VIDEO ZIUA MARINEI 2017 Iohannis, baie de mulțime. Incident de protocol, cu ministrul Apărării. Țuțuianu: „În toamnă prezentăm în Parlament proiectul de lege privind achiziția corvetelor”

Ceremonii militare, parade şi exerciţii navale, dar şi abateri de protocol au avut loc, marți, în faţa Comandamentului Flotei, din Constanţa. Aproximativ 10.000 de oameni s-au înghesuit pentru tradiţionala sărbătoare a Zilei Marinarilor care a debutat la ora 10:00, cu ceremonialul ridicării pavilionului, geacului şi Marelui Pavoaz. Deschiderea oficială a festivităţilor a fost făcută de către Şeful Statului Major al Forţelor Navale, contraamiral dr. Alexandru Mîrşu.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO ZIUA MARINEI, 156 de ani! Festivități cu jocuri marinărești, nimfe și exerciții militare

site 3

Deși șeful direcției de comunicare din MApN, Constantin Spânu, a citit ordinul comun al miniștrilor de la Apărare, Interne și Transporturi, Adrian Tuţuianu a venit şi el la tribună, felicitându-i pe marinarii militari și civili de ziua lor, luând cuvântul după cuvântarea președintelui Klaus Iohannis. Conform regulilor de protocol, persoana de cel mai înalt rang, respectiv președintele Klaus Iohannis în cazul de față, trebuia să vorbească primul sau ultimul.

naval 3

La Comandamentul Flotei, marți, au mai participat primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău; președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu; prefectul Ioan Albu, muftiul Murat Iuusuf; ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre; al Educației, Liviu Pop și al Agriculturii, Petre Daea; dar și parlamentari constănțeni, precum Radu Babuș sau Antal Istvan.

Pentru al doilea an consecutiv, președintele Iohannis a fost prezent la Constanța cu ocazia Zilei Marinei.

„Îmi face o deosebită plăcere şi sunt onorat să fiu şi în acest an alături de dumneavoastră, pentru a celebra împreună „Ziua Marinei Române” şi „Adormirea Maicii Domnului”. Vă mărturisesc că în fiecare an sunt impresionat să văd cât de mulţi oameni vin să sărbătorească aici această zi specială. Văd astăzi mulţi copii, care aşteaptă nerăbdători exerciţiile desfăşurate pe mare. Ştiu din experienţa mea de profesor că nimic nu se compară cu satisfacţia de a surprinde în privirea celor tineri entuziasmul şi curiozitatea care, nu de puţine ori, inspiră o viitoare carieră”, a spus Iohannis.

Iohannis

După festivități, ministrul Apărării a oferit câteva detalii privind planurile de înzestrare a Armatei.

„Este o sărbătoare cu însemnătate, mă bucur că am avut vreme bună și nu am avut nici un incident. De asemenea, mă bucur că oamenii au fost în număr mare prezenți pe faleză și au receptat pozitiv aceste momente. (…) Există o lege care stabilește protocolul, legea 215 și nu a fost nici un fel de ieșire. Așa au stabilit cei de la protocol… (…) Dacă ați observat, am avut mai multe discuții cu președintele, l-am informat despre ceea ce pregătim la MApN, proiectul de lege privind achiziția corvetelor este pregătit la MApN, a intrat la ministerele de resort și urmează să îl prezentăm în Parlament în această toamnă. Strâns legat de acest program este și cel de modernizare a fregatelor și altor nave cu tot ceea ce înseamnă dotarea cu armament modern. Este un program, l-am gândit cu un contract cadru, sub secret, pe mai mulți ani”, a spus Țuțuianu.

Tutuianu

În aceleași momente, Iohannis s-a bucurat de o mare baie de mulțime. Ca o replică parcă la inițiativa președintelui și Țuțuianu s-a dus la oamenii prezenți, i-a salutat și a schimbat câteva cuvinte.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO Radiografia unei vizite prezidențiale, la baza militară de la Mihail Kogălniceanu. Iohannis: „Să fim mândri că îi avem pe acești oameni aici” Rachetele PATRIOT, pe lista de achiziții

site 18

Salutul de deschidere al festivităților din fața Comandamentului Flotei a fost dat de elicopterul Puma Naval și cei cinci parașutiști militari lansați de la înălțime, care au purtat drapelele României, NATO și UE. Ulterior, trei remorchere militare au executat mișcări în sincron, dansând astel pe acorduri de vals.

site 5

Atracția principală a constat scenariul navelor de război, care au simulat în largul mării un atac cu rachete torpiloare precum și respingerea unui atac aerian și a unor ținte inamice îndepărtate.

Pentru prima dată, Ziua Marinei a fost marcată de prezența avioanelor nou achiziționate, F-16, cărora li s-au alăturat și două aeronave Typhoon Fighter, ale Forțelor Regale ale Marii Britanii, dislocate la Baza Mihail Kogălniceanu și care efectuează misiuni de poliție aeriană la Marea Neagră, alături de Forțele Aeriene Române.

GALERIE FOTO + VIDEO

site 7 site 8 site 9 site 10 site 11 site 14

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *