VIDEO+FOTO Basarabenii vor UNIREA! INCIDENTE la constituirea Sfatului Țării 2!

Ziua Unirii Basarabiei cu România a fost sărbătorită cu răsunet la Chișinău, iar organizatorii care au promis „cel mai mare marș unionist văzut vreodată” s-au ținut de cuvânt, întrucât zeci de mii de oameni au participat la acțiunea de duminică.

Sub sloganul „Dăm start unirii!”, basarabenii s-au mobilizat încă de vineri pentru marșul de duminică, acțiune care a demarat de la Teatrul Național de Operă și Balet Maria Bieșu.

O alertă cu bombă a fost declanşată, duminică, la Palatul Naţional Nicolae Sulac din Chişinău, în timpul constituirii platformei Sfatul Ţării 2, care reuneşte organizaţiile unioniste din R. Moldova și nu numai.

Sâmbătă, a avut loc cea de-a doua ediție a Congresului Diasporei, chiar în clădirea fostului gimnaziu de băieți, în care Sfatul Țării al Moldovei, constituit la 1917, a votat Unirea necondiționată cu România, la 27 martie 1918.

„E a doua ediție a evenimentului, e important că românii din toată lumea se reunesc și discută propriile experiențe despre situația în statul din care au venit și ce pot face de acum încolo pentru facilitarea Unirii. Se vorbește despre sensibilizarea românilor din diaspora, despre sensibilizarea străinilor din statele respective, despre lobby-ul și practicile diplomatice întreprinse și, totodată, despre felul în care ei de acolo, din diaspora, pot ajuta opera de unificare din țară. Noi suntem Acțiunea 2012, construiți pentru a face lucruri. Acum, în prima parte a zilei, colegii discută despre patru elemente ale Unirii, practic patru prezentări, pe economie, interconectare. (…) Basarabenii sunt triști din cauza dificultăților financiare, din cauza unui lucru foarte important, care nu e material: și-au pierdut speranța. Nu mai au nici un vis, nici o speranță că mâine va fi mai bine și, în aceste condiții, normal că nu au motive de bucurie. Tocmai, pentru ei, pentru că ne pasă, venim cu o mână întinsă și cu propunerea de Unire. Ține mult de dânșii, dar nu poți să îi ceri copilului rupt de la sânul mamei să își găsească singur drumul spre casă. Măcar și mama să sune la Poliție!”, a spus președintele asociației Acțiunea 2012, George Simion, pentru TOMIS NEWS.

 

Poliția din Chișinău a mințit!

„La ora 10:00, un bărbat necunoscut a sunat la numărul 902 şi a anunţat că Palatul Naţional este minat. La faţa locului, s-a deplasat grupa operativă însoţită de genişti şi pompieri unde au fost efectuate verificări. În cele din urmă, s-a stabilit că alarma a fost falsă. Poliţia a solicitat în repetate rânduri ca delegaţii să părăsească Palatul Naţional, însă aceştea au refuzat”, a menţionat Adrian Jovmir, ofiţer de presă al poliţiei din Chişinău, aspect fals, întrucât celor prezenți în sală li s-a interzis să părăsească clădirea!

Duminică, a fost constituit Sfatul Ţării 2, o platformă reprezentativă a tuturor organizaţiilor unioniste din Republica Moldova. Sfatul Ţării doi va fi constituit din 101 membri, care vor avea scopul de a crea strategii de reunire a Republicii Moldova cu România.

La marșul de duminică au participat și o serie de politicieni constănțeni, precum președintele Partidului România Unită Constanța, Dumitru Bădrăgan

„O atmosferă plină de entuziasm și de speranță, speranța pentru o revenire a României în granițele sale firești, poate că, cel târziu, la împlinirea a 100 de ani de la Unirea din 1918. În sală nu am auzit (de alertă – n.r.), înseamnă că a fost un zvon. Nu s-a auzit în sală, nici rumoare măcar. (…) Sperăm să ne unim, pentru că este o dorință normală a unui popor de a se putea regăsi la un anumit moment al istoriei într-o formulă care să respecte o națiune”, a spus Bădrăgan, pentru TOMIS NEWS.

Pe lângă Bădrăgan, au mai participat și vicepreședintele PND în relația cu Basarabia, Codruț Burdujan și prim-vicepreședintele organizației județene a PND, președintele organizației Agigea, Dumitru Cojocaru.

„Cu deosebită plăcere am participat la marșul triumfal pentru reunificare. Am reprezentat cu cinste PND la Chișinău și am venit ca un simplu român, cu dragoste de țară și de patrie”, a spus Cojocaru, pentru TOMIS NEWS.

 

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *