VIDEO ZIUA MARINEI, 156 de ani! Festivități cu jocuri marinărești, nimfe și exerciții militare

Ceremonii militare, parade şi exerciţii navale, dar şi jocuri marinăreşti, au avut loc, luni, în faţa Comandamentului Flotei, din Constanţa. Aproximativ 10.000 de oameni s-au înghesuit pentru tradiţionala sărbătoare a Zilei Marinarilor, care a debutat, ca de fiecare dată, de la ora 10:00 și cu ceremonialul ridicării pavilionului, geacului şi Marelui Pavoaz. Deschiderea oficială a festivităţilor a fost făcută de către Şeful Statului Major al Forţelor Navale, contraamiral dr. Alexandru Mîrşu.

DSCN6594

 

„La acest moment sărbătoresc, Forțele Navale Române se evidențiază ca o structură de forță echilibrată, în măsură să își îndeplinească misiunile ce îi revin. Rezultatele obținute în ultimii ani și prestația impecabilă pe plan internațional, în timpul executării misiunilor în cadrul NATO sau sub egida UE, demonstrează dorința și capacitatea marinarilor militari de a se implica activ în asigurarea unui climat de securitate și încredere în zona Mării Negre. Ca și până acum, personalul Forțelor Navale va fi preocupat de îndeplinirea obiectivelor prioritare, prin continuarea instrucției pe plan internațional și, în egală măsură, de continuare a programelor de dotare a Forțelor Navale cu mijloace de luptă capabile să asigure în condiții cât mai bune, atât interoperabilitatea cu aliații și partenerii noștri, cât și îndeplinirea misiunilor primite”, a spus contraamiral dr. Alexandru Mîrșu, care, cu acest prilej, a fost și avansat în grad de către președintele Klaus Iohannis, la rândul său prezent la eveniment.

DSCN6592

Iohannis: „ Anexarea Crimeii de Rusia a marcat deterioarea deteriorarea situației de securitate”

Prezent pentru prima dată la Constanța la un astfel de eveniment, președintele Klaus Iohannis a avut parte de o neașteptată baie de mulțime! Așa cum ne-a obișnuit, mai mult plictisit și deloc încadrat în peisaj, Iohannis s-a străduit să se la ralieze la momentul solemn.

DSCN6583

Înainte de baia de mulțime, a ținut și un discurs.

„Este o sărbătoare de suflet nu doar pentru cei care poartă tricolorul pe mările și oceanele lumii, ci pentru noi toți care împărtășim aceleași valori și repere. Istoria noastră și a acestei regiuni este legată nu de puține ori de Marea Neagră, prin particularitățile sale ca punte între Europa și Asia, în care converg interese culturale, economice și mize strategice, Marea Neagră a fost în multe momente istorice o zonă fierbinte. Anexarea Crimeii în 2014 de către Federația Rusă, cu încălcarea dreptului internațional, a marcat deterioarea deteriorarea situației de securitate. I s-au adăugat alte provocări și evoluții strategice și militare care fac din această regiune din nou una fierbinte. Ce se întâmplă în prezent la Marea Neagră nu mai este o chestiune locală și nu privește doar un echilibru regional. Evoluțiile din această zonă au efecte dincolo de granițele ei, o implicație asupra securității atlantice, Marea Neagră este o greutate strategică. Poziția României și opțiunile sale majore de securitate sunt cu atât mai mult decisive acum. Atunci când am vorbit despre Strategia Națională de Apărare, despre o Românie puternică în Europa și în lume, am avut în vedere modul în care se definește și profilează țara noastră în această regiune complicată. Ca parte a regiunii Mării Negre, România este, în prezent, un pilon de stabilitate, democrație și securitate! Sunt avantaje reale și trebuie să avem capacitatea de a folosi, pentru a ne consolida poziția de membru NATO, de partener strategic credibil, în special în contextul global actual”, a spus președintele Klaus Iohannis.

DSCN6595

La festivitățile de luni a participat și ministrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc.

„Le mulțumim familiilor dumneavoastră, cu gândul la ele, cu gândul la casă, e suprema susținere pe care o aveți în asprele misiuni pe mare! Bun cart înainte vă spun și eu azi, în spiritul tradițiilor marinărești!”, a spus ministrul.

DSCN6598

Activităţile au cuprins un ceremonial militar şi religios, sosirea Zeului Neptun, exerciţiul naval FNR 2016, o paradă navală, jocuri marinăreşti. Ziua Marinei se va încheia la ora 21:00, când va avea loc retragerea consacrată cu torţe, pe itinerariul Comandamentul Flotei – Piaţa Ovidiu – Prefectura Constanţa.

DSCN6664

Ca o premieră, la exercițiile navale au participat și cele trei remorchere intrate recent în dotarea Forțelor Navale, respectiv „Vârtosul”, „Voinicul” și „Vânjosul”, toate trei concepute în Olanda, ultimul intrând în utilizare la începutul acestei luni și, din 2017, va servi în operațiunile de manevrare a navelor militare în rada și Portul Mangalia, după parcurgerea unui program de pregătire a echipajului și atestare a acestuia Celelalte două nave asigură, din luna aprilie, manevra vaselor militare și serviciile de intervenție în Portul Militar Constanța.

DSCN6711

 

Ziua Marinei Române a fost oficializată ca onomastică a marinarilor români la data de 15 august 1902, iar de peste un secol sărbătoarea marinarilor atrage atenţia publicului atât prin ceremonii militare şi religioase, cât şi prin momente specifice vieţii şi tradiţiilor marinarilor -parade navale, exerciţii demonstrative, competiţii şi jocuri marinăreşti.

DSCN6641

Ziua Marinei Române este sărbătorită şi la Brăila, Galaţi, Mangalia, Sulina, Tulcea şi în Bucureşti.

DSCN6634

DSCN6691

 

GALERIE VIDEO

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.