Vîlceanu (Finanțe), despre prețul la energie și inflație: „Nu există creștere economică fără un impuls inflaționist”

Situația pe piața românească de energie este una haotică, prețurile atingând niveluri record chiar și pentru UE. Noul ministru de Finanțe dă vina pe certificatele de CO2 și sper că lucrurile vor reveni la normal prin autoreglarea pieței.

Să știți că prețul la energie, cel puțin în România, este foarte mult influențat de faptul că avem o componentă importantă pe cărbune. Certificatul de CO2, obligatoriu pentru cei care produc energie poluantă, a crescut foarte mult. Cred că s-a dublat dacă nu mai mult în ultimul an. Și atunci asta a influențat foarte mult prețul pe piața românească. Dar eu cred că a fost doar un puseu, cred că va reveni, pentru că în Europa prețurile nu sunt atât de mari”, a declarat Dan Vîlceanu, în prima zi de mandat la Ministerul Finanțelor Publice.

Întrebat dacă nu se poate negocia cu UE în privința certificatelor, Vîlceanu a precizat: „Nu putem negocia nimic cu UE, pentru că aceste certificate sunt tranzacționate pe bursă. Prețul se formează pe bursă, nu îl face nici Guvernul, nici nu se formează în altă parte.”

Rata anuală a inflaţiei în luna iulie 2021 comparativ cu luna iulie 2020 este 5,0%. Mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 7,64%, serviciile cu 2,74% iar mărfurile alimentare cu 2,33%. Ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu, susține că astfel de majorări sunt normale, deoarece „nu există creștere economică fără un impuls inflaționist”.

„Lucrurile trebuie disutate cu titlularul problemei, care e BNR. Guvernul nu a mai luat măsuri care să genereze inflație. Nu am majorat venituri ale angajaților. Au fost luate toate măsurile posibile. Nu există creștere economică fără un impuls inflaționist”, a spus Dan Vîlceanu.

Energia electrică, gazele, carburanții și uleiul sunt produsele care s-au scumpit cel mai mult. La energia electrică plătim cu aproape 25 de lei în plus la fiecare sută de lei facturată. Tariful la gaze a crescut, de asemenea, semnificativ, cu peste 20% față de iulie 2020. Combustibile sunt și ei mai scumpi cu circa 13% față de aceeași lună a anului trecut, iar uleiul cu 18%.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

3 comentarii la „Vîlceanu (Finanțe), despre prețul la energie și inflație: „Nu există creștere economică fără un impuls inflaționist”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *