VIDEO Ziua Greciei marcată printr-un spectacol de senzație la Constanța. Antoniadis: „O mare bucurie: prietenii noștri, constănțenii, sunt alături de noi în această zi deosebită!”

Sala mare a Casei de Cultură a Sindicatelor a fost arhiplină vineri seară, cu prilejul spectacolului organizat de comunitatea elenă Elpis Constanța și Uniunea Elenă din România, eveniment menit să marcheze Ziua Greciei. Statul independent elen și-a dobândit independența la 25 martie 1829 și momentul istoric își are originile în spațiul românesc. Astfel, legătura cimentată dintre cele două națiuni dăinuie peste secole și se manifestă și în prezent, așa cum a fost vineri seară.

CITEȘTE ȘI:

A doua sărbătoare națională a Eladei, marcată la Constanța cu lacrimi de bucurie și entuziasm. Antoniadis: „Nu s-a demonstrat că grecii iubesc românii sau că românii iubesc grecii, ci s-a dovedit că suntem un singur suflet, de Ziua Greciei, pe pământ românesc”

La spectacolul de la Casa de Cultură au participat mai multe oficialități ale Constanței, printre care și primarul municipiului, Decebal Făgădău, dar și reprezentanți ai Ambasadei Greciei în România și președintele Uniunii Elene din România, deputatul Dragoș Gabriel Zisopol. De asemenea, spectacolul a avut parte și de compania și prestația grupului coral Dionysos și a ansamblului Efthymos, din Brașov. Evident, nu putea lipsi nici artistul constănțean, Ionuț Galani.

Evenimentul a fost deschis prin intonarea imnurilor de stat ale Greciei și României, apoi au luat cuvântul, rând pe rând, președintele comunității elene Elpis Constanța, Anton Traian Antoniadis; președintele Uniunii Elene, Dragoș Gabriel Zisopol și președintele comunității elene din Brașov, Lemonița Chiriac.

Elpis ziua greciei

Antoniadis a precizat că, în ciuda așteptărilor, încercarea de doborâre a recordului la sirtaki, dansul tradițional grecesc, nu va fi reluată anul acesta, întrucât România se află în plin Centenar, ceea ce îi determină pe grecii din România să organizeze un megaspectacol cu această tematică la sfârșitul acestui an. Astfel, sirtaki rămâne pentru 2019. De asemenea, spre satisfacția primarului Făgădău, Antoniadis a amintit că orașul Constanța beneficiază de tot mai mulți investitori greci.

„Ne bucurăm că prietenii noștri, constănțenii, vin să ne vadă în această zi deosebită. Știți istoria Greciei, că pe 25 martie s-a născut o altă Grecie, una modernă, ieșită de sub jugul otoman, care a renăscut precum pasărea Phoenix. Suntem aici cu domnii de la Ambasada Greciei, oficialitățile Constanței, domnul deputat și președinte al Uniunii Elene, doamna președinte a comunității din Brașov, care o să demonstreze că sunt greci care încălzesc Tâmpa! O să vedeți că la Brașov sunt niște suflete care au ceva de spus, în afară de noi constănțenii, pe care ne cunoașteți și ne susțineți. Cu bucurie anunțăm că am văzut în ultimul timp greci venind în Constanța, care și-au deschis afaceri. Să sperăm că vor rămâne lângă noi! (…) Știu că era foarte așteptat… Sirtaki nu vom face anul acesta. Principalul motiv este acela că România marchează un moment omagial istoric, este Anul Centenarului Marii Uniri. Dar, la foarte scurt timp vom anunța că vom organiza un spectacol de anvergură cu actori de renume ai teatrului și ai scenei românești în Constanța. Să sperăm că în jurul datei de 1 septembrie. Vom încerca să facem retrăirea acelor evenimente cu rege, regină, tot ce înseamnă acei ani în care s-a făcut Unirea!”, a spus Antoniadis.

Președintele Uniunii Elene a punctat, cu entuziasm, faptul că anul acesta manifestările dedicate Zilei Greciei sunt de mare amploare, pe întregul teritoriu al României.

„Astăzi ne aflăm undeva într-un periplu extraordinar al manifestărilor dedicate Zilei naționale a Greciei. Trebuie să îi mulțumesc președintelui Antoniadis pentru invitația călduroasă! Toate filialele grecești ale Uniunii Elene au câte un ansamblu membru al Consiliului Internațional al Dansului UNESCO, adică performanță, din toate punctele de vedere! (…) Vă invit mâine, la Galați, pentru a sărbători și acolo Ziua națională a Greciei și, nu în ultimul rând, la mânăstirea Secu, pe 21 aprilie, să depunem coroane de flori. Vă mulțumesc încă o dată!”, a spus Zisopol.

Înainte de startul spectacolului, președintele comunității elene din Brașov a repunctat legătura dintre cele două națiuni, astăzi libere, cel grec și cel român.

„Este o plăcere să ne aflăm pe meleagurile constănțene unde sufletele grecești bat de milenii. Ziua națională a Greciei este o zi sfântă. Prin urmare, încercăm să o cinstim cum se cuvine și să ne bucurăm de libertatea pe care poporul grec și-a dobândit-o. Grecii sunt aici de milenii și nu încetează a fi prezenți. Grecii, ca și românii, au trecut prin furtuni de-a lungul veacurilor. Cele două popoare nu și-au pierdut identitatea și nu au fost dominate de nimeni, decât temporar”, a spus dna. Chiriac.

elpis

Manifestările dedicate Zilei Naționale a Greciei sunt, într-adevăr, de mare amploare în această perioadă în România. Startul a fost dat pe 17 martie, la Ploiești, de altfel locul de baștină al președintelui Uniunii Elene; apoi a avut loc, pe 22 martie, un spectacol de proporții la Cercul Militar din București, unde au participat 140 de greci. A doua zi, a avut loc cea de-a doua ediție a Festivalului coral româno-elen, pentru ca, pe 24 martie, la Drăgășani, să aibă loc evenimentul care a reunit peste 150 de greci. Un alt eveniment a avut loc chiar pe 25 martie, la Ambasada Greciei în România și, după spectacolul de vineri de la Constanța, grecii se vor manifesta sâmbătă la Galați.

Ziua națională a Greciei este sărbătorită în data de 25 martie, comemorând ziua în care statul elen și-a câștigat independența față de Imperiul Otoman în 1829. Războiul de Independență din Grecia a început în anul 1821 și a durat până în 1828. Marea Revoluție a grecilor, din 1821, a pus capăt stăpânirii de patru secole de către Imperiul otoman. Războiul de independență al Greciei a fost posibil după înființarea din 1814 a organizației secrete (tocmai în acest scop) Philiki Etairea (Eteria sau Societatea prietenilor). Prima dintre aceste rebeliuni a început la 6 martie 1821 în Țara Românească, dar a fost rapid înăbușită de otomani, însă evenimentele i-au motivat pe grecii din Peloponez să declanșeze acțiunea lor revoluționară pe 17 martie 1821. În doar câteva zile, întregul Peloponez era cuprins de revolta împotriva turcilor. După câțiva ani de negociere, trei dintre cele mai mari puteri ale vremii, Imperiul Rus, Regatul Unit și Franța, au decis să intervină în conflict și Grecia a fost recunoscută în cele din urmă ca națiune independentă în mai 1832.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *