Vîlceanu (Finanțe) HABAR NU ARE cât este salariul minim! „Cred că salariile trebuie să rămână ca până acum…”

O nouă gafă a noului ministru de Finanțe. Dan Vîlceanu nu a știut cât este salariul minim, la prima conferință pe care a avut-o în calitate de ministru. Este a doua oară când ministrul este prins pe picior greșit. În prima zi de mandat a contrazis datele oficiale ale INS care indicau o inflație de 5%.

Reporter: Cât e salariul minim în mână?

Dan Vîlceanu: Poftiți?

Reporter: Salariul minim în mână, net în România?

Dan Vîlceanu: E în jur de 1.600 și ceva.

Reporter: 1.386

Dan Vîlceanu: E 2.380 salariul minim brut. Deci nu are cum să fie 1.300. Dar mă rog…

Reporter: Atât este.

Dan Vîlceanu: OK.

Reporter: Cât ar fi, în opinia dumneavoastră, un salariu minim să zicem în regulă în România?

Dan Vîlceanu: Există o discuție privind racordarea salariului minim la coșul minim de consum. Ea a fost și în Parlament. E o discuție destul de complexă, pentru că prețurile se modifică constant și evident și valoarea coșului minim se modifică constant. Asta ar însemna o impredictibilitate în aplicarea acestei măsuri. Cred că salariul minim trebuie să rămână ca și acum, stabilit din discuțiile între patronate și sindicate.

saslariu

Salariul minim net în România este de 1.386 lei pentru cei fără studii sau experiență iar 1.413 lei pentru absolvenții cu experiență de 1 an. Valoarea brută a salariului minim pe economie este de 2.300 de lei. Salariul minim net în construcții este de 2.362 lei. Ministrul Muncii, Raluca Turcan, afirma, pe 12 mai, că România are aproximativ 1,6 milioane de lucrători care au salariul minim pe economie, numărul acestora fiind de cinci ori mai mare decât în urmă cu cinci ani.

Noul ministru de Finanţe, Dan Vîlceanu, a răspuns marţi câtorva întrebări privind creşterea pensiilor şi a salariilor, inclusiv a corelării acestuia din urmă cu coşul zilnic de consum. Întrebat dacă ia în calcul majorarea pensiilor cu diferenţa de până la 40%, ţinând cont de faptul că s-a aprobat doar o majorare cu 14%, ministrul de Finanţe a afirmat:

Vom analiza, rămân la concluzia că acea lege (legea PSD care propunea majorarea cu 40%) era una care nu se putea aplica. Nu am votat-o, chiar am contestat la Curtea Constituţională. Nu angajăm bugetul statului la cheltuieli pe care nu le putem duce”.

În ceea ce priveşte salariul minim pe economie, despre care ministrul a părut a nu avea cunoştinţă cât rămâne după plata impozitului şi a contribuţiilor, ministrul a spus:

Cât ar fi un salariu în regulă? Există o propunere în Parlament despre racordarea salariului minim la coşul de consum, doar că preţurile cresc constant. Cred că salariile trebuie să rămână ca până acum”.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

2 comentarii la „Vîlceanu (Finanțe) HABAR NU ARE cât este salariul minim! „Cred că salariile trebuie să rămână ca până acum…”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *