPE este cel care monitorizează, verifică, controlează tot acest circuit și comunică Comisiei mai departe toate aceste date. Ca un element de noutate, anumite investiții vor fi efectuate prin Agențiile de Dezvoltare Regională, aici mă refer la câteva investiții din cadrul componentelor social, sănătate și educație”, a explicat ministrul.
Întrebat ce măsuri ar putea lua comitetul interministerial de resort atunci când se înregistrează întârzieri în derularea investițiilor din PNRR, Dan Vîlceanu a explicat că nu poate da „o soluție general valabilă”:
„Există un comitet interministerial al cărui președinte este premierul. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene este vicepreședintele acestui comitet. Este la nivel de ministru, toți ceilalți miniștri implicați în PNRR participă. În cadrul acestor discuții, bineînțeles că sunt dispuse măsurile necesare atunci când există întârzieri, dar acestea sunt chestiuni pe care le vom discuta individual pentru fiecare întârziere în parte, pentru că în momentul de față n-aș putea să vă dau o soluție general valabilă. Fiecare minister, fiecare coordonator de reforme poate să aibă o problemă specifică”, a spus liberalul.
Întrebat dacă ministerele care nu implementează proiectele ar putea fi sancționate, el a adăugat: „Sancțiunea cea mai drastică atunci când o investiție nu este realizată este rezilierea contractului, se poate ajunge și la rezilierea contractului în momentul în care vezi că nu se întâmplă nimic cu o investiție, dar nu ne dorim asta, evident”.
PE ACELAȘI SUBIECT: