(VIDEO+FOTO) Gaze lacrimogene și violențe de nedescris. Radiografia unui RĂZBOI împotriva Guvernului PSD

Românii din diaspora au reușit să organizeze un miting de amploare, iar autoritățile l-au tratat pe măsură. Gaze lacrimogene, sute de intervenții medicale și violențe între forțele de ordine și autorități, sunt aspectele care pot caracteriza mitingul de vineri din Piața Victoriei și care, în mod normal, ar trebui să pună guvernanții pe gânduri.

Primii protestatari au ocupat Piața Victoriei din Capitală încă de la orele dimineții. Ulterior, numărul acestora nu a trecut de aproximativ 300 în mare parte a zilei, însă orele au trecut și s-a ajuns la cifra fulminantă de peste 100.000 de oameni.

Miting Piața Victoriei 2

A fost adusă o rulotă și mai multe corturi și în jurul nucleului format în rondul din piață numărul protestatarilor a crescut. Evident, pe lângă figurile cunoscute ale opoziției sau ale formațiunii civice #rezist, Piața Victoriei s-a umplut de bannere în care s-au cerut demisia Guvernului, alegeri anticipate ș.a.m.d. De asemenea, nu au lipsit steagurile UE și ale Statelor Unite, dar și ale statelor din care românii din diaspora au venit, precum Franța, Germania, Spania, Italia, Irlanda sau Canada.

Miting Piața Victoriei 6

Pentru mitingul de vineri au fost aduse echipaje SMURD din afara Capitalei pentru a nu afecta intervenţiile la solicitările din Bucureşti, secretarul de stat Raed Arafat anunțând joi că este o procedură obişnuită care a fost aplicată şi cu prilejul altor manifestaţii.

În Piaţa Victoriei au fost prezente 17 ambulanţe SMURD de prim ajutor, 13 ambulanţe pentru multiple victime, toate deservite de medici, 3 motociclete SMURD, o maşină de suport logistic medical, 13 maşini de pompieri, un centru de comandă şi coordonare și 56 de paramedici pentru preluarea răniţilor.

Miting Piața Victoriei 7

În primele ore ale mitingului a avut loc primul incident, dar nu în Piața Victoriei. Sediul din Sectorul 6 al PSD a fost sparta fața locului fiind efectuate cercetări pentru depistarea făptașilor.

După amiază a avut loc primul incident în Piața Victoriei. Protestatarii, pe atunci în jur de 2-3.000 de persoane, au intrat în conflict cu cordonul de forțele de ordine, Jandarmeria fiind nevoită să suplimenteze efectivele. De asemenea, bulevardul Kiseleff a fost blocat, iar traficul rutier oprit.

Miting Piața Victoriei 10

Intervenții brutale ale Jandarmeriei

La scurt timp, jandarmii au intervenit în forță cu gaze lacrimogene, iar primul protestatar a fost luat din zonă cu targa de un echipaj SMURD. Până la finalul protestului, numărul intervențiilor medicale a ajuns la 185 la ora 22:00, înainte de bătaia generalizată, bilanțul final fiind de 440 de persoane care au avut nevoie de îngrijiri medicale. De asemenea, 24 jandarmi au fost răniți, iar nouă dintre ei au fost transportați la spital.

Măsura Jandarmeriei de a folosi gaze lacrimogene a incitat spiritele și, numărul protestatarilor crescând, s-a ajuns la confruntări violente, fiind aruncate asupra forțelor de ordine orice obiect care se afla la îndemână. De asemenea, au fost aruncate și petarde.

Miting Piața Victoriei 9

Miting Piața Victoriei 11

Miting Piața Victoriei 12

În plin conflict între protestatari și jandarmi, Metrorex a decis ca metroul să nu oprească în stația din Piața Victoriei timp de o oră. Evident, decizia nu a fost primită bine de călători, care şi-au exprimat nemulţumirea prin mesaje la adresa PSD.

În jurul orei 22:00, Jandarmeria dădea anunțul final: se va interveni în Piaţa Victoria pentru restabilirea ordinii publice în zona de desfăşurare a protestului.

„S-au făcut somaţiile legale, se va interveni spre restabilirea ordinii publice, cele trei semnale luminoase de avertizare au fost făcute”, au precizat reprezentanții Jandarmeriei, anunțul însemnând, practic, evacuarea forțată a Pieței Universității.

Miting Piața Victoriei 16

Protestatarii au aprins lanternele telefoanelor mobile la ora 21.00 şi au strigat „Demisia!”. Pe clădirea Guvernului a fost proiectat cu laser „Jos Guvernul!” și „Dăncilă – Demisia”. Apoi, au început din nou incidente cu jandarmii, scutierii încercând să disperseze mulțimea. Gazele lacrimogene au împins protestatarii la distanță mai mare de Guvern și s-a folosit pentru a doua oară tunul cu apă, în timp ce mulțimea scanda constant: „Nu plecăm!”, „Hoții!” sau „Criminalii!”

HAOS! Bătaie generalizată în mijlocul nopții în Piața Victoriei, violențe de nedescris 

Au fost blocate bulevardele 1 Mai, Kiseleff și Aviatorilor și, după 21:00, când s-a intonat imnul de stat, s-au reluat ostilitățile cu petarde și replica jandarmilor cu gaze lacrimogene și pistoale de semnalizare, până când aerul din Piața Victoriei a devenit irespirabil.

După ora 22:00, situația a scăpat total de sub control! Practic, s-a ajuns la bătaie generalizată, Piața Victoriei devenind câmp de luptă, Jandarmeria încercând să disperseze mulțimea cu tunul cu apă. Violențele au escaladat și s-a aruncat asupra jandarmilor cu orice: petre, bucăți de fiare sau din asfalt, s-au aruncat petarde, fumigene, instalându-se complet haosul.

Miting Piața Victoriei 1

Doi jandarmi, dintre care unul era femeie, au ajuns să fie prinşi în mijlocul mulţimii și aproape linșați. Zeci de bărbaţi au început să îi lovească cu pumni și picioare, iar cei doi oameni ai legii și-au pierdut pistoalele. Jandarmeria Capitalei precizează că structurile Ministerul Afacerilor Interne s-au mobilizat pentru a identifica persoanele care au furat armele jandarmilor loviți. Haosul declanșat a dus la greșeli incredibile din partea Jandarmeriei, care a dat cu gaze lacrimogene lângă o ambulanță, iar un rănit a leșinat. De asemenea, alte zeci de persoane au leșinat după intervenția în forță a Jandarmeriei.

Miting Piața Victoriei 4 1

Spre finalul manifestațiilor, după 1:30 dimineața, Piața Victoriei arăta ca după război.

Manifestanților din Capitală li s-au adăugat și protestele din marile orașe ale țării, printre care și Constanța, unde, pe platoul din fața Instituției Prefectului, au participat aproximativ 1.500 de persoane.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.