Viktor Orban: „Lipsa cerealelor ucrainene și rusești înseamnă FOAMETE în multe părți ale lumii și mai multă presiune migratorie”

Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orbán, a avertizat că penuria de cereale ucrainene și rusești cauzată de război și de sancțiunile ruso-occidentale asociate va provoca probabil foamete și noi valuri de migrație.

Embargoul împotriva Rusiei va exclude grânele rusești de pe piața mondială, războiul va exclude grânele ucrainene, va fi foamete în multe părți ale lumii din care au sosit deja migranți în Europa, iar această presiune va crește“, a avertizat premierul ungar. „Vreau ca Ungaria să fie capabilă să se protejeze singură și, prin urmare, trebuie să ne întărim apărarea împotriva presiunii migrației”, a declarat el în timpul unui interviu la Radio Kossuth.

El a subliniat în altă parte că Ungaria, care a adoptat o politică de granițe puternice de la apogeul crizei migranților din 2015-16, a acceptat totuși „600.000 de refugiați – aproape 700.000 – din Ucraina, fără nicio rezervă” și a oferit „cea mai mare cantitate de ajutor umanitar din istoria [Ungariei]”, în ciuda a ceea ce el a descris ca fiind abuzul minorității etnice maghiare din Ucraina “pentru că sunt maghiari” de către Kiev.

Întreruperea exporturilor de cereale din Ucraina, cunoscută ca fiind grânarul Europei, în ciuda istoriei sale recente de foamete în masă provocată de comunism, ar putea forța multe state din lumea a treia care suferă deja de o securitate alimentară precară să se prăbușească, iar șeful Programului alimentar mondial al ONU a avertizat că „foametea, destabilizarea și migrația în masă” sunt inevitabile dacă Occidentul nu cheltuiește miliarde de dolari pentru a susține organizația sa.

Dacă credeți că acum avem iadul pe pământ, pregătiți-vă”, a declarat la sfârșitul lunii martie directorul executiv al Băncii Mondiale a Alimentelor, David Beasley, fost guvernator al Carolinei de Sud. „Dacă neglijăm nordul Africii, nordul Africii vine în Europa. Dacă neglijăm Orientul Mijlociu, [Orientul Mijlociu] vine spre Europa”, a adăugat el.

Rusia este acuzată de exacerbarea directă a crizei, președintele Consiliului European, Charles Michel, afirmând pe rețelele de socializare că „a văzut silozuri pline de cereale, grâu și porumb pregătite pentru export” atunci când a fost în Ucraina, dar că aceste „alimente atât de necesare sunt blocate din cauza războiului rusesc și a blocadei porturilor de la Marea Neagră”.

Rusia a fost, de asemenea, acuzată că a bombardat silozurile de cereale ucrainene, nu numai că a restricționat aprovizionarea, ci chiar a eliminat-o. În timp ce Michel, la fel ca Beasley la ONU, a subliniat impactul penuriei de cereale asupra „țărilor vulnerabile”, țările europene sunt și ele în linia de foc, crescătorii de animale din UE bazându-se în mare măsură pe produsele ucrainene și rusești pentru hrana animalelor.

Rusia este, de asemenea, o sursă majoră de îngrășăminte și de ingrediente cheie pentru fertilizatori, Suedia, de exemplu, avertizând că o scădere a importurilor cauzată de sancțiuni și de tensiunile geopolitice ar putea duce la reducerea la jumătate a recoltelor sale în acest an. Costurile în creștere ale combustibililor, deoarece Occidentul încearcă să restricționeze gazul și petrolul rusesc – și deoarece Rusia încearcă să folosească drept armă dependența Occidentului de gazul și petrolul său – au contribuit, de asemenea, la presiune, la fel ca și crizele naturale, cum ar fi lipsa precipitațiilor în Germania de Est, de care fermierii se tem că va duce la pierderi de recolte pe scară largă.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *