VIDEO ZIUA MARINEI 2019! Iohannis, prezent la Constanța: „Apărarea navală reprezintă un element esențial. Au fost făcuți pași importanți, dar NU SUNT SUFICIENȚI! Trebuie să acționăm MULT MAI RAPID!”

Cea de-a 117-a ediție a Festivalului Mării, organizată de Statul Major al Forțelor Navale, cu prilejul aniversării Zilei Marinei Române, care a avut loc în perioada 7-15 august, în șase orașe din țară, se încheie, joi. Mii de marinari militari, zeci de nave, aeronave și ambarcațiuni au prezentat cel mai mare spectacol naval pe care Forțele Navale Române îl organizează, an de an, în România. Ca și în anii precedenți, faleza din fața Comandamentului Flotei a fost arhiplină de constănțeni și turiști.

Ziua Marinei faleza

Sărbătorită pentru prima dată în 15 august 1902, la Constanța, ziua comunității navale românești a cunoscut de-a lungul timpului o dezvoltare semnificativă a evenimentelor dedicate tuturor celor care și-au legat destinul de întinderile albastre ale apelor.

Festivitățile au început cu ritualul marinarilor militari, prin ridicarea Pavilionului, geacului și a Marelui Pavoaz, la bordul navelor militare, concomitent cu intonarea Imnului de Stat al României și cu salutul cu cele 21 de salve de tun.

Și la ediția din acest an a fost prezent președintele României, Klaus Iohannis, dar și ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș, alături de secretatul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Raed Arafat și mai mulți parlamentari. De asemenea, au fost prezente și oficialitățile locale, precum prefectul Constanței, Dumitru Jeacă; președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu și primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău ș.a.

Anul acesta, pe lângă militarii americani, care au fost prezenți și în anii precedenți, au mai participat și militari italieni. Patru avioane Eurofighter Typhoon italiene şi 130 de militari apără spaţiul aerian al României, de la Baza Mihail Kogălniceanu, fiind dislocați la misiunile de poliţie aeriană încă de la 1 mai a.c.

Ziua Marinei italieni

Toate activitățile din acest an, desfășurate în Constanța, Mangalia, Tulcea, Brăila, Galați și București, au fost dedicate navei-școală „Mircea”, „Ambasador onorific în serviciul României”, cu prilejul împlinirii a 80 de ani de la intrarea în serviciul Marinei Militare Române, aspect punctat și de șeful Statului Major al Forțelor Navale, viceamiral dr. Alexandru Mîrșu:

CITEȘTE ȘI:

Disputa discursurilor: Iohannis i-a cerut lui Leș să se… miște mai repede cu înzestrarea Forțelor Navale

Au urmat tradițiile anuale, precum serviciul religios și sosirea zeului Neptun.

ziua marinei zeul neptun

Președintele Klaus Iohannis a decorat drapelul navei-școală „Mircea” cu „Ordinul Virtutea Maritimă cu însemn de pace în grad de Comandor”.

Ziua Marinei Iohannis decorare

Șeful statului a ținut apoi un discurs, în cadrul căruia a punctat faptul că programul de înzestrare al Forțelor Navale trebuie să se facă mult mai repede:

Aflat la Constanța încă de miercuri, ministrul Gabriel Leș a arătat faptul că MApN lucrează la programele de realizare a instruirii personalului Forțelor Navale la bordul unor nave de ultimă generație:

CITEȘTE ȘI:

Militar american, căzut la… căldură

Deși, măsurile din ultimii ani luate de Forțele Navale au făcut ca militarii să nu mai leșine pe faleză din cauza căldurii, în cadrul ediției din acest an a… căzut un marinar militar american. Acesta a leșinat și a fost preluat cu targa.

ziua marinei militar lesinat

Au urmat jocurile marinărești și demonstrațiile militare, alături de o prestație a Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazu”, garda de onoare a Armatei Române și de o paradă a costumelor de epocă.

ziua marinei jocuri marinaresti

Scafandrii de luptă au fost lansați de la bordul unui elicopter Puma Naval și de la bordul unei ambarcațiuni rapide, pentru a simula atacul țărmului, de unde au primit riposta unei alte grupe de scafandri de luptă.

ziua marinei scafandri eod

Demonstrațiile au continuat cu secvența de respingere a atacului aviației inamice. Aeronavele de luptă MIG-21 Lancer, F-16 și Eurofighter Typhoon au jucat rolul taberei adverse și au atacat gruparea de forțe de pe mare. Sistemele de artilerie de la bordul navelor din dispozitivul de pe mare, tunurile și transportoarele amfibii blindate (TAB) de pe dig au respins cu foc atacul aerian.

ziua marinei 1
ziua marinei 2

În continuare, conform scenariului, punctul de conducere al exercițiului demonstrativ a fost informat de echipajul american al unui avion de cercetare P8 Poseidon, că un submarin inamic se află în raionul maritim din fața Comandamentului Flotei. Imediat, un elicopter Puma Naval a lansat o geamandură radio-hidro-acustică, pentru localizarea poziției submarinului, o corvetă a atacat cu o torpilă și cu bombe reactive, iar de la bordul aparatului de zbor s-a executat tragere cu torpile ușoare.

După anihilarea pericolului submarin, exercițiul a continuat cu secvența de respingere a desantului maritim. Zece ambarcațiuni de asalt s-au îndreptat spre faleză și au executat foc cu muniție de manevră, dar atacul forțelor ostile a fost respins, conform scenariului, de pe mare, de trei vedete blindate fluviale, din aer, de aeronave F-16 și de elicoptere Puma Naval. Demonstrațiile s-au încheiat cu un scenariu privind migrația ilegală pe mare și amenințările asimetrice.

În acordurile Muzicii Militare a Forțelor Navale, Garda de Onoare a încheiat Exercițiul demonstrativ „Forțele Navale Române 19”.

La sfârșitul evenimentului președintele Klaus Iohannis a părăsit faleza din fața Comandamentului Flotei, salutând turiștii și constănțenii prezenți.

iohannis baie de multime

Evenimentele vor continua pe tot parcursul zilei, tradiționalele jocuri marinărești sunt organizate, în Portul Tomis, în intervalul orar 13.00-15.00, iar de la ora 20.00, pe faleza din Constanța, Muzica Militară a Forțelor Navale va interpreta numeroase piese din repertoriul marinăresc. La ora 21.00, marinarii se vor retrage cu torțe pe itinerariul Poarta 1 (Port Constanța) – Comandamentul Flotei – Piața Ovidiu și retur, iar, la ora 22.00, de la bordul navelor militare vor fi lansate lampioane și în Portul Tomis va fi prezentat un spectacol de artificii, oferit de Sindicatul Liber al Navigatorilor și Administrația Porturilor Maritime Constanța. Potrivit Sindicatului Liber al Navigatorilor, focul de artificii este dedicat în acest an tuturor navigatorilor români, familiilor lor, constănțenilor și turiștilor.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.