Viktor Orban NU vrea implicarea Ungariei în război: „Nici o NATO nu ne poate APĂRA de PROPRIA PROSTIE! Noi, Polonia și România vom SUFERI cel mai mult”

NATO va apăra Ungaria „dacă noi înşine suntem gata să ne apărăm”, a afirmat vineri premierul ungar Viktor Orban, în interviul radiodifuzat săptămânal, transmite MTI.

Dacă o ţară vrea pace, are nevoie de oarece putere, care poate veni din două surse: puterea proprie şi cea a aliaţilor ei”, a explicat Viktor Orban la postul de radio Kossuth, adăugând că, în lipsa puterii proprii, aliaţii vor avea ezitări în a-şi sacrifica eforturile şi banii pentru a apăra un alt stat. El a asigurat că securitatea Ungariei este „solidă ca betonul” şi această ţară îşi poate asigura securitatea chiar fără ajutorul aliaţilor, menţionând că „se poate produce un dezastru doar dacă ne pierdem minţile şi ne implicăm în război”.

Nici o NATO nu ne poate apăra de propria prostie”, a formulat premierul ungar.

Viktor Orban – care speră la un nou mandat după alegerile legislative din 3 aprilie – a acuzat totodată opoziţia de stânga că este „de partea războiului” şi i-a îndemnat pe unguri să respingă această abordare. „A trimite trupe înseamnă a lua parte la război, a trimite arme înseamnă că toţi cei împotriva cărora vor fi folosite acele arme vor fi inamicii noştri Dumnezeu ştie câtă vreme”, a notat el.

În plus, a permite transportul de arme prin Ungaria şi „a oferi convoaie traversând Transcarpatia ca ţinte militare acolo unde războiul încă nu a început ar însemna a atrage războiul în zona respectivă“, a sugerat Orban, îndemnând la „calm” şi la abţinerea de la „declaraţii haotice”.

El a mai remarcat, referitor la sancţiunile împotriva Rusiei, că „(statele) cele mai apropiate de război vor suferi cel mai mult, mai ales statele baltice, Polonia, Slovacia, Ungaria şi România”, asigurând că guvernul său se preocupă să minimalizeze impactul direct al acestora, dar „cu cât războiul se prelungeşte, cu atât problema va deveni mai mare”. „De aceea susţinerea păcii este poziţia corectă pentru Ungaria”, a spus premierul ungar.

Viktor Orban a criticat cu acest prilej Uniunea Europeană pentru că nu finanţează eforturile de asistenţă pentru fluxul de refugiaţi generat de războiul din Ucraina, subliniind însă că acordarea de ajutor celor care fug din calea războiului este problema Ungariei, iar „a aştepta Bruxellesul ar crea probleme grave la graniţă”.La Bruxelles doar se vorbeşte, statele naţiune iau măsuri”, a punctat el.

Ungaria va saluta sprijinul UE „oricând va binevoi Bruxellesul să se trezească”, a ţinut să adauge Orban, amintind şi că Ungaria „apără de ani frontiera de sud (a blocului) şi Bruxelles nu a dat niciun ban”, aluzie la gardul ridicat la graniţa cu Serbia în timpul crizei migraţiei din 2015 pentru blocarea refugiaţilor din războiul din Siria.

De la începutul războiului din Ucraina – timp în care circa 140.000 de refugiaţi au trecut graniţa în Ungaria – Orban şi-a schimbat discursul, numindu-i refugiaţi pe cei intraţi în ţară, comparativ cu criza din 2015, când invoca o problemă a migranţilor, notează EFE. El a apreciat în acelaşi interviu că „ar fi mai eficient” ca statele membre ale Grupului de la Visegrad – Ungaria, Polonia, Slovacia şi Republica Cehă -, care „duc greul” primirii refugiaţilor din Ucraina, să dezvolte o politică de azil comună.

Ungaria şi-a exprimat susţinerea pentru sancţiunile Uniunii Europene (UE) împotriva Rusiei, însă a avertizat că propria sa economie va fi în mod inevitabil afectată de acestea, a declarat vineri premierul ungar Viktor Orban la postul de radio de stat, informează Reuters.

„Sancţiunile au un preţ pentru că sunt o armă cu două tăişuri şi noi vom plăti acest preţ în scurt timp”, a spus Orban într-un interviu, adăugând că guvernul ungar lucrează în vederea diminuării pagubelor directe cauzate de măsurile adoptate împotriva Rusiei.

Joi, Viktor Orban a declarat că Ungaria nu se va opune sancţiunilor Uniunii Europene împotriva Rusiei, unitatea blocului celor 27 fiind esenţială în contextul războiului din Ucraina, pe care Budapesta „îl condamnă fără echivoc”. El a adăugat însă că nu trebuie tăiate relaţiile cu Rusia şi în plan energetic.

Ungaria nu se va opune sancţiunilor Uniunii Europene împotriva Rusiei, unitatea blocului celor 27 fiind esenţială în contextul războiului din Ucraina, pe care Budapesta îl condamnă fără echivoc, a declarat premierul ungar Viktor Orban, transmite Reuters joi. Premierul ungar a afirmat în interviul acordat portalului de ştiri mandiner.hu că relaţiile Ungariei cu Rusia au fost unele “echilibrate şi corecte” până foarte de curând, însă războiul a creat o situaţie nouă.

Condamnăm atacul rus, întrucât s-a pornit un război împotriva Ucrainei”, a spus Orban, insistând că „părţile trebuie să revină cât mai curând posibil la masa negocierilor”.

Întreaga Europă trebuie să lucreze pentru pace”, a subliniat premierul ungar, menţionând că Ungaria nu se opune adoptării de sancţiuni împotriva Rusiei de către UE întrucât „unitatea blocului este esenţială în aceste momente”.

El a adăugat însă că nu trebuie tăiate relaţiile cu Rusia şi în plan energetic.

Ungaria şi UE vor continua să aibă interese şi după război”, a notat premierul ungar. „Şi liderii UE au declarat că sancţiunile nu pot afecta livrările de energie din Rusia, pentru că acest lucru ar distruge economia europeană”, a amintit el.

Viktor Orban a mai afirmat în interviu că Europa are nevoie de forţe şi de o industrie de apărare puternice, întrucât nu se mai poate baza doar pe SUA pentru securitatea sa, deşi alianţa cu Statele Unite trebuie menţinută. „Această provocare presupune cheltuieli militare semnificativ mai mari, adică, reducând deficitul şi datoria publică, trebuie să facem o excepţie cu politica de apărare”, a explicat şeful guvernului ungar.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

One thought on “Viktor Orban NU vrea implicarea Ungariei în război: „Nici o NATO nu ne poate APĂRA de PROPRIA PROSTIE! Noi, Polonia și România vom SUFERI cel mai mult”

  • vineri, 11 martie 2022 la 16:38
    Legătură permanentă

    Spre deosebire de premierul maghiar care și-a spus ca-ntotdeauna propria părere în chestie, președintele nostru marionetă doar a recitat lista cu indicații înmânată de vicepreședinta Kamala Harris, de față chiar cu ea pentru ca nu cumva să sară un singur cuvânt…

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *