Spread the love

Astăzi, 24 ianuarie, se împlinesc 160 de ani de la Unirea Principatelor Române, când a avut loc ceea ce actuala clasă politică nu va avea curaj să facă niciodată, respectiv punerea Marilor Puteri în fața faptului împlinit. Unirea de la 1859 este legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza și de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie același an în Țara Românească.

Iași, 24 ianuarie 2019

CITEȘTE ȘI:

Fără Unirea Principatelor, cel mai probabil istoria românilor ar fi fost cu totul alta, fără Independență, fără Marea Unire ș.a.m.d., astfel că rămânem tributari și recunoscători generației de la 1859, care ar trebui să reprezinte modele pentru politicienii români de astăzi.

Iași, 24 ianuarie 2019

Evident, municipiul Iași a fost din nou epicentrul manifestărilor prilejuite de aniversarea celor 160 de ani de la Mica Unire și, în ciuda frigului îngrozitor, mii de români au răspuns Prezent! în Piața Unirii din oraș. Ca în fiecare an, Primăria municipiului Iași a organizat spectacole artistice, ceremonialul religios sau parada militară, la care au participat și mai mulți lideri politici consacrați. Totodată, evenimentul continuă atmosfera de sărbătoare la Iași, întrucât miercuri, 23 ianuarie, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind desemnarea municipiului drept „Capitală Istorică a României”.

Poliția Locală Iași
Iași, 24 ianuarie 2019

Programul artistic a început la 09:30 și, odată cu intonarea imnului național, și-au făcut apariția, rând pe rând, vicepremierul Viorel Ștefan; președintele PRO România, Victor Ponta; președintele PNL, Ludovic Orban; președintele PMP, Eugen Tomac, dar și candidatul independent la alegerile europarlamentare, George Simion.

Ludovic Orban, alături de liberali

Primul dintre vorbitori a fost arhiepiscopul Iașilor și mitropolit al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, Teofan Savu.

„Să ne ajute Dumnezeu să rămânem și să revenim dacă ne-am îndepărtat la starea de fidelitate față de jurământul-testament, rostit în 1859 de Măria Sa, voievodul Alexandru Ioan Cuza, Amin! Așa să fie!”, a spus IPS Teofan.

IPS Teofan Savu

A continuat episcopul romano-catolic de Iași, Petru Gherghel.

„Fără Unirea de la 1859, nu ar fi existat perioada de înnoiri în care românii au trăit sub domnia lui Cuza Vodă, nu ar fi existat actul Independenței de la 1878 și Marea Unire de la 1918, care a consfințit desăvârșirea unității statului român. E firesc și este datorie de onoare ca să-i reamintim pe cei care, începând cu actul Unirii de la 1859, au înfăptuit o țară frumoasă, au săvârșit un act atât de măreț, cu gândul mereu la viitorul patriei și la împlinirea idealului național”, a spus Petru Gherghel.

Petru Gherghel

Din rațiuni de dispute politice, Guvernul României nu și-a făcut simțită prezența prin figuri înalte, fiind trimis pentru acest eveniment vicepremierul Viorel Ștefan.

„Se împlinesc astăzi 160 de ani de la primul act istoric major în devenirea statului unitar și suveran român actual, Unirea Principatelor Române, la 24 ianuarie 1859, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza, domn al Moldovei și Țării Românești. Aristocrația noastră din acele timpuri, prin vârfurile sale intelectuale și politice, dar mai ales românii, au reușit să transforme în realitate, pe o temelie durabilă, idealul unității naționale românești, întrevăzut de geniul voievodului Mihai Viteazu la 1600 și desăvârșit cu Marea Unire din 1918. Am avut de partea noastră un context extrem de favorabil: state europene prietene, dar mai ales elite românești remarcabile, care au crezut în destinul românesc și o voință populară extraordinară, de a seca Milcovul, de a șterge barierele între români și români!”, a spus Viorel Ștefan.

Vicepremierul Viorel Ștefan

Din partea Consiliului Județean Iași a vorbit chiar președintele instituției, Maricel Popa.

„Unirea Principatelor s-a înfăptuit pentru ca cei care aveau atunci puterea de decizie au ascultat vocea țării! În acele zile, pentru întâia oară, a fost chemat poporul să aleagă! De data aceasta, nu a mai fost vorba de o simplă schimbare de domnie, ci de o nouă pagină de istorie națională, scrisă cu dorința unui ideal de veacuri, indiferent de credința și voința politică personală, țărani, oameni simpli sau politicieni ai vremii au ales, cu unanimitate de voturi, un singur domn: Alexandru Ioan Cuza”, a spus președintele CJ Iași.

Președintele CJ Iași, Maricel Popa

Susținut de Biserici, atât ortodoxă cât și catolică, dar și curtat de mai mulți lideri politici, primarul Iașului, Mihai Chirica, s-a dezlănțuit în discursul său și orice neavizat și-a dat seama: orașul rămâne o nucă tare, în ciuda divergențelor politice cu social-democrații de la guvernare.

„Speranța noastră este că vom putea face cu toții ceea ce înaintașii noștri au făcut pentru noi. Avem un destin ușor de tradus: putem rămâne în istorie ca niște oameni mari sau nu! Doar de noi depinde! Iașul a cerut Unire! Iașul cheamă toate forțele politice și administrative ale acestei țări ca să lupte, în sfârșit, pentru țară! Să ne recăpătăm mândria pe care, din păcate, am pierdut-o! Să ne recăpătăm rolul în Europa și România să rămână acolo unde au decis generațiile trecute!”, a spus primarul Mihai Chirica.

Acompaniat de colegii din PRO România, fostul premier Victor Ponta a precizat pentru TOMIS NEWS că suntem mai dezbinați și cu niște lideri politici mai puțin pregătiți, din păcate față de acum 160 de ani.

CITEȘTE ȘI:

După toate aceste discursuri, participanții au încins tradiționala Horă a Unirii, iar programul dedicat aniversării celor 160 de ani de la Mica Unire a continuat cu o slujbă și o depunere de coroane de flori la mormântul lui Alexandru Ioan Cuza și dezvelirea bustului poetului național georgian, Besarion Gabashvili, în prezența ambasadorului Georgiei în România, Excelența Sa Nikoloz Nikolozishvili. Totodată, manifestațiile vor continua cu Adunarea Generală a platformei unioniste Acțiunea 2012, la sediul Primăriei Iași.

Iași, 24 ianuarie 2019

CITEȘTE ȘI:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *